„Vidieť Neapol...“ a zažiť to!

Neapol je tretie najväčšie mesto Talianska, je jedným z najromantickejších turistických destinácií na svete – niet divu, že sa tu natáčalo nespočetné množstvo filmov, dnes už kultových. More, historické pamiatky, lahodné chute a vône, tradície... Príjemné, mierne jesenné mesiace nám skutočne umožňujú objavovať a užívať si všetky divy mesta.

Foto: Getty Images Hungary

Hlavné mesto dnešného regiónu Kampánia vzniklo v 7. storočí p. n. l., založili ho starovekí Gréci, ktorí zakladali kolónie na Apeninskom polostrove. Historické centrum Neapola bolo v roku 1995 zapísané na Zoznam svetového dedičstva UNESCO, pričom o dva roky neskôr sa doplnila sopka Vezuv, ktorá po erupcii pochovala staroveké Pompeje. Jeseň je nepochybne najlepším obdobím na spoznanie mesta a je už len čerešničkou na torte, že si môžete zaplávať v mori aj v novembri. V nádherných, žiarivo modrých vodách Tyrrhénskeho mora sa tí odvážnejší okúpu aj v decembri pred Vianocami!

Hrady, zámky, kostoly

Foto: Pixabay

Asi najznámejší neapolský hrad Castel Nuovo.

Neapol sa môže pýšiť množstvom kostolov, hradov a zámkov. Každá dynastia, ktorá kedysi vládla mestu, postavila aspoň jeden hrad, často opevnený obrovskými hradbami. Najznámejší je Castel Nuovo, vedľa námestia Piazza Municipio, kde môžete navštíviť aj neapolskú radnicu. Ďalším známym hradom je Castel dell'Ovo, v preklade „Vaječný hrad". Na vrchole kopca sa týči pevnosť Sant'Elmo, ktorú je vidieť takmer z každej časti mesta. Pozoruhodnými a nevynechateľnými atrakciami pre turistov sú Galleria Umberto I. oproti budove opery San Carlo, impozantné Duomo di Napoli (miestnymi nazývaná katedrála San Gennaro) a Archeologické múzeum – najbohatšia pokladnica antického umenia.

Rodisko pizze

Foto: unsplash

Neapol je aj rodiskom najznámejšieho talianskeho jedla - pizze.

Jedno z najpopulárnejších jedál súčasnosti, talianska pizza dobyla svet z Neapola. V roku 1830 tu bola otvorená prvá pizzeria na svete. Zaujímavosťou je, že základná pizza Margherita bola pomenovaná na počesť manželky talianskeho kráľa Viktora Emanuela II., ktorá bola vynájdená pri príležitosti návštevy kráľovského páru v meste. Pizza, ktorá obsahovala zelené lístky bazalky, bielu mozzarellu a červené paradajky pôvodne nemala názov, no keď si kráľovná vybrala pizzu vo farbách talianskej trikolóry, tento problém bol vyriešený jedným ťahom.

V Neapole berú vedu o pečení pizze veľmi vážne a zaviedli sa prísne pravidlá, aký druh múky, paradajok, syra a olivového oleja možno použiť na výrobu pravej neapolskej pizze. Tradičná neapolská pizza, Napoletana a jej výrobcovia – pizzaiuolo – sú dokonca na zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Vezuv

Foto: Pexels

Jediná dodnes aktívna sopka na európskom kontinente: Vezuv pri Neapole.

Majestátny Vezuv sa nachádza 15 km juhovýchodne od Neapola. Je to jediná sopka v kontinentálnej Európe, ktorá je dodnes aktívna. Považuje sa za najnepredvídateľnejšiu sopku na svete. Naposledy vybuchla v roku 1944. Odvtedy je nečinná a jej kráter je možné navštíviť celoročne. Do Národného parku Vezuv sa dostanete najľahšie autobusom z Pompejí a Herculanea.

Capri, kde sa všetko točí okolo luxusu

Foto: unsplash

Ostrov s rozlohou iba 10 kilometrov štvorcových je obklopený Tyrrhénskym morom a nachádza sa v Neapolskom zálive, 33 km od Neapola. Capri, známe aj ako Modrý ostrov, bolo donedávna akousi dovolenkovou rezerváciou pre najvyššiu spoločenskú smotánku, ktorá zanechala po sebe množstvo luxusných víl a záhrad. V porovnaní s horúcim Neapolom je teplota vzduchu na ostrove v letnej sezóne iba okolo 28 stupňov, čo je ideálne na relax aj na turistiku.

Foto:Pixabay

AMI MÉG ÉRDEKELHET