7 dobrých rád, ako si užiť jazdu na motorke bezpečnejšie...

Hovorí sa, že mačky majú sedem životov. Žiaľ, neplatí to pre nás. Realita nie je počítačová hra. Náhradné životy nezískavate do zásoby, dokonca sa nedajú kúpiť za nahraté skóre, ale ani za žiadne peniaze. Stačí moment nepozornosti a vôbec to pritom nemusí byť vaša nepozornosť a v priebehu sekundy môžete prísť o všetko... Pamätajte na to, že ako motorkár patríte v premávke k tým najzraniteľnejším. Rýchlosť jazdy je rovnaká, prípadne aj vyššia ako v aute, deformačné zóny sú však takmer nulové. Pamätajte aj na to, že prežitie nástrah premávky máte hlavne vo svojich rukách a predovšetkým vo svojej hlave!

Foto: Honda

Na to, aby bola vaša jazda ešte bezpečnejšia a pohodovejšia, popri tankovaní prémiového paliva do vašej motorky si doprajte aj energiu pre svoje telo a myseľ. Lahodná, čerstvá káva a veľa chutného občerstvenia na vás čaká vo Fresh Corneri!

1. Pojem „defenzívna jazda“

Foto: Kawasaki

Motorky, hlavne tie väčšie a výkonnejšie, dokážu jazdiť naozaj rýchlo a majú tiež úžasné zrýchlenie. Je to lákavé... V bežnej premávke, kde je okrem nás veľa ďalších účastníkov a rôzne nástrahy, je to však zároveň veľmi rizikové. Výraz „defenzívny“ je v preklade „obranný“, čiže opak útočného. Čo sa týka štýlu jazdy, defenzívny štýl znamená, že sa budete v premávke správať tak, akoby vás prenasledovali všetky tie spomínané nástrahy a vy sa im musíte vyhýbať, brániť a predchádzať tak zbytočnému riziku. Nejazdite príliš dravo, okrem vyššej spotreby paliva, väčšieho opotrebenia vašej motorky to prináša predovšetkým väčšie riziko. Neznamená to zasa, že musíte jazdiť príliš pomaly a doslova bojazlivo. Ani to nie je pre vašu bezpečnosť to pravé. Jazdite asertívne, ale nie agresívne...

2. Pohľad a prehľad

Foto: Yamaha

Dívajte sa nielen pred seba, ale aj okolo seba. A tiež za seba. Aj to, čo sa deje za vami, je pre vašu bezpečnosť dôležité. Ak pravidelne používate spätné zrkadlá, včas zbadáte približujúcu sa sanitku a máte dosť času vytvoriť jej priestor na bezpečný prejazd. Včas tiež zbadáte, že za vami kľučkuje nejaký nervózny vodič, ktorý má príliš naponáhlo a nemuselo by to dobre dopadnúť. Aj jemu vytvorte priestor a nechajte ho ísť. Čím ďalej od vás bude, tým lepšie. A sme zasa pri spomínanej defenzívnej jazde – lepšie je spomaliť, uhnúť sa a predchádzať zbytočnému riziku. Aj to je prejav inteligencie vodiča... Spätné zrkadlá sú skvelá vec a mali by ste ich používať pravidelne a viac-menej podvedome. Nezaškodí však občas pootočiť hlavu a pozrieť sa vedľa seba a mierne dozadu aj takto „cez rameno“. Presvedčíte sa tak, či nie je nejaké vozidlo v mŕtvom uhle zrkadiel. Hodí sa to hlavne pri zmenách smeru v prehustenej mestskej premávke.

3. Predvídanie

Foto: Honda

Tak ako je dôležitý pohľad na situáciu za vami, je dôležitý aj pohľad pred seba. Nie však len priamo pred predné koleso motorky, ale aj ďaleko pred seba. A, samozrejme, aj do strán. Striedanie takýchto pohľadov vám zabezpečí čo najlepší prehľad o situácii vo vašom okolí, ale aj situácii v miestach, do ktorých sa dostanete o pár sekúnd. Venujte pozornosť vozidlám nielen bezprostredne pred vami, ale snažte sa kontrolovať aj tie, ktoré sú ešte ďalej. Ak napríklad začne brzdiť auto, ktoré je ďalej vpredu, máte viac času na spomalenie, ako keby ste zrak upierali len na brzdové svetlá vozidla priamo pred vami. Pravidelnými pohľadmi do diaľky, ale aj do strán dokážete včas odhaliť aj ďalšie riziká a nástrahy. Spozornieť by ste mali napríklad vtedy, keď sa k priechodu blíži chodec. Možno počká, možno bude pokračovať po chodníku ďalej a na cestu neplánuje vstúpiť, ale čo ak náhodou? Čo ak vás chodec prehliadne? Čo ak zmení smer náhle? Pokiaľ s takýmito možnosťami podvedome počítate, budete na to pripravený a s prehľadom to zvládnete.

4. Priestor

Foto: Yamaha

Aby ste mohli s motorkou bezpečne manévrovať a vyhýbať sa nástrahám, ktoré v premávke vznikajú, potrebujete okolo seba priestor. Vytvorte si okolo seba pomyselnú „bublinu“ a nechajte si priestor na vyhýbacie manévre, pokiaľ budú potrebné. V prvom rade dodržiavajte bezpečný odstup od vozidiel pred vami. Snažte sa zachovať tiež priestor za sebou. A dôležitý je aj priestor vedľa vás. Nejazdite blízko pri krajnici, využívajte skôr stred svojho jazdného pruhu. Častým zlozvykom niektorých vodičov hlavne v mestskej premávke je, že motocykel idúci blízko pri krajnici jednoducho ignorujú, idú vo „svojom“ pruhu a predbiehajú vás bez toho, aby boli nútení vybočiť z pruhu. Je to veľmi nebezpečné, auto vás takto doslova „vytláča“ z cesty, núti ísť po krajnici, kde často číhajú prepadnuté kanálové poklopy a iné nerovnosti, kde môže ísť ešte pomalší cyklista... Keď už sme v tej hustej mestskej premávke, výhodou motorky či skútra sú menšie rozmery a lepšia obratnosť. Keď autá stoja v kolóne, na motorke sa väčšinou dá pokračovať. Tu však treba niekoľkonásobne väčšiu pozornosť. Počítajte s tým, že z radu stojacich áut môže niektoré náhle vybočiť. Alebo stačí, aby niekto otvoril na aute dvere... Aj v takýchto situáciách si zachovávajte väčší odstup, nechajte si priestor a netlačte sa za každú cenu do každej voľnej medzery, ktorá sa objaví.

5. Predbiehanie

Foto: Kawasaki

Všetko to vyššie spomínané o priestore, prehľade a predvídaní platí stále, ale zvlášť pri predbiehaní. Musíte mať dokonalý prehľad o tom, čo sa deje pred vami a za vami, až vtedy môžete vybočiť zo svojho pruhu a zrýchliť... Musíte však na svoj zámer upozorniť aj ostatných. Smerovka je úplnou samozrejmosťou. Aby ste boli pre ostatných dostatočne dobre viditeľný, vybočte viac do protismerného pruhu, nepredbiehajte tesne „po čiare“. Spomínate si, že sme hovorili o dostatočnom priestore okolo seba? Predbiehajte len na miestach, kde máte dokonalý prehľad. Venujte pozornosť aj takým detailom, ako sú napríklad kríky okolo cesty, autobusová zástavka a podobne. Zvážte, či nebude lepšie s predbiehaním ešte chvíľu počkať. Keď predbiehate viacero vozidiel naraz, pravdepodobne je pred nimi nejaké pomalšie vozidlo, traktor a podobne. Pamätajte na to, že v takom prípade chcú predbiehať aj tí ostatní a veľmi ľahko sa môže stať, že vodič v niektorom z áut vás prehliadne – predsa len motorka je v spätnom zrkadle len maličkým fľakom. Počítajte s tým, že náhle vybočí ďalšie z vozidiel. Predvídanie a priestor na vyhnutie sú tu životne dôležité! Takisto nezabudnite na dostatočný priestor pri zaradení sa späť do svojho pruhu.

6. Prednosť v jazde

Foto: Indian Motorcycle

Často sa zvykne hovoriť, že motorkár nikdy nemá prednosť, aj keď ide po hlavnej ceste. A niečo na tom rozhodne bude... Samozrejme, že podľa pravidiel, pokiaľ skutočne ide po hlavnej ceste, tak má prednosť. Lenže zároveň platí, že ostatní vodiči motocykel často prehliadnu. Dôvod je jednoduchý – motorka pri pohľade spredu pôsobí len ako maličká bodka a veľmi ľahko sa môže stať, že vás tí vodiči naozaj nechtiac prehliadnu. Predsa len – pozrú sa vpravo a vľavo a ich zrak podvedome hľadá prichádzajúce auto. Ak auto, či niečo rovnako veľké neprichádza, cesta sa môže zdať ako voľná a tú relatívne malú motorku zrak jednoducho nezaregistruje. Nehovoriac o tom, že viditeľnosť môže znižovať do očí svietiace slnko, prípadne sa na ceste objaví veľa tieňov z okolostojacich stromov, semaforov, značiek a motorka s nimi jednoducho splynie. Jednoduchá rada znie, pokiaľ sa po hlavnej ceste „rútite“, hoci aj predpisovou mestskou päťdesiatkou a z vedľajšej cesty vidíte prichádzať auto, predpokladajte, že jeho vodič vás nevidí. Budete tak pripravený na to, že v prípade, že vám naozaj skríži cestu, budete musieť náhle zastaviť či zmeniť smer. Pozor, nemáte vyhraté, ani pokiaľ auto pred križovatkou zastaví. Veľakrát sa stalo, že po zastavení sa jednoducho pohlo v tom najnevhodnejšom čase, rovno pred prichádzajúcu motorku. Netreba hádam pripomínať, že s vašou rastúcou rýchlosťou je riziko stále väčšie!

7. Psychická pohoda

Foto: motofan.sk

Už v úvode sme spomínali, že vaša vlastná bezpečnosť je vo veľkej miere aj vo vašich rukách a predovšetkým vo vašej hlave. Predvídajte. Pozerajte všade – nielen pred seba, ale aj okolo seba a za seba. Premýšľajte aj za druhých... A hlavne si popri tom všetkom zachovajte pokoj a rozvahu. Jednoducho psychickú pohodu. A tiež zdravé sebavedomie. Sebavedomie neznamená, že od ostatných očakávate, že vám budú tlieskať a obdivovať vás. Sebavedomie znamená, že viete, že od nikoho ten potlesk a obdiv nepotrebujete. Nemusíte nikomu nič dokazovať. Spomínali sme tiež asertivitu. Buďte „pevnou“ súčasťou premávky. Vydobyte si svoje miesto, svoj priestor v jazdnom pruhu a nenechajte sa vytlačiť. Buďte na motorkách sebavedomý, asertívny a v každej chvíli čo najlepšie viditeľný. Ale pozor, nie agresívny, ani arogantný! Ak je vaša psychická pohoda akokoľvek narušená, ak ste unavený, či inak „rozhodený“, doprajte si aspoň krátku pauzu napríklad na čerpačke, káva, voda či nejaká sladkosť z Fresh Corneru tiež pomôžu!

AMI MÉG ÉRDEKELHET