Csodálatos téli vízesések

Fotó: Shutterstock

Az idilli téli tájat nemcsak síelés közben élvezhetjük, hanem gyalogosan tett túrák során is, amikor a hó ropogását halljuk minden lépéskor és a fagy birodalmának csodáit figyelhetjük meg. A vízesések nyáron is gyönyörűek, de télen, ha jéggé dermednek, egyenesen lélegzetelállító a látványuk.

Szlovákiában több mint kétszáz vízesés található, és olyan helyeken is láthatunk egyet-egyet, ahol nem is gondolnánk. Ugyan nem több száz méteres zuhatagokról van szó, azonban megcsodálhatunk köztük olyat is, amely a Niagara vízesésnél is magasabb, vagy éppen szokatlan elhelyezkedése miatt érdekes látnivaló. Néhány vízesés pedig olyan mélyen rejtőzik az erdőben, hogy már a felkutatásuk is kalandnak számít.

Sutói-vízesés (Šútovský vodopád)

www.youtube.com

Šútovský vodopád - Cesta k vodopádu - 4K - Vyletik.eu

Szlovákia egyik legszebb és negyedik legmagasabb vízesése az Alacsony-Fátra természetvédelmi területén található 830 méteres tengerszint feletti magasságban. A vízesést a Sutói-patak vize táplálja, melynek szélessége közvetlenül a vízesés fölött 2,5 méter. A Mózes-forrásból (Mojžišov prameň) induló patak 38 méteres magasságból zuhan alá. Megközelíteni nem nehéz, ezért a kisgyermekes családok számára is ideális kirándulási helyszín. A Sútói vízesés télen is vonzza a kíváncsi turistákat, amikor teljesen befagy – ilyenkor mesebeli látványt nyújt. A vízeséshez vezető tanösvény a téli időszakban is jól karbantartott.

Brankov-vízesés (Brankovský vodopád)

Fotó: Instagram

A Brankov-vízesés az Alacsony-Tátra nyugati peremén található – ez a térség legmagasabb vízesése. Magassága 55 méter és ezzel országos viszonylatban a második legmagasabb vízesés. Annak ellenére, hogy a vízhozama csekély, mégis gyönyörű – nem véletlenül lett Szlovákia öt nemzeti természeti emlékké nyilvánított vízeséseinek egyike. Ha úgy döntenénk, hogy télen szeretnénk megnézni, nem fogjuk megbánni, mert a befagyott vízesés káprázatos jégformákat hoz létre. A Brankov-vízesést 1980-ban nyilvánították nemzeti természeti emlékké. Látogatásunk alkalmával megtekinthetjük a kis Brankov-vízesést is, amely közvetlenül a nagy vízesés alatt található és csak 2,26 méter magas.

Lucski-vízesés (Lúčanský vodopád)

www.youtube.com

Lúčanský vodopád, Lúčký, Slovakia

A 13 méter magas, lépcsőzetes mészkőterasz széléről alázúduló Lucski-vízesés látványa mindenkit elvarázsol. Nevét a liptói Lucski községről kapta, előnye, hogy könnyen megközelíthető, ugyanis szinte a falu közepén található. A leomló víz hangja néha csak enyhe zúgás, máskor viszont erőteljes csobogás, ami a turistákat arra készteti, hogy egy időre megpihenjenek a vízesés mellett és hallgassák ezt az éteri vízi zenét. A vízesés minden évszakban más formáját mutatja, és mivel télen sem fagy be, egész évben gyönyörködhetünk benne. A bátrabbak akár meg is mártózhatnak a kis tóban, amibe ömlik. A vízesés 1974 óta nemzeti természeti emlék. Ritka őslénytani leleteket is találtak a közelében.

Áji-vízesések (Hájske vodopády)

Fotó: Instagram

A Szlovák Karszt Nemzeti Parkban található, gyalogosan könnyen megközelíthető Áji-vízesések minden évszakban látogathatók. A több kisebb-nagyobb teraszról lezúduló patak helyenként vízeséseket alkot. A lezúduló víz hangja sajátos hangulatot kölcsönöz a helynek, és messziről jelzi a turistának, hogy jó helyen jár. A vízesések 1–7 méter magasak, vízhozamuk pedig a csapadék mennyiségétől függ. A patak télen gyakran befagy, a vize pedig csodálatos jégfalakat hoz létre a sziklateraszokon.

AMI MÉG ÉRDEKELHET