Alig ismerjük ezt a gyönyörű várost, pedig Európa egyik legizgalmasabb úti célja

Kiváló borkultúrával, gazdag történelemmel és csodás természeti adottságokkal.

A Dráva Mariborban naplementekor

A lenyűgöző Maribort a Forbes nemrég beválasztotta az 50 legígéretesebb 2024-es európai úti cél közé – mutatjuk, miért van ott a helye a legizgalmasabb célpontok között.

Fotó: Shutterstock

Maribor híres szőlőtőkéi

Maribor, Szlovénia második legnagyobb városa a Dráva partján fekszik. A 95000 lakosú település Európa-szerte jól ismert kiváló borairól – a régióban a rajnai rizling és a Chardonnay mellett a laški rizling a legelterjedtebb. Az Express szerint itt található a világ legrégebbi olyan szőlőtőkéje, ami a mai napig terem. A középkorban, a török hódítások idején telepített, Žametovka nevű szőlő annyira régóta biztosít alapanyagot a helyi bortermelésnek, hogy még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. A helyi bor a város esszenciájának részét képezi, mindezt pedig jól szervezett, vezetett borkóstoló-útvonalakon is megtapasztalhatjuk.

Fotó: Shutterstock

Kilátás a Pohorjéről

Maribor emellett tökéletes és viszonylag közeli célpont azoknak, akik valamilyen szabadtéri kalandra vágynak. A várost kettészelő Dráva amellett, hogy meghatározza a látképet, melegebb időben kiválóan evezhető, és persze idilli sétákat is tehetünk a partján. Maribortól kissé északra egy természetes sziget is elterül rajta – a természetvédelmi területet még nem igazán fedezték fel a turisták, szóval látogassuk meg, ha egy kis nyugalomra vágyunk.

Fotó: Shutterstock

Maribor belvárosa madártávlatból

A város déli határához nagyon közel található Pohorje-hegy a hidegebb hónapokban a síelők és snowboardosok paradicsomává válik, tavasszal, nyáron és ősszel pedig pompás túra- és kerékpárutakat kínál. Maribor határain belül maradva pedig könnyedén felsétálhatunk a Piramis-hegy nevű dombra, hogy felülről megcsodáljuk a város lélegzetelállító látnivalóit.

Apropó, látnivalók: Maribor zsúfolásig tele van a gazdag történelem ékköveivel, így az építészet kedvelőinek is kiváló úti cél lehet. Az 1255 és 1275 között épült városfal egyes részei ma is állnak, emellett pedig lenyűgöző még a 13. században épült, Keresztelő Szent Jánosról elnevezett gótikus székesegyház is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET