SEVER AJ JUH: TO NAJLEPŠIE Z TALIANSKA

Elegantný sever či živelný juh? Akú taliansku destináciu si vybrať na dovolenku s rodinou, kam vyraziť vo dvojici? Ktorý región určite nevynechať? Otázky sa pokúsime zodpovedať v nasledujúcej reportáži, ktorá vás zavedie na nezabudnuteľné miesta, napríklad do rodísk Leonarda da Vinciho, Michelangela či Botticelliho.

Foto: Getty Images Hungary

Taliansko je cestovateľským snom väčšiny turistov z každého kúta sveta. Jedna z kolísok európskej kultúry je symbolom stredomorského životného štýlu, nadčasovej módy a gurmánskych špecialít. Nech sa vyberiete akýmkoľvek smerom, čakajú vás vzácne pamätihodnosti, prírodné krásy i architektonické skvosty. Osobitnou kapitolou sú obyvatelia Apeninského polostrova, ktorí sa vyznačujú pohodovou mentalitou, neprehliadnuteľnou gestikuláciou, hlasným smiechom a neopakovateľným štýlom. Pri plánovaní dovolenky netreba zabúdať, že romantické Taliansko s tisíckou tvárí leží od Slovenska iba pol dňa cesty autom.

PRÍRODNÉ I ARCHITEKTONICKÉ KRÁSY SEVERU

Foto: unsplash

Zatúlajte sa do starobylých uličiek pôvabného Bergama.

Bohatý región talianskeho severu ponúka nespočetne veľa unikátov, preto si naň treba vyhradiť dlhší čas. Budete míňať starobylé mestá s impozantnými kostolmi, rozprávkové zámky na pozadí majestátnych hôr i slnečné jazerá. Nezabudnite ochutnať vychýrenú parmskú šunku či preslávené toskánske vína. Pre milovníkov umenia a histórie budú najväčším lákadlom svetoznáme múzeá v Miláne, Turíne, vo Florencii či v Ríme. Zatúlajte sa do starobylých uličiek pôvabného Bergama, Vicenzy či Castelluccia alebo vyrazte na turistiku do legendárnych Dolomitov. Možností je neúrekom a každý si príde na svoje.

Nech si vyberiete ktorúkoľvek destináciu, pohostinnosť domácich vás určite nesklame. Turistov vítajú s úsmevom v malých tratóriách, malebných kaviarničkách i v najvychytenejších podnikoch. V porovnaní s talianskym juhom práve na severe hovorí viac ľudí po anglicky alebo nemecky. Objavte severotaliansky raj a vyberte si z jeho bohatej ponuky.

KRAJINA JAZIER A TAJOMNÝCH LEGIEND

Foto: Pixabay

Ak sa chcete vyhnúť davom, navštívte jazero Maggiore.

Svetoznáme jazerá Garda a Como netreba špeciálne predstavovať. Ak ste na severe prvýkrát, tieto „povinné“ zastávky si rozhodne nenechajte ujsť. K ďalším vyhľadávaným miestam patrí slávna Verona, kde sa odohráva Shakespearova milostná dráma Rómeo a Júlia. Rodiny s deťmi sa zabavia vo vodnom megaparku Gardaland. Zaujímavým zážitkom je poldňová vyhliadková plavba z prístavu Como, počas ktorej uvidíte luxusné sídla celebrít aj slávnu vilu Balbianello.

Ak sa chcete vyhnúť davom, navštívte jazero Maggiore, považované za kráľovnú jazier. Druhé najväčšie jazero Talianska obklopujú lesy a malebné mestečká. Úchvatnou panorámou sa môžete kochať aj z hradieb mesta Arona, postavených na masívnom brale, alebo sa môžete vydať na prechádzku po Borromejských ostrovčekoch na jazere Maggiore. Originálnym úkrytom pred horúčavou môže byť botanická záhrada Villa Taranto v mestečku Verbania. Menej známe jazero Iseo zas zaujme jedinečnými zelenými ostrovčekmi.

TOSKÁNSKO: KRAJ NEKONEČNÝCH VINOHRADOV

Foto: Pexels

Magický toskánsky vidiek.

Hovorí sa, že Toskánsko so starobylou Florenciou by mal vidieť každý aspoň raz v živote. Región s vychýrenými vínami však dokáže prekvapiť niečím novým a nezabudnuteľným aj pri opakovaných návštevách. Slávne florentské veže, uličky vydláždené mačacími hlavami, architektonické skvosty etruského dedičstva i renesancie, vzácne umelecké zbierky nevyčísliteľnej hodnoty a neopakovateľná toskánska krajina sú zárukou, že sa nebudete nudiť, ani keby ste tam strávili dlhé týždne. Pri plánovaní itinerára si vyhraďte minimálne pol dňa na bezcieľnu jazdu krajinou alebo prechádzku po cestách lemovaných cyprusmi. Ochlaďte sa v olivových a figových hájoch ostrova Elba, oddýchnite si v prírodných termálnych prameňoch v Saturnii. Osobitá atmosféra tohto výnimočného miesta je napĺňajúca a podmanivá. Ak v Toskánsku strávite iba kratší čas, najefektívnejším i najpohodlnejším dopravným prostriedkom je auto. Hromadná doprava síce funguje, no nespoliehajte sa, že autobus príde v čase uvedenom v cestovnom poriadku.

ROZPRÁVKOVÉ MESTÁ SEVERU

Foto: unsplash

Ak vás láka svieži duch univerzitného mesta, vyberte sa do Bologne.

Popri prírodných krásach nemožno zabudnúť ani na známe centrá talianskej kultúry. Ťažko si vybrať jedno, ak sa o vašu pozornosť uchádzajú Benátky, Miláno, Janov či Bologna – o Ríme ani nehovoriac. Ich starobylé uličky, obdivuhodné múzeá a preslávené galérie stoja rozhodne za návštevu.

Ak vás láka svieži duch univerzitného mesta, vyberte sa do Bologne. Symbolom mesta je fontána venovaná Neptúnovi, ale za návštevu stoja aj palác Archiginnasio a Anatomické divadlo z 16. storočia, kde mohli študenti sledovať pitvu z bezprostrednej blízkosti. Miláno je hlavným mestom talianskej módy s elegantnými nákupnými bulvármi, vzrušujúcim nočným životom a opernými predstaveniami na svetovej úrovni. Nenechajte si ujsť návštevu milánskeho dómu Santa Maria delle Grazie so slávnou nástennou maľbou od Leonarda da Vinciho Posledná večera. Florencia je stelesnením renesancie. Za všetky pamiatky vyberáme palác Pitti a záhrady Boboli, expozície v múzeách Galileo alebo Borgello a prehliadku Starého mosta.

SLNEČNÉ POBREŽIA NA JUHU TALIANSKA

Foto: unsplash

​Pobrežie regiónu Kampánia. 

Vzdialenejšia polovica Talianska ukrýva piesočné pláže i divoké skalnaté pobrežia. Čakajú vás regióny Kalábria, Apúlia či Kampánia alebo ostrovy Sicília a Sardínia. Opomenúť nemožno ikonické mestá ako Neapol, Palermo či Bari, ani vzácne historické pamiatky – za všetky stačí spomenúť Pompeje alebo Herculaneum. Na južnej časti Apeninského polostrova zanechali stopy Gréci, Rimania, Etruskovia, Arabi, Normani aj Byzantínci.

Južné Taliansko je úplne iný svet ako taliansky sever. Všetko sa točí okolo radosti zo života, rodiny a zábavy. Pevnou súčasťou dňa je aj riposa – talianska verzia španielskej siesty. Domácich nemožno ani náhodou označiť za nervóznych a uponáhľaných vorkoholikov. Každý je presvedčený, že časom sa všetko nejako vyrieši a raz sa im podarí uzavrieť povestný veľký obchod. Veľa ľudí žije z turizmu, vďaka čomu sa môžete tešiť na nepreberné množstvo atrakcií a gastronomických zážitkov. Pravda, ak odoláte každodennému vábeniu azúrového mora.

ČO OSTROV, TO ZÁZRAK

Foto: Pixabay

Útesy na Capri.

V moriach okolo talianskej čižmy sa nachádza mnoho ostrovov, ktoré ukrývajú pohostinné mestečká s osobitou architektúrou i kuchyňou, a predsa s nezameniteľnou talianskou atmosférou. Bolo by zbytočné opisovať unikátne historické centrá, hlučné prístavy či nezabudnuteľné výhľady zo strmých brál a malebných zátok. Treba to zažiť na vlastnej koži. Vďaka dobre organizovanej sieti trajektov sa dostanete do viacerých destinácií pohodlne aj autom – stačí si vybrať z nespočetných možností.

Z najkrajších ostrovov Talianska treba medzi prvými spomenúť Capri. Skaly Faraglioni sú dobre viditeľné už pri príchode trajektom. Definitívne vás dostane pozorovanie horizontu z botanickej záhrady Giardini di Augusto. Pred návratom na kontinent sa vyvezte lanovkou na Monte Solaro a dajte si večeru vo vychýrenej reštaurácii.

Milovníci potápania či prehistorického sveta si prídu na svoje na tichom ostrove Levanzo, najmenšom z Egadských ostrovov ležiacich na západ od Sicílie. Potápať sa dá aj pri vraku z rímskych čias. V jaskyni Grotta del Genovese zas nájdete jedinečné paleolitické kresby. Ak túžite po luxusnom ubytovaní a exkluzívnej zábave, navštívte obľúbené miesto talianskej smotánky – ostrovček Panarea. Pripravte sa však, že to nebude lacná záležitosť. Ak vás láka príroda, vyrazte na menej známy ostrov Caprera pri pobreží Sardínie. Riedko osídlený ostrov je súčasťou Národného parku Maddalena Archipelago, tamojšia flóra a fauna sa pýšia mnohými vzácnymi druhmi. Ak chcete uniknúť zástupom turistov, privstaňte si a vydajte sa na potulky po kľukatých chodníčkoch vedúcich cez smrekové lesíky.

AMBICIÓZNE REGIÓNY: MEZZOGIORNO A SICÍLIA

Foto: unsplash

Sicília je dnes oveľa viac než iba domov Krstného otca.

Masový turizmus ešte nezasiahol regióny Kampánia, Apúlia a Basilicata ani Sicíliu, ktorá v niektorých návštevníkoch ešte stále evokuje miesto organizovaného zločinu. V posledných dekádach však prešli všetky regióny obrovským rozvojom, vďaka čomu sa začínajú ich mestečká, historické i prírodné pamiatky objavovať na zozname obľúbených destinácií. Čoskoro aj tieto skryté miesta zaplavia turisti, preto sa ich oplatí navštíviť už teraz, keď sú relatívne nedotknuté.

Uvedené tri provincie sú ideálnym miestom pre tých, čo sa chcú sústrediť na vlastné myšlienky. Pomalý rytmus juhotalianskeho vidieka vám dovolí zabudnúť na každodenný zhon a vychutnať si prítomnosť. Namiesto hlučných metropol a preplnených letovísk nájdete malé rybárske dediny pri idylických zátokách, obklopených olivovými hájmi, vinohradmi a poľami.

Sicília je dnes oveľa viac než iba domov Krstného otca. Hospodárskym a kultúrnym centrom ostrova trojuholníkového tvaru je Palermo. Jeho katedrála je eklektická a nesie stopy všetkých národov, ktoré tu žili počas stáročí. Za návštevu stoja aj tajomné katakomby kapucínskeho kláštora. Pre labužníkov sú určené víkendové trhy, kde domáci ponúkajú sezónnu zeleninu a ovocie i kulinárske špeciality. V Catanii vás čaká pompézny zámok Ursino, postavený z lávového kameňa. Hoci prehliadka historického centra mesta je zaujímavou atrakciou, radšej sa podvoľte vábeniu sopky Etna. Z mesta sa k nej dostanete autom za menej ako hodinu a odmenou vám bude zážitok na celý život. Fanúšikom šoférovania odporúčame nádherný, 158-kilometrový úsek medzi Cataniou a Ennou – je to najkrajšia časť sicílskych vrchov, kde uvidíte obrovské skaly, čarovné budovy s výhľadom na azúrové more i Etnu.

ŠTÝLOVÁ ROZLÚČKA S TALIANSKOM

Foto: unsplash

Ak máte radi turistiku, vyrazte cez hrebeň Viel dal Pan.

Ak ste do Talianska cestovali autom a Benátky ste už videli, cestou domov odbočte k severným hraniciam a strávte pár dní v Dolomitoch v Južnom Tirolsku. Už samotný výhľad na hory je úchvatný a môžete sa ním kochať aj z terasy nejakej dobrej reštaurácie. Ak máte radi turistiku, vyrazte na niekdajšiu obchodnú cestu cez hrebeň Viel dal Pan alebo zážitkový chodník pre rodiny Monte Pana. Obe zvládnu aj neskúsení turisti. Majestátne štíty nad zelenými údoliami a odraz snehom pokrytých vrcholov na hladine horských jazier budú dokonalou bodkou za vaším talianskym dobrodružstvom.

AMI MÉG ÉRDEKELHET