​Jar je takmer tu! 4 slovenské miesta, ktoré by ste mali navštíviť, ak sa konečne chystáte opustiť byt

Naše tipy na aktívnu dovolenku na Slovensku.

Foto: Shutterstock

Začína sa otepľovať a dni sa predlžujú, takže niet divu, že máte chuť vyraziť von. Našťastie žijeme v krajine, ktorá je na takéto aktivity ako stvorená: tu sú štyri z mnohých ponúkaných jarných turistických trás keď odložíte lyžiarky a oprášite turistickú obuv. Potom už len zostáva počkať na to, kým zlezie posledný sneh.

VEĽKÁ FATRA, CHYŽSKÝ PRIESMYK

Foto: Igor Mišík / Facebook

Ak hľadáte menej známy turistický chodník, Veľká Fatra je dobrou voľbou. Keďže táto oblasť nie je taká turisticky obľúbená, na chodníkoch uvidíte nanajvýš niekoľko miestnych turistov - a samozrejme stáda kráv a oviec pasúcich sa na čerstvej tráve.

Jedna z najlepších trás začína v obci Liptovské Revúce a vedie po žlto značenom chodníku do priesmyku Chyžky. Odtiaľto je to už ľahká prechádzka k horskej chate Chata pod Borišovom, kde sa podáva výborné teplé jedlo.

MALÁ FATRA, VEĽKÝ ROZSUTEC

Foto: Shutterstock

Zoznam by nebol úplný bez jedného z najikonickejších prírodných miest Slovenska, Veľkého Rozsutca − vzrušujúcej a náročnej túry na 1600 m vysoký vrchol. Existuje niekoľko možných trás, ako sa naň dostať, ale najlepšie je začať z Vrátnej-Štefanovej a putovať cez roklinu Jánošíkove Diery.

Prečítajte si aj: Po stopách Jánošíka, Terchová

Roklina je jedinečne krásna, takže sa ju naozaj neoplatí vynechať - neodporúča sa však pre tých, ktorí majú problémy s kolenami, pretože je tu niekoľko výstupov, ktoré sa dajú zdolať len pomocou rebríkového systému. Ak sa chcete dostať do súzvuku s prírodou, nenájdete lepšie miesto, pretože sa môžete vydať na túru po takmer nedotknutom chodníku. V oblasti sa nenachádzajú žiadne reštaurácie, preto si pripravte dostatok jedla na celý deň.

​NÍZKE TATRY, CHOPOK-ĎUMBIER

Foto: Shutterstock

Mnohí turisti prechádzajú celé Nízke Tatry od východu na západ, ale tento obľúbený turistický chodník trvá približne päť dní. Ak nechcete absolvovať tak dlhú túru, môžete prejsť len určitý úsek. Najpozoruhodnejšia trasa v tejto oblasti vedie medzi dvoma najvyššími vrcholmi Nízkych Tatier - Chopkom a Ďumbierom.

Ráno sa vyberte do Jasnej v Demänovskej doline, vyvezte sa lanovkou na Chopok a začnite túru, či skôr prechádzky, smerom k najvyššiemu vrcholu Nízkych Tatier, Ďumbieru, vysokému 2043 metrov. Cestou po hlavnom hrebeni sa vám naskytne nádherný výhľad na Západné a Vysoké Tatry, ale za naozaj slnečného dňa uvidíte až polovicu Slovenska.

​NÁRODNÝ PARK SLOVENSKÝ RAJ

Foto: Shutterstock

Slovenský raj nie je len obyčajnou turistickou oblasťou: jedinečný terén ponúka rebríky a mosty cez nádhernú roklinu, vodopády a bujnú vegetáciu. Je tu niekoľko rôznych úsekov, ktoré môžete navštíviť, ale najobľúbenejšia trasa začína z Podlesku a vedie cez Suchú Belú.

Prečítajte si aj: Pozemský raj v tuzemsku

Národný park je obzvlášť obľúbený v jarných a letných mesiacoch, takže aby ste sa vyhli davom, je dobré začať túru skôr, najneskôr o 8.00 hod. Táto oblasť sa často označuje ako „ihrisko pre dospelých", ale odporúča sa len tým, ktorí majú radi adrenalín a netrpia závratmi. Rebríky, po ktorých musíte prekonať rokliny, môžu byť vysoké 5 až 12 metrov a na trase je niekoľko drevených mostov bez zábradlia a reťazí, ktorých by ste sa mohli držať.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET