Új trend az utazásban: boldog turizmus

Mit jelent a „dopamine travel", és hogyan élhetjük át mi is?

Fotó: Shutterstock

Persze magunktól is rájöhettünk (volna), de boldogabbá tehetjük magunkat utazás közben, ha illatokat, színeket és dallamokat keresünk, amik feltöltenek. Ha eddig tudattalanul élveztük Amsterdam színes házait, mostantól céltudatosan választhatjuk ki az úti célunkat és a programokat.

Nézzük, mi is a dopamin és mi köze van a jó lelkiállapothoz! A dopamint boldogsághormonnak is nevezik, egy vegyület, amit a szervezetünk termel, pozitív hatással van az egész hormonháztartásra, no és persze az idegrendszerünkre. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottnak és boldognak érezzük magunkat, erre a hormonra van szükségünk, de hogy érhetjük el, hogy egy utazás alatt minél több ilyen vegyület szabaduljon fel az agyunkban? Túlságosan tudományosnak hangzik, miközben nagyon egyszerű: olyan helyeket kell felkeresni, ami minél több érzékünket elkényezteti.

Használd a színeket!!

A „dopamin öltözködés" már egy ismert fogalom, persze nem mindenki így nevezi, a lényege, hogy olyan színeket kell viselni, ami nemcsak jól áll, hanem a hangulatot is jó irányba befolyásolja. Vannak már erre neurológia kísérletek, hogy egyes színek látványa, milyen hatással van ránk: köztudott, hogy a zöld természetes árnyalatai nyugtatnak (ezért is zöld a műtősruha és a kórházi csempe sok helyen), a kékek pedig feldobnak. Nos ezen az elven induljunk el az utazás megszervezésekor is! Kényeztessük az érzékeinket olyan hatásokkal, amelyekről tudjuk, hogy szeretjük és feltöltenek.

Tobzódj!

Fotó: Shutetrstock

Burano

Az indoklás meglehetősen egyszerű: minél több színt látunk, minél több illatot érzünk, minél többféle jó hangot (nem zajt) hallunk, annál több dopamint termelünk. Akit a látvány tölt el több örömmel, akkor jár jól, ha minél színesebb helyeket választ.

Színpompás úti célok:

  • Burano, Olaszország
  • Chefchaouen (El Aaiún), Marokkó
  • Barat, Isztambul
  • Cinque Terre, Olaszország

Ha hangokra fókuszálnál

Válassz olyan várost, aminek csodás operaháza és előadása van, de van a közelben mondjuk arborétum is, ahol hallgathatod a madárcsicsergést napközben. Amennyiben visszafogott, természetközeli élményre vágysz, akkor az esőerdők és a vízparti nyaralóhelyek valók neked – kizárt, hogy egy éjjeli szafarizás vagy a erdei vadonban töltött éjjel után ne érezd magad szerencsésnek és boldognak.

Ezeket a helyeket tedd fel a bakancslistádra:

  • Zanzibár
  • Skandináv erdei települések
  • Bali
  • Barcelona

Illatözön

Fotó: Shutetrstock

Grasse-i szappanbolt

Nem meglepő, hogy az erdők, mezők és virágok után érdemes eredned. Mit szólnál egy provence-i levenduláshoz vagy a japán cseresznyefa-virágzáshoz? Mindkettő kényeztet illatokkal és látvánnyal is.

Ha illatokra vágysz, ide menj virágzáskor:

  • Grasse, Franciaország – ez a világ parfümfővárosa
  • Sakura no Sato Park, Japán
  • Rosedal de Palermo, Buenos Aires, Argentína
  • Narancsvirágzás Spanyolországban

Bármelyik utazás mellett döntesz, hallgass az ösztöneidre: egyél és igyál azt, amit te megkívánsz, ülj le egy szép helyen, ami ámulatba ejt, véletlenül se rohanj tovább és élvezd ki, hiszen erről szól a (dopamin) utazás!


AMI MÉG ÉRDEKELHET