Szlovákia legszebb völgyei és szurdokai

Unalmasnak aligha nevezhető túrák.

Fotó: Shutterstock
A völgyeknek megvan a sajátos bájuk. A túrázásnak nem kell feltétlenül a tátrai bércek meghódításáról szólnia, az idősebbek vagy a legkisebbek számára ideálisak a könnyebb terepen tett séták. A völgyekben és szurdokokban ráadásul nyáron sincs hőség, ezért tökéletes nyári úti célnak számítanak. Szlovákiában annyi szép völgyet találunk, hogy egyetlen évszak alatt nem is tudjuk bejárni az összeset.

Deménfalvi-völgy

Fotó: Shutterstock

Erdők, hegyek, dombok, bércek, hegyi patakok. Az Alacsony-Tátra Nemzeti Parkban friss levegő és lenyűgöző természet várja a kirándulót. Több mint 840 kilométernyi turistaút található itt. Az egyik legnépszerűbb a nemzeti park legmagasabb csúcsát, a Gyömbért és a valamivel alacsonyabb Chopokot összekötő gerinctúra. Ha szeretjük a szép kilátást, de a hegyi gyalogláshoz nincs megfelelő kondíciónk, a Chopokra felvonóval is felmehetünk, és lefényképezkedhetünk az ott tanyázó Damián sárkánnyal. A legenda szerint ő volt a leghatalmasabb a deménfalvi barlangok kincsét őrző sárkányok közül.

Forró nyári napokon jólesik a lehűlés a barlangok föld alatti világában. A világhírű barlangrendszert a Demänovka és a Zadná voda patakok alakították ki, amelyek átszövik a völgyet, hol lebuknak a föld alá, hol újra felszínre törnek. A nagyközönség a Deménfalvi-jégbarlangot és a Szabadság-cseppkőbarlangot látogathatja. Az adrenalin szerelmeseinek a fák koronája fölött húzódó kötélparkot, a Tarzaniát ajánljuk, amelynek leküzdése után garantáltan elöntenek majd a boldogsághormonok.

​Vrátna-völgy és Robin Hood

www.youtube.com

Malá Fatra - Jánošíkove diery - Dolné, Horné a Nové

Ez a Kis-Fátra leglátogatottabb üdülőközpontja. Mindjárt az elején egy egyedülálló kanyon található, ahol különleges sziklaképződményeket és több vízesést is megcsodálhatunk. A völgy két részre, a Régi és az Új-völgyre oszlik. A Vrátna turistaháznál felszállhatunk a Chleb csúcsra vezető kabinos felvonóra, így egyszerűbben feljutunk a hegység fő gerincére, ahol több turistaút közül is választhatunk.

Itt az is megtalálja a számítását, aki kemény túrára vágyik, és azok a kirándulók is, akik egyszerűbb sétát szeretnének tenni a csúcsra. Utóbbiak a Snilovské-nyeregbe és a Grúň csúcsra vezető libegővel is könnyíthetnek a túrán. A felvonó felső állomásánál a Panorama étterem napos teraszán élvezhetjük a lélegzetelállító kilátást. De felkapaszkodhatunk a legmagasabb csúcsra, a Nagy-Krivánra, vagy a gerincen át eljuthatunk a Stohra is.

A környéken érdemes megnézni Juraj Jánošík szobrát Terhelyen, tenni egy sétát a festői Jánošík-szurdokokban, élvezni a kilátást a Terhelyi szív elnevezésű kilátóról, de kiválóak a feltételek a biciklitúrákhoz is.

Maníni-hasadék: szurdok, szikla, denevér

www.youtube.com

Manini-hasadék, Vágbesztercei vár {Manínska tiesňava, Považský hrad}

A Manín-patak szűk völgyét helyenként 400 méter magas sziklafalak szegélyezik. A legszűkebb részeken alig fér át egy autóbusz. Ez a Maníni-hasadék – Szlovákia legszűkebb kanyonja. Sétáljunk a tanösvényen a patak folyásirányával szemben, és elérünk egy újabb természeti különlegességhez, a Kosfalui-szurdokhoz (Kostolecká tiesňava), ahol Szlovákia legnagyobb sziklaáthajlása és egy impozáns törmelékkúp is található. A csodálatos mészkősziklákat joggal csodálják a túrázók, biciklisek és a hegymászók is.

Itt körtúrát is tehetünk, és útközben két barlangot is felfedezhetünk. A Černokňažník alatti barlang szép kilátásokat kínál a hasadékra. A Partizán-barlang nagyobb és mélyebb, és fejjel lefelé lógó denevéreket is láthatunk benne. Száz éve a hasadéknak még teljesen más alakja volt, és a sziklákat nem nőtte be a növényzet úgy, mint most. A legszűkebb ponton nem fértek át a kocsik, ezért a fuvarosoknak le kellett pakolniuk a rakományukat, a kocsikat szétszerelni, majd újra összerakni. Ez így ment egészen 1933-ig, amikor a szikla egy részét eltávolították. Akkor építették ki a hasadékon át vezető megerősített utat is.

​Nagy-Sólyom-szurdok

Fotó: Shutterstock

Kassa és Eperjes megye határán, a Szlovák paradicsomban találjuk az egyik legvadabb szlovákiai szurdokot. A Nagy-Sólyom egyben az ország leghosszabb szurdokvölgye. Mivel ez kicsit nehezebb terep, nem sok turistával fogunk itt találkozni. Jutalmunk egy csendes túra lesz a szűk Sólyom-szurdokban, amelynek három vízesés is a része. A szurdokvölgyet a Roth-szurdok zárja le, amely a turisztika úttörőjéről kapta a nevét. A szurdokot szegélyező sziklák némelyike 300 méter magas. A közelben található a Kemence-szurdok is, amely a legmagasabb létrával büszkélkedhet. A Nagy-Sólyom a túrázók számára nem megközelíthető Kis-Sólyommal együtt alkotja a Sólyom Nemzeti Természetvédelmi Területet, amely a legmagasabb, ötös fokozatú védettséget élvezi.

AMI MÉG ÉRDEKELHET