Hiába a tavaszias idő, a hegyekben 100 km/órás szél fúj

Még nincs itt teljesen a tavasz.

szeles idő

Szlovákiában közel három évtizede nem tapasztalt februári meleg időjárás tapasztalható, ám a magasabban fekvő területeken nagyon komoly széllökésekre kell számítanunk a következő napokban, írja a Paraméter. Mutatjuk a részleteket.

Jelenleg a rekordmeleg napok rendkívül hosszú, régen látott sorozata zajlik Szlovákiában. Utoljára huszonöt éve volt ennyi egymást követő tavaszias, 10 Celsius-foknál melegebb nap februárban.

Fotó: Shutterstock

Tavaszias idő Pozsonyban

Akkor, 1998-ban tizenkilenc ilyen nap volt egymás után az ógyallai meteorológiai állomás környékén, idén pedig már három különböző helyen is feljegyeztek egy ilyen hosszú sorozatot. A meteorológusok szerint február 22-én nagy valószínűséggel új rekord születik, a következő heti előrejelzést figyelembe véve pedig nagyon úgy tűnik, hogy elnyúlik majd a meleg időszak. Az eddigi legmagasabb februári csúcshőmérsékletet egyébként Pozsonyban mérték, ahol a Plantmaps adatai alapján 2021. február 25-én 21 Celsius-fok volt.

Fotó: Shutterstock

A tavaszias idő ellenére komoly szélviharok várhatóak

Akármennyire is tavaszias az idő, a következő napokban a hegyekben rendkívül erős szélre kell számítanunk – erre hívja fel a figyelmet a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet elsőfokú figyelmeztetése.

Eszerint az 1500 méter felett található területeken a szélerősség helyenként elérheti a 110-135 kilométer/órát, a várható átlagos sebesség pedig a 70-85 km/órát, ami viharos erejűnek számít.

A helyzet a Námestovói, Tvrdošíni, Dolný Kubíni, Zsolnai, Túrocszentmártoni, a Rózsahegyi, Liptószentmiklósi, Poprádi, Besztercebányai és a Breznói járásban lesz a legsúlyosabb.

A várható szélsebesség potenciális veszélyt jelent az emberi tevékenységekre"

– mutattak rá a helyzet súlyosságára a meteorológusok. A figyelmeztetés február 22-től február 24-ig érvényes. Aki tehát a tavaszias időnek megörülve végre kimerészkedne a természetbe, először mindenképp tájékozódjon az aktuális időjárási viszonyokról.

AMI MÉG ÉRDEKELHET