A különleges szlovákiai vár, aminek saját siratófala van

Rendkívül izgalmas történelmi helyeket rejtenek magukban a hegyek.

szlovákiai vár

Az idén már 774 éves Temetvény (Tematín) kővárát néhány évvel azután építették, hogy a Magyar Királyságot megszállták a tatárok. A nagy múltú erődítmény többször cserélt gazdát az idők folyamán: korábbi tulajdonosai között helyi uralkodók és fontos magyar nemesi családjai is voltak. Kutatások nemrégiben a vártnál is gazdagabb történelmet tártak fel a csodálatos panorámával bíró helyen, ahová már akármelyik hétvégén tehetünk egy kiruccanást.

Az egykor fontos stratégiai pozíciót jelentő Temetvény várát Pöstény (Piešťany) és Vágújhely (Nové Mesto nad Váhom) között találjuk. 600 méteres tengerszint feletti magasságával remek kilátást nyújt egész Vágvidék (Považie) régiójára. Tiszta idő esetén akár a negyven kilométerre fekvő Nagyszombat is látható szabad szemmel.

A porig égett vár

Jelenlegi formáját az 1700-as évek elején nyerte el, amikor éppen a Bercsényi család tulajdonában állt. Bercsényi Miklós,II. Rákóczi Ferenc lázadó csapatainak főparancsnokaként szolgált. A Habsburg-ház ellen fellépő tiszt birtokát 1710-ben a győztes osztrák csapatok felégették. hogy teljesen megakadályozzák, hogy bárki más kezére kerüljön.

Ez is érdekelhet: Épített csodáink: várak és házikók a hegyoldalban

www.youtube.com

Száll a rege várról várra — Temetvény

Temetvény helyén így csak rom maradt, azóta pedig eluralkodott rajta a természet. A helyi polgári társulás önkéntesei azonban 2007 óta igyekeznek megőrizni, ami megmaradt és egyben kutatni a hely történelmének elfeledett emlékei után.

Felújtások

Ez a vár ebből a szempontból különleges. Kevés információ maradt fenn, és sok mindent kell még feltárni. A régiók határán, a hegyekben áll, így nagyon kevesen voltak, akik vigyáztak rá

— hangsúlyozta Mojmír Choma, a civil szervezet egyik munkatársa.

Ezt is olvasd el! A Kis-Kárpátokban elrejtett vár, ami pár kilométerre fekszik Pozsonytól

www.instagram.com

Hozzátette, az elmúlt tizenhét évben sok mindent sikerült megmenteniük: többek között stabilizálták a várépületek csaknem felét, továbbá felépítették a siratófalat, ami egykor akár 250 köbméternyi kőfalazat is lehetett.

Becsületkassza

A vár jelenleg is nyitott kapukkal várja látogatóit. Nincs hivatalos belépődíj, de a turistákat arra ösztönzik, hogy önkéntesen járuljanak hozzá legalább két euróval a kastély javításához.

A befolyt összeg egészét arra használják fel, hogy mindent finanszírozni tudjanak: az anyagoktól kezdve a szolgáltatásokon át, az önkéntesek étkeztetéséig még sok minden mást is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET