ŐSSZEL IS VÁR SZLOVÉNIA! - 1.RÉSZ

Érintetlen természeti környezet, bűbájos városok, lenyűgöző tengerpartok, páratlan gasztronómia és határtalan vendégszeretet.

Ljubljana

Minden kellék adott, ami egy tökéletes utazáshoz kell. Szlovénia az év 365 napján ötcsillagos élményekkel várja a látogatókat.

Kevés olyan európai ország van, amely számunkra könnyen megközelíthető és annyira sokoldalú látnivalóval rendelkezik, mint Szlovénia. Az országban található az Alpok keleti nyúlványa, amely magas hegycsúcsaival és a völgyekben futó folyókkal a túrázók mellett a vadvízi evezés szerelmeseit is mágnesként vonzza. Ott vannak a karsztbarlangok és festői szépségű tavak, amelyek minden évszakban kirándulásra csábítanak. A passzív pihenésre vágyók az adriai parton vagy a szlovén gyógyvizekben pihenhetik ki az év fáradalmait, míg a kozmopolita szórakozás hívei Ljubljanában a gasztronómiai különlegességek mellett a pezsgő kulturális életbe is belekóstolhatnak. Egy szó, mint száz, Szlovénia egy valódi kincsesláda minden korosztálynak és a családosoknak is.

KIHAGYHATATLAN SZLOVÉN VÁROSOK

hu.123rf.com

Az ország felfedezését kezdjük is rögtön a fővárossal, Ljubljanával, amely kisvárosi bájával azonnal belopja magát mindenki szívébe. Gyalogoljunk fel a 900 éves középkori várba, és legyünk egy kis időre a történelem részesei. Majd folytassuk utunkat a Tromostovje, azaz a tripla híd felé, amely Jože Plečnik építész keze munkáját dicséri, és a város egyik jellegzetes szimbóluma. Miután megkóstoltuk a štrukljit, egy hagyományos tésztaételt, a helyi piacon, és pihentünk egyet a Tivoli parkban, sétahajózzunk el a Ljubljansko barje lápvidékig, amelyet különleges élővilága és cölöpházai miatt a világörökségi listára is jelöltek.

Ha történelmi különlegességekre vágyunk, keressük fel a nemzeti múzeumot (Narodni muzej Slovenije), ahol a világ legrégebbi sípját őrzik, majd zárjuk a napot a Restavracija Nebotičnik bárban, ahonnan madártávlatból csodálhatjuk meg Ljubljana fényeit. Szlovénia második legnagyobb lélekszámú városa, Maribor nemcsak a síterepeiről híres, hanem arról is, hogy itt található a legöregebb szőlőtőke a világon.

A város kiváló kiindulópont lehet az ország keleti részének felfedezéséhez. Egyik oldalról a Pohorje hegyvonulata szegélyezi, amely túraösvényeivel és kerékpárútjaival a kirándulók kedvence. Másik oldalán pedig Szlovénia egyik legjobb borvidéke található, ahol idén 2020. szeptember 17– 20. között borfesztivált is tartanak.

REJTETT GYÖNGYSZEMEK

hu.123rf.com

Ljubljana

Ha turisták által kevésbé látogatott szlovén helyekre vágyunk, vegyük az irányt Idrija felé, ahol a világörökség részét jelentő bányászat és csipkeverés rejtelmeibe nyerhetünk betekintést. Ereszkedjünk le a világ második legnagyobb higanybányájának járataiba, majd vegyünk részt egy csipkeverési tanfolyamon. Kulináris élvezetekért érdemes bekapcsolódni a helyi gasztroprogramba, ahol megtanítják nekünk, hogyan készítsük el a jellegzetes szlovén töltött tésztát, a žlikrofit.

BÉRELJÜNK HELYBEN BICIKLIT, ÉS A BIKE SLOVENIA GREEN PROGRAM KERETÉBEN FEDEZZÜK FEL KÉT KERÉKEN AZ ORSZÁGOT.

Szlovénia másik eldugott helye Novo Mesto, amely azon túl, hogy régészetileg az ország egyik legfontosabb színhelye, festői környezete ellenére még nem vonta magára a látogatók figyelmét. A Krka-folyó partján fekvő városban érdemes felkeresni a Szent Leonard-templom gazdag könyvgyűjteményét, ha pedig pihenésre vágyunk, célozzuk meg a közeli Šmarješke Toplice és a Dolenjske Toplice gyógyfürdőit. Ha már a fürdőknél tartunk, érdemes kitérőt tenni a Muravidék, e gyógyvizekben rendkívül gazdag területe felé is. Próbáljuk ki a fekete termálvizet Moravske Toplicében, a zöld paraffinos vizet Lendván, majd zárjuk a programot a Vinarium-toronyban, ahonnan a közeli Magyarország és Horvátország mellett a távolabbi Ausztriáig is ellátni.

SZLOVÉNIA SZÁMOKBAN 

LAKOSOK SZÁMA: 2,081 millió

FŐVÁROSA: Ljubljana 8 UNESCO világörökségi helyszín

LEGMAGASABB PONTJA a Triglav (2864 m)

ÖT KÜLÖNLEGES PROGRAM, AMIT NE HAGYJ KI ŐSSZEL SZLOVÉNIÁBAN

  • Fedezd fel a Triglav Nemzeti Parkot, és csatlakozz a Soča völgyében 2020. szeptember 18. és október 4. között megrendezésre kerülő túrafesztiválhoz.
  • Pattanj fel a világ legrégebbi föld alatti vonatára és járd végig vele a lenyűgöző szépségű Postojnai-cseppkőbarlangot.
  • Látogass el Lipicára és találkozz a híres fehér ménessel. Ha kedved tartja, próbáld ki, milyen egy lipicai ló hátán ügetni.
  • Keresd fel Ptuj és Celje legendás kastélyait és apátságait, ahol a szerzetesek saját készítésű sajttal, csokoládéval és gyógynövényekkel várják a látogatókat.
  • Kóstolj nemzetközi és szlovén édességeket Koperban, az Isztria gyöngyszemében, ahol 2020. szeptember 26–27. között nemzetközi desszertfesztivált tartanak.
AMI MÉG ÉRDEKELHET