Tajomstvo dokonalého caffé latte

Možno vás to prekvapí, ale keď nazriete ráno do typickej talianskej domácnosti, nájdete tam skôr kávy s mliekom než espressá. Tak si to žiada tradícia do jedenástej hodiny dopoludnia. Aké je tajomstvo pravej kávy s mliekom, caffé latte?

Foto: Shutterstock

Pokiaľ chcete na dovolenke v Taliansku splynúť s domácimi, po jedenástej ráno si už akúkoľvek kávu s mliekom, capuccino či caffé latte nedávajte. Inak vám hrozí nálepka typického turistu neznalého kávy. No ráno si kávu s mliekom, alebo po taliansky caffé latte, doprajte s dobrým pečivom a hneď bude deň lepší.

Jemnejšia chuť kávy

Foto: unsplash

Caffé latte vzniklo pre tých, ktorí nepreferujú silnú a výraznú chuť kávy. Mlieko ju zjemňuje a dodáva káve telo, čím nám dáva dlhší pôžitok pri jedení raňajok a o niečo pomalšie ráno. Hoci u nás sa zvykne povedať, že si dáte len „latte“, v taliansku na to slovo „caffé“ nezabudnite. Po objednaní latte totiž môžete skončiť s pohárom čistého mlieka. V krajinách, ako je Francúzsko či najmä v Škandinávii, ho poznajú skôr ako „café au lait“. No najmä v severských krajinách je tam jeden výrazný rozdiel. Kým typické talianske caffé latte je o espresse zaliatom teplým speneným mliekom, café au lait vám najmä v nordických krajinách môžu naservírovať s prekvapkávanou kávou, ktorej bude viac než zvyčajných 30 ml espressa. Môžete tak čakať pomer kávy a mlieka pol na pol.

Rozdiel medzi café latte a cappuccinom

Foto: Pexels

Tieto dve kávy majú veľa spoločného, espresso (alebo dvojité espresso) zaliate horúcim speneným mliekom. V čom je teda rozdiel? V pene. V capuccine je tretina kávy, tretina mlieka a tretina peny. V caffé latte je tretina kávy, takmer dve tretiny mlieka a asi len centimetrová vrstva peny na záver. Ak proces výroby caffé latte obrátite a do mlieka pridáte espresso až na záver, získate latte macchiato. To je odvodené od slova macchia, po slovensky škvrna. Tá totiž naliatím espressa na záver vznikne na tej jemnej vrstve caffé latte, cez ktorú sa preleje.

Raňajková káva, ktorá má aj svoj vlastný deň

Foto: Pixabay

Aby to v tých kávach s mliekom nebolo také jednoduché, prichádzajú ešte príchute. Stojí za to vyskúšať karamelové alebo vanilkové latte. Týmito variáciami sa vám raňajková káva s mliekom asi nikdy nezunuje. A hoci sa medzinárodný deň kávy oslavuje zvyčajne 1. októbra, v USA majú aj svoj deň latte. Slávi sa 11. februára, no našli sme aj zdroje, ktoré tvrdia, že národný deň latte je 7. októbra. A tak si pre istotu dobré caffé latte vychutnajte každý deň medzi týmito dátumami. Neoľutujete.

AMI MÉG ÉRDEKELHET