Eddig érdemes várnunk a téli gumi lecserélésével a szakértők szerint

Ha sokáig várunk, csak rontunk a helyzetünkön!

gumiabroncsok

Nem árt tudni, hogy minél tovább várunk a nyári gumira való átállással, annál jobban rövidítjük meg autónk téligumi-szettjének élettartamát. Nem mellesleg pedig a közlekedés is egyre csak veszélyesebbé válik a fennhagyott abroncsokkal. Alábbi cikkünkben kiderül, mikor érdemes váltani és meddig is bírják a gumik.


Akik kora reggel indulnak autóval munkába, azoknak április közepéig érdemes lehet várni a téli gumiabroncsok nyárira cserélésével. Viszont másoknak érdemes elvégezni már most a cserét, áll a Magyar Gumiabroncs Szövetség közleményében.

Ez is érdekelhet: Egy japán autómárka lett 2024 legbízhatóbbja egy kutatás szerint

A gyártás időpontjában fennálló tulajdonságaikat gumiabroncsaink öt éven át tudják megőrizni, de csak kizárólag akkor, ha megfelelő körülmények között tartjuk őket.

Ezek után ugyan romlani kezd a minőségük, de nagyjából még további öt évig használhatunk biztonsággal egy gumiabroncs-szettet a szakemberek szerint.

Fotó: Robert Laursoo/Unsplash

A Haszon cikke szerint azonban fontos figyelembe venni az abroncsok gyártási idejét is. A gumiabroncs oldalán található DOT-jelölés utolsó négy karaktere a gyártás időpontját mutatja: az első két karakter a gyártás évének hetét, míg a másik kettő a gyártási évet ismerteti.

Mindent a maga idejében

A közleményből az is kiderül, hogy amit megspórolunk egy esetleges nyári szett árán, azt elbukjuk a sokkal jobban igénybe vett téli abroncs korai lecserélésén.

Ezt is olvasd el! Mikor kerül majd ugyanannyiba a hagyományos gépjármű, mint az e-autó?

Azon túl, hogy a téli abroncsok a melegebb hónapokban jobban kopnak, a konfortérzetünket is csökkenthetik, hiszen használatuk során magasabb a zajszint.

Ráadásul a nyári időjárásban ezek a mintázatok rosszabb irányíthatóságot és fékezhetőséget eredményezhetnek, ami növelheti a balesetek kockázatát.

Amennyiben ragaszkodunk ahhoz, hogy egy szettel közlekedjünk egész évben, válasszunk négyévszakos gumikat. Bár ezeknek az abroncsoknak általában rövidebb az élettartamuk az évszakos gumikhoz képest, ugyanakkor biztonságosabbak is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET