Spálenie od slnka – tipy a rady na rýchle hojenie

Po takej dlhej zime, navyše poznačenej lockdownami, ale aj pomalom nástupe jari sme si v priebehu mája konečne mohli užiť prvé pekné slnečné dni. Príjemné teplo vylákalo ľudí do ulíc, záhrad, prírody či za športom. Stráviť celý deň na čerstvom vzduchu skutočne nabije baterky, no večer pri zrkadle môže prísť prekvapenie v podobe spálenej pokožky. Čo s tým?

Foto: Getty Images Hungary

Slnkom spálená pokožka je popálenina spôsobená UV žiarením slnečných lúčov. V rozumnej forme nám dodáva slnko vitamín D a pomáha imunite, no pokožka nezvyknutá po dlhej zime na vystavenie slnku sa môže poškodiť. Toto poškodenie sa telo okamžite snaží opraviť a hojiť zápalový proces. To sa deje najmä hodinu po tom, čo zo slnka odídete, a potrvá to ešte šesť hodín až dva dni – v závislosti od závažnosti spálenia.

Citlivé miesta

Foto: Getty Images Hungary

Pozor na spálenie na citlivých miestach, ktoré cez deň ani nevidíte.

V prvom rade by začervenaná pokožka mala znamenať poučenie a kúpenie vhodného opaľovacieho krému s adekvátnym faktorom. Táto prevencia, ako aj zakúpenie klobúka či čiapky vždy pomôžu. A to najmä preto, že ani pokožka sa nespáli rovnako. Na tele máme určité citlivé miesta. Napríklad tvár je vystavená slnku omnoho častejšie než iné zakryté časti tela. A jej citlivými miestami sú tie, kde je koža blízko ku kosti či chrupavke. A tak natrieť nos či uši a krk by malo byť počas teplých slnečných dní pravidlom tak pre vás, ale najmä pre deti. Ak zhodíte oblečenie, aby ste sa opálili, myslite na ďalšie miesta na tele, kde sa rýchlejšie spálite – kľúčne kosti, lopatky, ale tiež vrchnú časť chodidiel, najmä ak nosíte šľapky a „žabky".

Keď už je neskoro

Foto: Getty Images Hungary

Studená sprcha bez použitia mydla a následne hydratačný krém je jednoduchou prvou pomocou.

Často si svoju spálenú pokožku ani neuvedomíme. Až večerné pálenie a sfarbenie nám dá najavo, že toho slnka bolo naraz predsa len veľa. Telo sa snaží maximalizovať látkovú výmenu a hydratovať poškodenú pokožku zvnútra. Dodáva na spálené miesta viac krvi a to spôsobuje začervenanie a tiež citlivosť na dotyk. Najlepšie, čo môžete urobiť, je dať si studenú sprchu. Určite nie teplú, telo potrebuje pomôcť s ochladzovaním. Nepoužívajte mydlo, ktoré kožu ešte viac vysuší. Po sprche naneste na ešte vlhkú pokožku hydratačný krém alebo mlieko po opaľovaní. Na veľké spáleniny si zakúpte v lekárni Pantenol alebo použite domáci recept a naneste na ne hrubšiu vrstvy jogurtu.

Dôležité je, aby ste veľa pili. A to najmä čistú vodu. Indikátorom, že pijete akurát, je takmer bezfarebný moč. Silnejšie sfarbenie moču znamená dehydrované telo. Vyhnite sa alkoholu a pite menej kávy – oboje totiž dehydruje. Na prvú pomoc sa môže zísť mať v mrazničke pripravené aj gélové obklady. Osvedčili sa hydratačné krémy s obsahom aloe vera, koloidnou ovsenou kašou či mätou. Nikdy však nie s obsahom alkoholu, na ktorý by koža reagovala podráždením a ešte väčším zápalom. Veľa spite – počas spánku sa tvoria cytokíny, ktoré pomáhajú proti zápalu. A ak sa vám ani zaspať nedá, v krajnom prípade skúste jednu tabletku s obsahom paracetamolu alebo ibuprofenu, ktoré znížením zápalu umožnia lepšie zaspatie.

Tá správna strava na opálenie a zdravú pokožku

Foto: Pexels

Letné bobuľové ovocie pomôže tej správnej výžive pre pokožku.

Prvoplánovou potravinou pre obsah karoténu – a teda hnedú pokožku – je u každého mrkva. Ale karotenoidné látky nájdete v mnohých iných potravinách. Všetko ovocie a zelenina, ktoré majú sfarbenie do žlta, oranžova až červena, obsahuje karotenoidy. A to vrátane kukurice. Pre pokožku sú tak ako stvorené plody leta: čučoriedky, maliny, černice, čierne ríbezle, jahody, čerešne, broskyne či marhule. V zelenine siahnite po paradajkách, paprike, brokolic . Ak to doplníte o arašidy, pšeničné klíčky, vaječné bielka, tmavú fazuľu a chudé mäso, máte ideálne ingrediencie pre zdravšiu pokožku na celé leto. K tomu si doprajte 2-4 šálky zeleného, čierneho alebo bieleho čaju. Dodávajú pokožke antioxidanty a protizápalové látky, vďaka ktorým sa vám zregeneruje kolagén a ubudnú vrásky.

AMI MÉG ÉRDEKELHET