Čo potrebujete vedieť o odťahovej službe

Využiť odťahovú službu môže byť požehnaním, ale aj prekliatím. Ak zle parkujete, je to ten druhý príklad. No ak vám auto vypovedalo službu, alebo ste nebodaj mali nehodu a auto zostalo nepojazdné, je odťahová služba často jediným riešením. Čo by ste o nej mali vedieť?

Foto: Shutterstock

Odťahové služby ponúkajú svoje služby pre tých, ktorí sa na cestách ocitli v problémoch a pre nejaký dôvod nemôžu sami pokračovať. Vo svojom okolí je dobré urobiť si prieskum a recenzie odťahových služieb a tú najvhodnejšiu si uložiť do telefónu. Inde vám poslúži internet v mobile, kde vyhľadáte odťahové služby spolu s menom najbližšieho mesta. Aj tu sa však hodí pozrieť sa najprv na recenzie, kým zavoláte.

Odťahová služba v rámci PZP a asistenčných služieb

Foto: Pixabay

Aby ste boli vybavení na vaše cesty, pozrite sa do svojho uzatvoreného povinného zmluvného poistenia (PZP). Dobré poistky ponúkajú preplatenie odťahovej služby. Preto ak idete vždy len po cene, uistite sa, že túto možnú službu máte pokrytú. Ak máte radi istotu a nechcete zostať bezradne stáť pri svojich dlhších cestách, napríklad aj v zahraničí, využite dodatkové asistenčné služby. Tie niekedy ponúka priamo predajca, môžete si ich však priplatiť aj k PZP. To vám zaručí odtiahnutie auta aj zo zahraničia, či dokonca aj náhradné vozidlo. Avšak aj tu platí, že z PZP sa hradí len určitá suma – napríklad 50 eur na Slovensku a 100 v zahraničí. Všetko, čo vám budú účtovať navyše, musíte doplatiť. Výhodou je, že asistenčné služby využijete nielen pri odťahu, ale aj pri defekte, vybitej batérii, či iných na ceste opraviteľných problémoch. Výhodou je havarijné poistenie, ktoré z platenej sumy uhradí väčšiu sumu.

Čo nahlásiť odťahovej službe 

Pri volaní odťahovej služby je potrebné, aby ste uviedli čo najviac informácií. To službe pomôže poslať k vám vhodný typ a vhodne vybavené odťahové vozidlo. Medzi informáciami uveďte:

  • Druh a typ vozidla (napríklad nielen to, že ide o SUV, ale aj výrobcu a model)
  • Evidenčné číslo a farbu (už sa stalo, že odtiahli nesprávne vozidlo)
  • Špeciálne úpravy (vozidlá so zníženým podvozkom môže byť ťažšie odtiahnuť)
  • Ak máte elektrické vozidlo (na niektoré sú potrebné špeciálne typy odťahoviek)
  • Ak ste po nehode, či máte všetky kolesá, alebo aký je rozsah poškodenia

Zároveň očakávajte otázku, kam vám majú vozidlo odtiahnuť. Prirodzenou odpoveďou by bolo „domov“, no tam auto určite neopravíte, a tak si okrem odťahovky zvoľte aj vhodný najbližší alebo váš „domovský“ servis.

Pozor na lovcov nehôd

Foto: unsplash

Ak zostanete stáť, alebo aj po nehode sa môže stať, že sa pri vás ako zázrakom zjaví odťahová služba na pomoc. Ochotne začnú situáciu riešiť, ubezpečia vás o tom, že ho odtiahnu do dobrého servisu, ktorý poznajú. Toto sú takzvaní lovci nehôd. Môžu spôsobiť, že auto odtiahnu či budú s ním manipulovať ešte pred príchodom a šetrením polície, čím si môžete znepríjemniť situáciu a dokazovanie vinníka. Alebo vám auto zoberú do servisu ich kamaráta, no o jeho kvalite nič netušíte. Preto, ak máte asistenčné služby, vždy volajte číslo uvedené na nich. Ak ste mali nehodu, vypíšte tlačivo správy o nehode a kontaktujte poisťovňu a skonzultujte odťahové služby s nimi.

Odtiahli mi auto v meste – čo teraz?

Foto: Shutterstock

Medzi nevítané odťahové služby patria tie, keď namiesto auta nájdete prázdne miesto. Auto nemuselo byť ukradnuté – jednoducho ste zle parkovali a auto bolo odtiahnuté. Ak parkujete na vyhradenom mieste, môžete často nájsť len „papuču“, no ak auto bráni v plynulosti či bezpečnosti premávky, bude pravdepodobne odtiahnuté. Vtedy volajte na číslo 159. Dovoláte sa vždy na miestnu mestskú políciu, ktorá vám uvedie, kde je auto a akú pokutu musíte zaplatiť. Ak by vám odťahová služba odmietala auto vydať bez zaplatenia poplatku, dopúšťa sa protiprávneho konania. Vozidlo vám musí byť vydané a poplatok môžu následne vymáhať upomienkami či súdne. Ako vždy pri pokutách platí, že platené na mieste vás vyjdú oveľa lacnejšie než tie, ktoré sú úradne vymáhané.

AMI MÉG ÉRDEKELHET