Stubnyafürdő: egy igazi oázis Szlovákia szívében

Ha végre egy kis nyugalomra vágysz, és magad mögött hagynád az állandó rohanást, mindenképp látogass el Stubnyafürdőre (Turčianske Teplice): olyan érzésed lesz, mint ha lelassult volna az idő, ráadásul lépten-nyomon kényeztetni fognak.

Fotó: Turčianske Teplice

Ez a békés, komoly múltra visszatekintő fürdőváros, Turóc vidékének utánozhatatlan természeti szépségeivel a hagyományos szlovákiai kultúra megismerése mellett kényelmi szolgáltatásaival is kivívta magának az ismertséget.

Az egyetlen szlovákiai aquapark, amely gyógyfürdő is

Fotó: Spa & Therme

Stubnyafürdő az egyik legrégebbi gyógyfürdővel büszkélkedhet a mai Szlovákia területén. A története egészen a középkorba nyúlik vissza. Ásványvízforrásainak köszönhetően a test és a lélek felfrissülésére vágyók kedvelt célpontja lett. A fürdőben a mozgásszervi, légzőszervi megbetegedések, a bőr- és veseproblémák, valamint a kiválasztó szervrendszer gyógyítására szakosodtak. Miért is ne próbálnánk ki egy olyan gyógyterápiát vagy relaxációs fürdőt, amely teljesen ellazít? Mindennek az egész család részese lehet a helyi termálvizes aquaparkban. A turóci, 35°C-os ásványvíznek köszönhetően ez az egyetlen szlovákiai aquapark, amely gyógyfürdő is egyben. A belépő magában foglalja a szaunavilág használatát is. A 2008-ban megnyitott aquapark keresztapja Michael von Habsburg-Lothringen császári-királyi főherceg, akinek híres ősei sokszor megmártóztak a helyi források gyógyító vizében.

Honnan jön a Stubnyafürdő név?

Fotó: Therme.sk

A várost 1948-ig Stubnyafürdőnek (Štubnianske Teplice) hívták hivatalosan is. A története viszont ennél jóval korábbra nyúlik vissza. Az első írásos említése 1281-ből származik, amely természetesen melegvizű forrásait is említi. Nagyobb fejlődésnek 1533 után indult, amikor is Körmöcbánya tulajdonává vált, akkor kezdték el kihasználni a forrásaiból feltörő termálvizet. A város ikonikus épületei közé tartozik az 1885-ben emelt Kékfürdő: a neoklasszicista, kupolás épület közvetlenül az egyik gyógyforrásra épült. Manapság a város talán az ötcsillagos Royal Palace-ről ismert a leginkább, amely a legnagyobb luxust kínáló hotelek közé tartozik egész Szlovákiában. A közelében egy 12 hektáros park található, amelyben igazán eredeti, hagyományosnak nem nevezhető padok szolgálják a fürdőzők kényelmét.

Kirándulás a környéken

Fotó: Turčianska záhradka


Mielőtt belevetnénk magunkat a kellemesen meleg termálvizes medencékbe, jó időben érdemes kisebb kirándulást tenni az őszi természetbe. A Gáderi-völgyben aszfaltozott terepen, egyáltalán nem megerőltető útvonalon sétálhatunk el akár Blatnica váráig. A várostól nyugatra, a Dubové és Budiš források mentén juthatunk el Turócjeszenőbe (Jasenovo), ahonnan könnyen megközelíthető a Žiar hegység. A 830 méter magas Visegrád nevű csúcson a múltban szláv erődítmény állt, amely a Turócot Nyitra mentével összekötő utat volt hivatott védelmezni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET