Jégkorongküzdelmek emlékezetes helyszínei

Utánanéztünk, mely városok váltak a szlovák jégkorong számára legendássá.

Május 21. és június 6. közt, Rigában zajlik az idei jégkorong-világbajnokság. Két meccs közben idézzük fel, hol aratta a szlovák válogatott eddigi legnagyobb vb-sikereit!

Szentpétervár

Photo by Victor Malyushev on Unsplash

A Balti-tenger partján fekvő több mint ötmilliós város mindörökre aranybetűkkel vésődött be a szlovák hokidrukkerek szívébe. Itt szerezte meg ugyanis 21 évvel ezelőtt Ján Filc csapata az önállóvá vált Szlovákia első vb-érmét. A siker azért vált annyira édesessé, mert senki nem számított rá. „Olyan csapatunk volt, amelyben senki sem hitt igazán. A rájátszásba is csak nagy nehézségek árán sikerült bejutnunk, azt követően azonban szárnyra kaptunk" – emlékezett vissza évek múltán a szenzációs szentpétervári ezüstéremre a csapatkapitány Miroslav Šatan. A szlovák válogatottat csak a csehek állították meg, akik a döntőben 5 : 3 arányban jobbnak bizonyultak.

Göteborg

Fotó: 123rf

A szlovák jégkorong Svédország második legnagyobb városában ért fel a csúcsra. A 2002-es világbajnokságon a szlovák válogatottal nem bírtak sem a kanadaiak a negyeddöntőben, sem a svédek az elődöntőben, így Szlovákia két éven belül ismét döntőt játszhatott. Ján Filc játékosai ezúttal sikerrel jártak: a Scandinavium aréna 11 és fél ezer nézője és több millió tévénéző előtt drámai meccsen 4 : 3-ra legyőzték Oroszországot. Szlovákiában több héten át ünnepelték a diadalt.

Helsinki

Photo by Tapio Haaja on Unsplash

A finn fővárosban a szlovák válogatott kétszer is érmet szerzett. 2003-ban František Hossa vezetésével bronzérmes lett a csapat, kilenc évvel később pedig a cseh Vladimír Vůjtek irányította együttes ezüstéremmel térhetett haza. A 2012-es vb döntőjében – éppen tíz évvel a göteborgi arany után – az oroszok állták útját a szlovák válogatottnak. A döntőben 6 : 2-re nyertek, a szlovák jégkorong azonban így is óriási sikert könyvelhetett el, amelyhez hasonlóra azóta is várunk.

Prága

Photo by Anthony DELANOIX on Unsplash

Nem sok hiányzott hozzá, hogy a szlovák nemzeti csapat František Hossa irányításával 2004-ben tovább gyarapítsa a válogatott világbajnoki éremgyűjteményét. Az együttes az elődöntőben egy góllal, 2 : 1-re kapott ki Kanadától, az amerikaiak elleni bronzmeccset pedig csak szétlövésekkel veszítette el. Pedig Prága a csehszlovák időkben kimondottan sikeres helyszínnek számított: a csehszlovák válogatott hat világbajnoki címéből hármat éppen ott, hazai pályán szerzett. Az elsőt – Ladislav Trojákkal a csapatban – a második világháborút követő első világbajnokságon, 1947-ben, sorrendben a harmadikat 1972-ben a szlovák Vladimír Dzurillával a kapuban, az utolsó közös vb-címet pedig 1985-ben, amikor a csapatnak olyan csillagai voltak, mint Vincent Lukáč vagy Dárius Rusnák.

AMI MÉG ÉRDEKELHET