Vajon melyik nemzet issza a legtöbb alkoholt?

Kezeljük fenntartással az eredményeket...

pálinka
Fotó: Shutterstock

Az OECD kutatása arra volt kíváncsi, kik öntenek fel a leggyakrabban a garatra, ámde az önbevallásos vizsgálat nemzetenként meglehetősen eltérő eredményt mutathat. Ráadásul kimaradtak a vizsgálatból például az oroszok, illetve a fejenkénti alkoholfogyasztásba nem tudták beleszámolni a házipálinkát vagy a házi bort... A kutatás egyik fő kérdése tehát az alkoholfogyasztáson kívül az lenne: ki mond igazat az ivásáról és melyik országokban főzik otthon a pult alatti törkölyt...


Ha azon gondolkozunk, hogy mely országok számítanak „nagyivóknak", először rendre a sztereotípiákhoz nyúlunk: az írek köztudottan szeretnek kocsmázni, a németek és a belgák rajonganak a finom sörökért, a vodka szó pedig oroszul bizonyára nem véletlen jelenti azt, hogy „vizecske”.

Ezek a feltételezések viszont gyakran elavultak – legalábbis erre engednek következtetni a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által közzétett adatok.

Az OECD összesen 33 ország alkoholfogyasztási szokásait vizsgálta meg, a kimutatás szerint országonként a nagyivók átlagos aránya 19 százalék volt. Definíció szerint egy alkalommal legalább hat italt kell elfogyasztani ahhoz, hogy valaki nagyivónak (azaz mértéktelen ivónak) számítson.


Mindezen felül a kutatás hangsúlyozza: ezek az adatok eltérhetnek a különböző nemzeti forrásokból származó becslésektől, ráadásul önbevalláson alapulnak, ami nemzetenként igencsak eltérhet.

Dániában (1.), Romániában (2.), az Egyesült Királyságban (3.), Luxemburgban (4.) és Németországban (5.) is a felnőttek több mint 30 százaléka számolt be arról, hogy havonta legalább egyszer mértéktelen mennyiségű alkoholt fogyaszt – írja a VG.

A lista élén meglepő módon Dánia áll, ahol a lakosság 37 százaléka vallotta be, hogy rendszeresen tivornyázik.

Ám az Egyesült Királyságban is szép számmal laknak nagyivók: a brit nők 26, a férfiak pedig mintegy 45 százaléka iszik nagy mennyiségben havonta legalább egyszer.

A legkevesebb nagyivó Törökországban található, ahol az emberek mindössze három százaléka nyilatkozott úgy, hogy havonta egyszer rendesen lerészegedik – ez egyrészről talán azzal is magyarázható, hogy Törökországban egyesek vallási okokból nem isznak, másrészről viszont valószínűleg az is hozzájárult az eredményhez, hogy tavaly közel 50 százalékkal megemelték az alkohol jövedéki adóját.

Egy főre eső alkoholfogyasztás

Fotó: Beatriz Miller / Unsplash

Pub Koppenghágában

Míg a nagyivók közt Dánia áll az élen, addig az egy főre eső alkoholfogyasztás tekintetében máshogy néz ki a lista.

Ilyen szemszögből Lettország és Litvánia számítanak a legnagyobb fogyasztóknak, ahol a 2021-es adatok szerint a fejenkénti alkoholfogyasztás mennyisége meghaladja a 12 litert. Őket 11 liter / főt meghaladó értékekkel követi Csehország, Észtország és Ausztria.

AMI MÉG ÉRDEKELHET