Egyre népszerűbb egy többezer éves mexikói ital

Ráadásul még egészséges is.

Tascalate
Tascalate - Fotó: Getty Images

Újra a köztudatba került a maja időkből származó ital.

A leginkább a mexikói Chiapas államban elterjedt, általában narancsos–vöröses színű tascalate vagy taxcalate több mint 3000 éve közkedvelt italfajta a mai Mexikó területén.

Az alkoholmentes italt a maják egyik vallási központjában, Palenque-ben rituális célból, a király köszöntésére fogyasztották. Ha valaki nem volt hajlandó meginni egy pohár tascalatét az aktuális uralkodó tiszteletére, annak akár komoly következményei is lehettek.

Ez is érdekelhet: Már az aztékok is próbálkoztak vele, végül a mexikóiak specialitása lett

A tascalate-t ma is leginkább az egykori maja birodalom területén, Mexikó legdélibb tagállamában, Chiapas-ban fogyasztják előszeretettel, sőt az utóbbi időben egyre inkább divatba jött az ital, olvasható ki a Vince cikkében.

www.instagram.com

Punch on Instagram: "Tascalate—a 3,000-year-old Maya drink—is reimagined as a bright and earthy mezcal cocktail at Mexico City’s @tlecan. Originating from the southernmost Mexican state of Chiapas, the traditional drink is made from ground maíz, cacao, achiote and water. At the bar, which sources ingredients directly from Chiapas, the drink takes the form of a sour to complement its rich, mineral flavor and texture. Tap the link in our bio to go behind-the-scenes of this high-concept cocktail paying tribute to pre-Hispanic traditions. #drinkpunch ✍️: @ximenanbqk 📷: @andrewreiner"

A tascalate elkészítése viszonylag egyszerű, melyhez őrölt kukoricára, kakaóra és az achiote nevű, Latin-Amerikában őshonos fafajta magjára van szükség. A modernebb verziókban néha cukor, fahéj vagy chili is található, de van, aki tejet is kever az italba, mely ízlés szerint hidegen és melegen is fogyasztható.

Az ascalate nemcsak finom, de kifejezetten egészséges és tápanyagokban gazdag, ráadásul Chiapasban és környékén instant tascalatepor is kapható az üzletekben.

Még több íz:10 ország 10 levese, ha a konyhából járnánk be a világot

AMI MÉG ÉRDEKELHET