Tudtad? Ezeket az autókat mind  Szlovákiában gyártják

Szlovákia minden kétséget kizáróan autóipari nagyhatalommá nőtte ki magát. Nem biztos azonban, hogy fel tudnánk sorolni mindazokat a modelleket, amelyeket az egyes márkák itt gyártanak.

Fotó: Škoda Storyboard


Pozsony: Volkswagen Passat és Škoda Superb

Fotó: Škoda Storyboard

A konszern ikertestvérei a pozsonyi Volkswagen gyártósorának újdonságai közé tartoznak. A világpremier után egy hónappal, 2023. november végén már elkezdődött a Superb negyedik generációjának gyártása a Volkswagen pozsonyi gyárában. Ugyanazon a gyártósoron, amelyen az új Passatok is készülnek.

Pozsony: Volkswagen Touareg

Fotó: Volkswagen

A márka zászlóshajója 2001 óta készül Pozsonyban. Tíz év elteltével már a hibrid és a plug-in hibrid verzió gyártása is megkezdődött.

Pozsony: Audi Q7, Q8, Q9

Fotó: Audi

A „pozsonyi klasszikust”, az Audi Q7-est már 2006-ban elkezdték gyártani a szlovák fővárosban, elsősorban a kínai, az amerikai és a német piacra szánva a modellt. Idővel társult hozzá a Q8-as kupé, amelyet 2018 óta kizárólag Szlovákiában gyárt a konszern. Sőt, a pletykák szerint a luxusmodellek sorát két-három éven belül a Q9-essel is bővíthetik.

Pozsony: Volkswagen up!

Fotó: Volkswagen

A „Das Auto”, ahogy a reklámszlogen mondja, nemcsak a legnagyobb, de a legkisebb modelljét is Pozsonyban gyártja. Bár 2023 őszén a konszern bejelentette, hogy felhagy a belső égésű motorokkal ellátott, népszerű up! gyártásával, minden valószínűség szerint az elektromos ID.1. veszi majd át a helyét.

Pozsony: Porsche Cayenne

Fotó: Porsche

Megintcsak a pozsonyi a Volkswagen egyetlen gyára, amelyben az említett modell új generációját gyártják. Az első Porsche Cayenne 2017-ben gördült le a gyártósorról. Jó hír, hogy az elektromos meghajtásra való áttérés jegyében Dévényújfaluban gyárthatják a modell elektromos verzióját is.

Zsolna: Kia Ceed, ProCeed, XCeed és Sportswagon

Fotó: KIA

A dél-koreai gigász, a KIA egyetlen európai gyárában elsősorban a régóta töretlen népszerűségnek örvendő Ceed és Sportswagon modellek viszik a prímet, beleértve a plug-in verzióikat is. A Ceedet zsolnai üzeme 2006-os létrehozása óta megszakítás nélkül gyártja itt a KIA.

Zsolna: Kia Sportage

Fotó: KIA

A modell, melyet 2007 óta gyártanak Vágtapolcán (Teplička nad Váhom), már az ötödik generációjánál jár, és továbbra is nagyon kedvelt. A gyár legnépszerűbb modellje a Sportage. Eközben a KIA már bejelentette, hogy bővítik a gyártást az elektromos autókra való átállás jegyében. A tervek szerint egy elektromos SUV és egy alsó középkategóriás modell gyártása indulhat meg a közeljövőben Zsolnán.

Nagyszombat: Citroën C3, Peugeot e-208

Fotó: Citroën

A francia ikrek a nagyszombati Stelantis két húzónevének számítanak, eddig összesen több mint 4 millió darab készült el belőlük. 2023 októberében a márka Nagyszombatban felhagyott a 208-as modell gyártásával, és teljes egészében az elektromos autókra tér át itteni gyártásában. Így a C3-as modellt is az elektromos Citroën ë-C3-ra fogja cserélni.

Nyitra: Land Rover Discovery és Defender

Fotó: Land Rover

A legfiatalabb szlovákiai autógyár a főként a kínai és egyesült államokbeli piacra szánt legendás SUV gyártását helyezte Nyitrára. A kizárólag Szlovákiában gyártott Defenderből fogyott ugyanakkor a legtöbb a márka modelljei közül. A Land Rover tulajdonosa, az indiai Tata Motors már bejelentette, hogy teljes mértékben áttér az elektromos autók gyártására, ami a nyitrai gyárának átalakítását is magával kell, hogy vonja.

Kassa: Volvo EX90?

Fotó: Volvo Cars

A svéd autómárka a Kassamindszenten (Valaliky) építi a gyárát, amely a tervek szerint az első, tisztán elektromos járművek gyártásával foglalkozó üzem lesz Szlovákiában. A várakozások alapján a Volvo új zászlóshajója is itt fog megszületni.

Szlovákia autóipara számokban

Fotó: Zväz automobilového priemyslu SR

  • 5 – az autógyárak száma a Volvo üzemének felépülése után
  • 10,8% – az ország GDP-jének ekkora százalékát adja az autóipar
  • 184 – ennyi új jármű készül az országban 1000 lakosra számítva, ami világcsúcs
  • 261 000 – ennyi alkalmazottja van az autógyáraknak, illetve a beszállítói hálózatukat alkotó cégeknek együttvéve
  • 970 275 – 2022-ben ennyi autót gyártottak Szlovákiában
AMI MÉG ÉRDEKELHET