Mit vigyünk magunkkal egy téli túrára?

Fotó: Shutterstock

A túrázás nem évszakhoz kötött tevékenység, télen is remek kirándulásokat tehetünk a természetben. Amennyiben betartunk néhány alapszabályt, az egész családdal kockázat nélkül túrázhatunk a hideg hónapokban is.


Gondoljuk át, hogy mibe vágjuk a túrabotunkat!

A legfontosabb szempont, hogy olyan útvonalat válasszunk, amely megfelel a fizikai állóképességünknek. Ha csak egy rövid, pár kilométeres túrára telik tőlünk, még mindig jobb a jól ismert közeli erdőben kirándulni, mint egy ismeretlen helyen arra várni, hogy valaki végre segítsen rajtunk. Indulás előtt tájékozódjunk a tervezett útvonal aktuális állapotáról és járhatóságáról. Télen hamar sötétedik, napnyugta után gyorsan lehűl a levegő, ezért induljunk el időben, hogy még világosban elérjük úti célunkat.

Rossz idő nincs, csak rosszul öltözött turista 

A túrázás mindenki sportja lehet, hiszen igazán kevés dolog kell hozzá. Elengedhetetlen a megfelelő lábbeli, a kényelmes, de meleg kabát, fagyos időben pedig az aláöltözet. Minden túra legfontosabb kelléke a jó cipő, lehetőleg csúszásmentes talppal ellátott bakancsot viseljünk. Hegynek felfelé a testünk több hőt termel, így könnyen beleizzadhatunk a ruházatunkba, ami miatt később fázhatunk. Öltözködjünk rétegesen, és vigyünk magunkkal egy tartalék pulóvert és zoknit is.

Mit kerüljön a hátizsákba?

Mindenképpen legyen nálunk folyadék, lehetőleg egy termosz forró tea, ami gyorsan felmelegít minket a hideg napokon. Vigyünk magunkkal némi harapnivalót is – egy kis aprósüteményt, szárított gyümölcsöt, gabonaszeletet vagy csokoládét, amiből gyorsan energiát meríthetünk.

Szerezzünk be egy kis léptékű hagyományos turistatérképet a tervezett útvonal környékéről – a térképes alkalmazások általában nem annyira részletesek, mint a papírra nyomtatott térképek. Télen korán sötétedik, ezért hasznos lehet, ha van a zsákunkban egy elemlámpa is.

Jó szolgálatot tehet egy alapszintű elsősegély-készlet, amelyben van sebfertőtlenítő, sebtapasz, érszorító, kötszer és fájdalomcsillapító. Nem foglalnak sok helyet a hátizsákban, viszont jó szolgálatot tehetnek egy kisebb balesetnél. Minden elővigyázatosság ellenére is előfordulhat, hogy ki kell hívni a hegyi mentőszolgálatot. Ehhez nélkülözhetetlen a feltöltött mobiltelefon, hogy szükség esetén segítséget tudjunk kérni. A telefonba el tudjuk menteni a hegyi mentők alkalmazásait, amelyekkel pontosan meg tudjuk adni a helyzetünket, megkönnyítve ezzel a munkájukat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET