Szecessziós építészet Szlovákiában

A művészettörténészek az utolsó univerzális művészeti irányzatnak a szecessziót tartják, amely a 19. század végén és a 20. század elején élte fénykorát.

A turisták körében rendkívül népszerű szecessziós épületek élénk színei, geometrikus formái és virágos motívumai olyan életörömöt, eleganciát és harmóniát sugároznak, ami iránt minden ember vágyakozik.

A szecesszió (maga a szó latinul elkülönülést, kivonulást jelent) szinte minden művészeti területen jelentkezett az irodalomtól kezdve a festészetig. Bár az akadémikus művészettől való elszakadás igénye minden országban a szecesszió jellemzője volt, de filozófiája, világszemlélete nemzetenként különbözött. Jól mutatják ezt a stílus idegen nyelvű elnevezései: Franciaországban l'art nouveau (új művészet), Németországban Jugendstil (fiatal stílus), Olaszországban stile floreale (virágos stílus), Amerikában Tiffany style (Tiffany stílus).

Bár a szecesszió csak mintegy negyedszázadon át volt meghatározó irányzat, ám ennek ellenére az Osztrák-Magyar Monarchiában sok kimagasló alkotás jött létre ebben a rövid időszakban is. A híres bécsi és budapesti iskoláknak és mestereknek köszönhetően különösen az építészeten belül születtek egészen egyedi látásmódú, csodálatos remekművek.

Tökélyre vitt szecesszió: a Kék templom

A magyar szecesszió egyik legsikerültebb, legtisztább alkotása az 1913-ban átadott pozsonyi Árpád-házi Szent Erzsébet-templom – azaz a Kék templom –, mely Lechner Ödön munkája. A szecesszió építészetének világhírű, iskolateremtő mestere életműként tekintett erre a templomra, egyedüli célja az volt, hogy tökéleteset alkosson – sem a határidő, sem a pénz nem érdekelte.

A fehér és égszínkék színben pompázó templomot kívülről népies motívumok és orientális mozaikok díszítik. A tetőszerkezetet a pécsi Zsolnay porcelángyárban készített kék mázas cserepek borítják, a díszes, kecses torony tetejére pedig egy kettős kereszt került. A belső térben a kék mennyezet rózsamintás, az ugyancsak kék padsorokon pedig tulipános és madaras motívumok láthatók.

A Kék templom mellett található Grössling utcai gimnázium ornamentális elemekkel díszített épületét szintén Lechner Ödön tervezte, de Pozsony szecessziós látnivalói közül figyelemre méltó a Fő téren található egykori Magyar Leszámítoló és Pénzváltó Bank székháza is.

Multifunkciós szentély

ma7.sk

Pénzváltó bank, Pozsony

Losonc neológ zsinagógája a szecessziós egyházi építészet egyik kiemelkedő példája. A Baumhorn Lipót által tervezett négyzetes alaprajzú épületet látványos, orientális jellegű díszítések jellemzik. A zsinagógát 1925-ben vette használatba a zsidó hitközség – 1042 férőhelyével Szlovákia legnagyobb zsidó szentélye volt. A zsinagóga domináns eleme a monumentális kupola, melyet a színes üvegablakokon beszűrődő fény tesz misztikussá. A losonci zsinagóga érdekessége, hogy a világ négy azonos kinézetű zsinagógáinak egyike – a többi három Tel-Avivban, Amszterdamban és Brüsszelben található. Az épület ma multifunkciós kulturális központ, melyben rendszeresen tartanak kiállításokat, koncerteket és közösségi eseményeket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET