Rekordszámú turista járt tavaly a Tátra szlovák felén

A számok soha nem látott magasságokban.

kirándulók

Tavaly több mint 4,5 millió turista járt a Lengyel-Tátrába, míg közel 4 millió turista kereste fel a hegység szlovák oldalát – derül ki a Tátrai Nemzeti Park (TPN) napokban közzétett elemzéséből.

Az adatokat elsősorban a nemzeti park belépőjegyeiből befolyt összeg alapján számolták ki. Ehhez pedig hozzávették azokat a kirándulókat is, akiknek nem kell belépőjegyet váltaniuk. Ilyenek például a Tátra alatti településekbe bejelentett lakosok.

Ezt is olvasd el! Miért utazzunk a húsvéti szünetben épp a Tátra lábához?

A lengyel oldal

2023-ban a Tátra lengyelországi részére látogatók száma elérte a 4,5 millió főt. Bár ez felülmúlta a 2022-es számokat, mégis elmaradt a 2021-es csúcstól: ekkor nagyjából 4,6 millió turista kereste fel a nemzeti parkot – olvasható a turizmus.com cikkében.

www.instagram.com

A legtöbben a Halas-tóhoz (Morskie Oko) látogattak el – szám szerint mintegy 700 ezren. A második legnépszerűbb hely a Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) volt, ahová 2023-ban 564 ezren mentek fel kabinnal. Emellett a Kościelisko-völgy és a Palánkos-völgy is rendkívül kedvelt úti célnak számított.

Szlovákia rekordot döntött

A Szlovák Regionális Idegenforgalmi Szervezet adataiból kitűnik, hogy tavaly rekordmennyiségű turista látogatott el a Magas-Tátrába.

A hegység legmagasabb részét közel négymillió látogató kereste fel személyesen.

Ez is érdekelhet: 4 csodás belföldi helyszín, ha kirándulással indítanád a tavaszt

www.instagram.com

A Tátra szlovák oldalára – az elemzés szerint – egyre szívesebben jönnek át a lengyel turisták is, tavalyhoz képest 20%-kal növekedett a számuk. Továbbá a magyar vendégéjszakák száma is gyarapodott 8%-kal.

Az új rekord főként azoknak a túrázóknak köszönhető, akik egynapos látogatást tettek. Ez abból látszódik jól, hogy a tavalyi vendégéjszakák száma még így is alacsonyabb volt, mint az eddig csúcsévként számon tartott 2019-es naptári évben.


AMI MÉG ÉRDEKELHET