Halló, taxi? Igen, egy jet jó lesz!

Sorban állás helyett saját repülő? Jöhet!

Fotó: Getty Images

Vajon eddig miért nem jutott eszünkbe, hogy így is lehet utazni? 2020-ban indult a nagyközönség számára is az az Uber-szerű szolgáltatás, hogy leszervezünk magunknak egy járatot akkorra és oda, ahogy az nekünk jó. Nyilván az árak sem a tele fapados gépek árai, de cserébe nem kell 4 órával előbb kimenni a reptérre, csomagokon alkudozni, késéssekkel számolni... Íme, a repülőtaxi.

A hollandiai székhelyű Hyer Aviation chartercég nagy fába vágta a fejszéjét, és elindította a repülésben az Uber-típusú szolgáltatását szinte az egész világon. A cég 2018-ban kezdte utaztatni a privát utasokat a Benelux államokban: a szolgáltatásuk all inclusive, azaz tényleg ajtótól ajtóig viszik a klienseket. 2019-ben már kiterjesztették a járatokat Németországra, Ausztriára és Svájcra is – ekkor még egy szűk kör használta az exkluzív flottát, és a foglalási innovációnak köszönhetően, még abban az évben Spanyolországban és az Egyesült Királyságban is terjeszkedtek. 2020-ban pedig már Ázsiában, Afrikában és egész Európában szerveztek kis és nagy repülőkkel utazásokat. A kisrepülős utakon is lehetőség van megosztani a járatot, ami egy környezettudatosabb megoldás azoknak, akik járványban nem szeretnének többszáz fő között repülni, de mégsem akarnak lemondani a repülésről. A vállalat idei terve, hogy továbbfejlesztik a hálózatot, így majd egyre több helyen és több járattal lesznek elérhetőek.

Egy jetet kérek a Lisztre!

Magyarországról a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről és a Kiskunlacházáról repülhetünk nyaralni. Ahogy a fenti képen is látszik, nagyon egyszerű a Hyer honlapját használni, a Solution menüpontra kattintva, lenyílik a foglalási fül, ahol kiválaszthatjuk, hogy egyéni igények szerint (on-demand) vagy megosztott utazással (shared flights) szeretnénk repülni. Ezután már csak a dátumot kell kiválasztani és megadni, hogy egyirányú jegyet kérünk vagy oda-vissza útra nevezünk be. Ha megadtuk a személyes adatainkat, akkor megérkezik az ajánlat az emailcímünkre.

A kis jetek közül is lehet választani, Phenom 300 és többféle Cessna is van a cég flottájában, az árak pedig sok tényezőtől függnek: hányan repülünk, mekkora gépen és hova. Egy európai út kisrepülőn nagyjából 700 ezer forinttól indul, de több millió forintig is emelkedhet az ár egy utasra utanként.

Változások a repülésben

2019-ben megnőtt a magánrepülések iránti kereslet, ahogy berobbant a járvány egyre több tehetős utazó döntött a biztonságosabb közlekedés mellett. A Hyer felismerte ezt az üzleti lehetőséget és terjeszkedni kezdett az UberPoolra hasonlító jet sharing szolgáltatásával. A tömeges légi közlekedés a járvány elején egyre kockázatosabbnak tűnt, a repülési idő is sokkal hosszabb lett, mint a normális időszakokban: egy 2020-as felmérésből az látszik, hogy a repülőtéren töltött átlagos 1 óra 40 perc helyett a pandémia idején akár 4-5,5 órát is kellett az indulásig várni a tranzitban. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg járatot leállítottag vagy megritkítottak a koronavírus-járvány gyors terjedése, majd az új mutációk miatt. A megérkezés az úti célra szintén egyre körülményesebb lett, az egészségügyi és biztonsági ellenőrzések, tesztelések lelassították az országokba épést.

Ezzel szemben a magán légitársaság gépein ez a helyzet:
  • Nincs felesleges várakozás sem az indulási, sem az érkezési reptéren.
  • Nincs sorban állás az útlevél-ellenőrzésnél sem.
  • Nincsen csúszás, mint a menetrend szerinti járatoknál.
  • Egy kisgépen maximum 7 fő utazhat.
  • Felszállás előtt elég csak 15 perccel hamarabb felmenni a gépre.

A kényelmesebb utazás mellett persze a magán utasokra is ugyanazok a higiéniai és egészségügyi előírások vonatkoznak, mint akik kereskedelmi, nagy repülőkkel utaznak, minden előírást komolyan vesznek, csak éppen nem kell az ellenőrzésekhez kivárni a hosszú sorokat.

Ilyen Hyer-járattal utazni:

Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


AMI MÉG ÉRDEKELHET