6 hely, aminek a közelében nem szállhat repülőgép

Súlyos következményei lehetnek.

Repülőgép szárnya a levegőben, alatta felhők és nyílt víz

Fotó: Unsplash

Bár a technológia fejlődésével ma már a világ másik felére is eljuthatunk, van pár hely, ahol a repülőgépek közlekedése vallási, környezetvédelmi, vagy éppen politikai indokok miatt tiltott.


Disney-parkok

Fotó: Avel Chuklanov / Unsplash

Bár csodálatos lehetne megnézni a Disney-birodalmakat a levegőből, ezen élményparkok fölött szigorúan tilos repülővel közlekedni. Ennek oka a 9/11-es terroresemény, mely után rengeteg turisztikai látnivaló helyszínén javítottak a biztonsági rendszereken az Egyesült Államokban. 2003-tól kezdve például a floridai, illetve a kaliforniai Disney-parkokban szigorúan tilos háromezer lábnál (kb. 914 méter) közelebb férkőzniük a repülőgépeknek.

Erről olvastál már? 5 jótanács pilótáktól, amit nem elegen fogadnak meg

Downing Street, Egyesült Királyság

Fotó: Hadyn Cutler / Unsplash

Az Egyesült Királyság hivatalban lévő miniszterelnökének otthonaként ismert Downing Street-re még a földön közlekedve is csak külön engedéllyel lehet bejutni, és a repülőgépekre is szigorú szabályok vonatkoznak a könyéken. Az Egyesült Királyságban emellett még a Parlament épületénél, a Buckingham-palotánál, valamint a Windsor-kastélynál is tilos a repülés.

Washington D.C.

Fotó: Samuel Scroth / Unsplash

Bár a District of Columbia nem számít külön államnak, a kerület feletti légtér a világ egyik legkorlátozottabb helyének számít. 9/11 után az FBI és a Nemzetbiztonsági Szervezet (Homeland Security) koncentrikus körökben repüléstilalmi zónákat hozott létre. Még a vidra-zónaként ismert légvédelmi gyűrűben is minden repülőgépnek azonosítania kell magát, és a Reagan repülőtér körül is van egy kisebb, 15 tengeri mérföldes terület repüléskorlátozott zóna.

Machu Picchu

Fotó: Eddie Kiszka / Unsplash

Peru kulturális és történelmi jelentőségét nehezen lehetne vitatni, de az itt élő állatok és növények is kiemelkedően fontosak, mivel sokan közülük csak itt találhatók meg a világban. Bár a Chinchero repülőteret jelenleg is építik, a történészek és az aktivisták a törékeny ökológia és az Inka Birodalom maradványai miatt erősen tiltakoznak annak létrejötte ellen. Jelenleg viszont a repülőgépeknek tilos áthaladniuk a régió felett.

A földön sem mindenhová látogathatunk el: 5+3 elzárt hely a világban, ahova a turistáknak tilos a belépés

Parthenon

Fotó: Josh Stewart / Unsplash

Bár a Parthenon fölött is át lehet repülni, ezt nem lehet megtenni 1,5 kilométernél alacsonyabban. Ez a szabályozás a Machu Picchuéhoz hasonlóan megóvja az épületet minden olyan ismeretlen körülménytől, amely hatással lehet Athén történelmi épületére.

Mekka

Fotó: Tasnim Umar / Unsplash

A vallási és történelmi szempontok miatt óriási jelentőséggel bíró Mekka felett szigorúan tilos a repülés. Ez különösképpen vonatkozik a szent Kábára. Amennyiben valaki átrepülne a terület felett, súlyos pénzbírságra, és további következményekre számíthat.

(Forrás: Norfolk Aviation)

Nyitókép: Unsplash

AMI MÉG ÉRDEKELHET