TAJOMNÝ DRAKULOV HRAD V KARPATOCH

Draculov hrad má v skutočnosti pramálo spoločné so sídlom svetoznámeho literárneho hrdinu z románu Brama Stokera o upírskom grófovi. Historický skvost v obci Bran stojí napriek tomu za návštevu.

Foto: Getty Images Hungary

Bela Lugosi patrí medzi zlomok maďarských hercov, ktorých majstrovstvo ocenili ikonickou hviezdou na hollywoodskom chodníku slávy. Preslávil sa predovšetkým hlavnou úlohou v čiernobielom americkom horore Drakula, ktorý vznikol podľa rovnomenného románu Brama Stokera a do kín ho uviedli pred 90 rokmi. Lugosi sa narodil v obci Lugoj na území dnešného Rumunska. Dôležitú úlohu pri získaní hlavnej roly zrejme zohral jeho maďarský pôvod, keďže Drakula je v bestselleri írskeho autora sikulským grófom, žijúcim na hrade pri priesmyku Tihuta.

Hrad, na ktorý pasoval románový opis

www.youtube.com

Castelul Bran - Bran Castle - Dracula's Castle in Transylvania

Napriek tomu považuje väčšina ľudí za domovský hrad upírskeho grófa práve monumentálny hrad v obci Bran neďaleko Brašova. Jedným z možných dôvodov je aj fakt, že branský hrad zostal jediným zachovaným v Sedmohradsku, na ktorý ako tak pasoval románový opis.

Pevnosť Bran

Foto: unsplash

Pevnosť Bran postavili v roku 1388 na základe rozhodnutia uhorského kráľa Ľudovita II. Slúžil na stráženie dôležitej obchodnej cesty aj na obranu proti vpádom nepriateľských vojsk z juhu. Hrad, týčiaci sa na strmej skale, neskôr prevzalo do správy mesto Brašov. Počas tohto obdobia čelil opakovane nájazdom cudzích vojsk. Prvá rozsiahlejšia prestavba hradu sa uskutočnila za vlády sedmohradského kniežaťa Gabriela Bethlena v prvej polovici 17. storočia. Ďalšie nasledovali v rokoch 1723 a 1886. Naposledy prešiel hrad kompletnou rekonštrukciou v rokoch 1987 až 1993.

Dracula a „jeho“ hrad

Foto: 123rf

Bram Stoker sa pri písaní Draculu inšpiroval kniežaťom z 15. storočia, krutým Vladom III. „Napichovačom".

Tvrdenie, že sa Bram Stoker pri písaní románu inšpiroval valašským kniežaťom z 15. storočia, krutým Vladom III. „Napichovačom", sa prvýkrát objavilo v roku 1958. Táto dodnes nepotvrdená téza sa rozšírila vďaka knihe In Search of Drakula, vydanej v roku 1972. Práve na jej základe si v Rumunsku vytvorili vlastný Draculov mýtus, ktorého súčasťou je aj tvrdenie, že uhorský kráľ Matej Korvín väznil Vlada III. pre jeho nespoľahlivosť práve na hrade Bran. V skutočnosti však Vlad nebol s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy v Brani, dlhých 12 rokov väzenia si odpykal vo Vyšehrade. Jeho rodina však mala predsa len do činenia s branským hradom – istý čas bol súčasťou panstva Vladovho starého otca, valašského vojvodu Mircea I. Starého.

AMI MÉG ÉRDEKELHET