Nyomtatok magamnak egy házat

Június 10-től már lehet venni Amerikában 3D-s házakat. És elég jól néznek ki.

Ha azt hittük, a 3D-s házépítés még a jövő zenéje, hát elég közeli jövőben kell gondolkodnunk. A Texasban épülő házak és nyaralók kőművesek nélkül, gépi technológiával készülnek, és a cél, hogy az árukat alacsonyabban tartsák az átlagos építkezéseknél.

Valami elsősorban attól lesz vonzó és érdekes, hogy modern és merőben új technológiával készült. Az dizájn és az enteriőr letisztult, egyszerű, az pedig csak a használat során derül ki, mennyire megbízható és tartós az így épült ház. A kivitelezők szerint az így épített épületek időtállóbbak lesznek, mint a hagyományos módszerrel és anyagokkal felhúzott házak. Texasban, Marfában készülnek azok a 3D-nyomtatott házakat, amelyeknek egy része szálloda, másik fele pedig megvásárolható apartman lesz. Az El Cosmico kemping területén már elkezdődtek a munkálatok és június 10-től elindul az ingatlanok értékesítése is.

Ha a NASA-nak megfelel...

Fotó: Facebook/ICON

A szobák letisztultak

Az Icon 3D-s technológiát használó építési vállalat és egy neves dán építészmérnök, Bjarke Ingels közös projektje lesz a hotel és a lakópark felépítése. Az Icon 3D-nyomtatott építményeinek minőségét semmi sem bizonyítja jobban, minthogy a NASA beszállítója lett: a Holdra és a Marsra is az Icon-gépei építenek majd telepeket.

Hiszem, ha látom

Fotó: Icon/Facebook

Na jó, nekem is nyomtassanak!

Turistaként is kipróbálhatod majd a 3D-s nyomtatott hotelszobákat, de ha nagyon megtetszik, akár nyaralót is vásárolhatsz a lakóparkban. Ahogy a fenti képeken is látszik, a stílus nagyon természetközeli, natúr színeket választottak, a berendezést is földszínekkel tervezik, hogy minden passzoljon a sivatagi tájba – valójában tehát csak az építés mikéntje teszi hozzá a szálláshoz azt a pluszt, amitől a végeredmény egyedülálló és különleges lesz. A megvásárolható apartmanok 120 és 220 négyzetméter közötti alapterülettel épülnek.

Ez olyan, mint az otthoni 3D nyomtató?

Ne egy kisebb tárgyakat nyomtató gépet képzelj el! A hatalmas építésre szolgáló 3D-gépek folyékony vagy szilárd anyagokból háromdimenziós munkadarabokat állítanak elő, egyik réteget a másikra öntik olyan formában, ahogy beletáplálták a mérnökök. A 3D-technológia hátránya, hogy bármilyen építőanyagot nem képes „nyomtatni": az Icon gépeiben például habarcs van. De nézd meg inkább az alábbi videón, hogyan kell mindezt elképzelni!

Így néz ki a 3D-s építkezés a valóságban:

youtu.be

Buy a 3D-printed Home in Texas - Sales Begin June 10


AMI MÉG ÉRDEKELHET