TENGERPARTI REJTÉLY

AGATHA CHRISTIE NYOMÁBAN

devon

Első regénye, A titokzatos stylesi eset megjelenésének 100. évfordulója apropóján szülőföldjén, az Anglia délnyugati csücskében elhelyezkedő Devon megyében szegődünk a 130 éve született írónő nyomába.

Agatha Christie nemcsak a leghíresebb devoni, de az egyik leghíresebb angol is, hiszen olvasók százmilliói rajonganak a detektívregényeiért. Az Anglia délnyugati részén elhelyezkedő, két oldalról is a tenger által határolt megye és szülöttje igazi szimbiózisban éltek, és ezen nem változtatott az írónő halála sem: Devon meleg otthont és kimeríthetetlen inspirációforrást biztosított, míg Agatha utazók tömegeit vonzza még ma is az ország e csendes részébe. Szeretetüket kifejezendő, a helyiek számtalan emlékpontot létesítettek, hogy az írónő életének apró mozzanatait is rekonstruálhassák a rajongók. Az angol tengerparti sáv lehet ugyan, hogy hűvösebb, mint mediterrán társai, de cserébe teljesen más hangulatot kínáló, csodálatos táj, kedves falvak és rengeteg történelem várja az idelátogatókat.

facebook

Torquay

Egy viktoriánus villában cseperedett fel Agatha ebben a ma elegáns tengerparti városkában. Tiszteletére megalkották a Torquay Mystery Mile-t, egy sétát, mely úgy köti össze a város fő nevezetességeit, hogy közben a résztvevőknek különböző rejtélyeket kell megoldaniuk.

Greenway

Itt volt Agatha vidéki otthona, ahol a legtöbben csak a férjezett nevén, mint Mrs. Mallowan ismerték, így többnyire inkognitóban, nyugodtan pihenhetett. Ma látogatható az 1700 évek végi hatalmas fehér villa, az angolokhoz híven gyönyörű kerttel. Gloriett a hullának című regényét is ez a hely inspirálta, a filmadaptációt ezért itt is forgatták, Poirot szerepében David Suchet-vel.

Burgh Island

Ez a gyönyörű sziget elhagyatottságával inspirálta a detektívregényeket, alkotójuk szívesen merült itt az írásba. Ilyenkor a szigeten található, ma is működő, art deco stílusú hotelben szállt meg. Az egyik legnépszerűbb könyvében, a Tíz kicsi négerben Soldier Islandként jelenik meg a helyszín, ahol aztán sorra hullanak a vendégek... Torquay G

​EZEKET SE HAGYD KI! 

POIROT ÉS BARÁTAI Shakespeare és a Biblia után Agatha regényeiből értékesítettek a legtöbbet a világon, száznál is több mozifilmmel, tévésorozattal és színdarabbal megtámogatva. A Devonban született írónő 66 regényt és 14 novelláskötetet jelentetett meg. Két leghíresebb hőse a körülményes zseni, Hercule Poirot és a kedves idős hölgy, Miss Marple.

IRODALMI TÚRA Dél-Devon összefogott, hogy leghíresebb szülöttjének emléket állítson, így megalkották az Agatha Christie Literary Trailt. Az út végigvezet életének legfontosabb helyszínein – amelyek gyakran a megye legszebb látványosságai.

AGATHA CHRISTIE FESZTIVÁL Az írónő születésnapjakor minden évben többnapos fesztivált rendeznek Torqay-ben, ahol összegyűlnek a legnagyobb rajongók, újabb generációs krimiírók, a detektívregényeket fejtegető irodalomtudósok, s rengeteg komoly és komolytalan program keretein belül szórakoznak.

DEVON CREAM TEA A GRAND HOTELBEN Agatha Christie gyakran itta délutáni teáját a torquay-i elegáns Grand Hotelben, ahol mellesleg a nászéjszakáját is töltötte. A Devon Cream Tea egy könnyített ötórai menü, amely tejes teából, süteményből (scones), lekvárból és tejszínes krémből áll.

DARTMOUTH-I GŐZVASÚT Drámai belépőt tehetünk, ha gőzmozdonnyal érkezünk meg Greenway-be. A Dartmouth Steam Railway Paignton és Kingswear közt közlekedik, lélegzetelállító tájon át haladva, és az írónő egykori birtokát is érintve.


AMI MÉG ÉRDEKELHET