A medúzarobotok reményt adnak a tengernek

Amit az emberek elszórtak, azt a kutatók megpróbálják kihalászni.

szemét
Fotó: Shuttterstock

A Max Planck Institute nemcsak az egyik legjobb elméleti kutatóközpont; a gyakorlatban is rendkívül hasznosat tudnak alkotni. Ez alkalommal egy medúzarobotot, ami kiporszívózza az élővizekből a szemetet. Köszönjük!

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) szerint évente legalább 14 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, a műanyag pedig a víz felszínén és alatta talált összes tengeri hulladék 80 százalékát teszi ki. A tengeri szennyezés hatással van az óceánok élővilágára, a klímaváltozásra, az élelmiszerek minőségére és nyilván a tengerparti turizmusra is. Már nagyon sokféle módszeren dolgoztak a mérnökök a tengerek megtisztítására, most azonban ezek a kicsi robotok, méretük ellenére, nagy változást érhetnek el természetes vizeink tisztán tartásában.

Hatékony kis úszó robotporszívó

A stuttgarti Max Planck Institute for Intelligent Systems (MPI-IS) kutatói a természetből inspirálódva hoztak létre egy vízi takarítórobotot. Megépítettek egy medúza ihlette sokoldalú, energiahatékony és szinte zajtalan robotot, amelyet Jellyfish-Botnak (medúzarobot) neveztek el. A közepes bőrönd méretű robotok a szűk helyekre is beférnek, ezért az olyan vízfelszíneket is meg tudják tisztítani, ahol eddig bajos volt a hozzáférés: például a kikötőkben a hajók közötti területeken, stégeknél vagy ipari területeken. A készülékek szűrője szinte mindent képes megszűrni: a vízfelületen úszó algát, a palackokat, üveget, fémdarabokat, ágakat, leveleket is összeszedi. Lehet rá nagy lyukú hálót és sűrű szövésű anyagot is tenni, tehát például olajat is össze tud szedni. A szemétszedő kütyüt elektromos motor hajtja és van rajta kamera, így a robotot irányító emberek látják, merre érdemes mennie a gépnek, hogy mindent összeszedjen. A távirányítású szemétszedőt akár 400 méterről, egy hajóról vagy a partról is vezethetjük, de automata üzemmódra is állíthatjuk. A kis vízi kütyüket már hónapok óta tesztelik, hogy tökéletesítsék őket, majd megindulhassunk a tömeggyártás.

Nézd meg, hogy dolgoznak a robotok a vízben és milyen sok szemetet képesek elnyelni!

AMI MÉG ÉRDEKELHET