Búranie mýtov a tipy pre dovolenku na výletnej lodi

Sú výletné lode len pre starých, predražené, preplnené a dostanete tam morskú chorobu? Toto sú bežné mýty spojené s plavbou výletnou loďou. Aká je realita a k tomu veľmi užitočné tipy z vlastnej skúsenosti vám prinášame v rámci nášho seriálu o dovolenke na palube jednej z výletných lodí.

Foto: Pixabay

V našom seriáli o dovolenkách na výletných lodiachsme sa už pozreli na to, ako vyzerá plavba pre tých, ktorí ju absolvujú po prvý krát, aj ako vyzerá bežný deň na lodi. V druhej časti série sme vám vytipovali niekoľko miest, kam sa môžete na výletnej lodi vydať. Teraz sa pozrieme na mýty, ktoré ľudí od plavby loďou odrádzajú a zároveň prinášame užitočné tipy pre tých, ktorí sa rozhodnú pre dovolenku na palube veľkej lode.

Niekoľko mýtov spojených s plavbou na výletnej lodi

Foto: Costa Cruises

1. Výletné lode sú len pre starých

Z našej skúsenosti sme na lodi stretli ľudí každého veku. Rodiny s deťmi, cestovateľské páry, dôchodcov, ľudí v aktívnom veku. Tak ako v bežnom živote.

2. Výletná loď je pridrahá a nemôžem si ju dovoliť

Ak nájdete výhodnú letenku, pobyt na lodi sa vyrovná pobytu klasickej all inclusive dovolenke. Plus vidíte toľko miest, čo by ste inak zaplatili piatimi dovolenkami. Všetko záleží od sezóny, dĺžky plavby, ale aj od destinácií, kde loď kotví. Ušetriť môžete na drinkoch, extra platených reštauráciách, internete, výletoch a na kajute (ale kajuta s balkónom bol jednoducho sen). Navyše, ak si zakúpite plavbu cez @cruiseclubcz, pri objednávke stačí do poznámky zadať kód DRIVE60 a automaticky získate cashback 60 €, ktorý využijete na transfer, výlet od lodnej spoločnosti alebo večeru v špecializovanej reštaurácii.

3. Nevyznám sa a neviem sa dohovoriť

Hoci môžete ísť na plavbu priamo s lodnou spoločnosťou, firmy ako Cruise Club mávajú na skupinových plavbách nižšie ceny než samotné lodné spoločnosti. Vybavia za vás všetko potrebné a na skupinovej plavbe sa tak stále máte na koho obrátiť.

4. Dostanem morskú chorobu

Výletná loď je obrovský kolos, mierne hojdanie sme pociťovali len jeden večer, keď sme sa dostali na otvorené more. Ale nečakajte, že uvidíte vlniť sa vodu v pohári alebo padať predmety. My sme sa toľkokrát museli pozrieť z okna, či sa práve plavíme alebo kotvíme.

5. Všade sa tlačia ľudia

Počas tejto doby, keď je ešte stále všade veľa opatrení, je ľudí na lodi oveľa menej. A to môže byť príležitosť pre vás. Nikde nie sú žiadne rady, ležadlá sú voľné a v divadle si bez námahy uchmatnete tie najlepšie miesta.

Užitočné tipy na plavbu výletnou loďou

Foto: unsplash

  • Čo si obliecť: Okrem vecí ako na dovolenku k moru si zoberte aj slušnejšie oblečenie a niečo biele. Každý deň má svoj odporúčaný dress code, ktorý nájdete v novinách či aplikácii, a okrem toho býva na plavbách aj tzv. biela noc, keď sa odporúča prísť už na večeru v bielom a neskôr sa zabáva a tancuje a parket je plný ľudí v bielom. Neberie sa to však príliš vážne a nie je to nutnosť, je to však veľmi príjemná skúsenosť. S veľkou formálnosťou sa netrápte. Oblečte sa maximálne asi tak, ako by ste sa obliekli na pracovný pohovor. Inak vám stačia plavky, športové oblečenie a určite si pribaľte štipce na uteráky, lebo na lodi zvykne fúkať.
  • Na palube peniaze nepotrebujete: Všetko vám ide z vašej karty, kde je zahrnuté aj sprepitné. To, či si chcete dokúpiť balíček drinkov, je len na vás. Inak máte minerálku, kávu, čaj počas raňajok a obedov v cene. Počas večere si inak všetky nápoje platíte. Podľa našich prepočtov, ak zvládnete za deň aspoň štyri drinky, oplatí sa vám zakúpiť balík nápojov.
  • Pozor na roaming a radšej si od internetu oddýchnite: Ak sa neplavíte len po Európe, dajte si pozor na roamingové poplatky. Na otvorenom mori môžete signál stratiť alebo sa prepnúť na inú krajinu a ak browsujete, môžu prísť hrôzostrašné poplatky za telefón. Môžete si zakúpiť aj balíky internetu, no sú dosť drahé. Balík sociálne siete (Instagram, Facebook, Whatsapp) nás stál 50 eur na týždeň a plnohodnotný internet 100 eur. S ultra vysokou rýchlosťou aj tak nepočítajte. Náš hack – pri európskej pevnine sme si užívali dáta ako doma. V Turecku sme si v miestnom obchode kúpili dátovú kartu so 45 GB dátami za 18 eur. Hoci na voľnom mori signál nebol, potrebovali sme ho najviac pri pevnine – a na otvorenom mori sme si konečne od internetu aj trochu oddýchli.
  • Čítajte denné noviny a stiahnite si appku: Denné noviny vám každý deň prídu na izbu. Máte v nich denný aj večerný program, odporúčaný dress code, reštaurácie, núdzové čísla, čas priplávania aj čas, kedy musíte byť späť na lodi. Ešte praktickejšie je pred plavbou si stiahnuť mobilnú aplikáciu danej lodnej spoločnosti, kde sa zaregistrujete číslom svojej plavebnej karty a môžu vám chodiť aj napríklad push notifikácie na program, ktorý nechcete zmeškať.
  • Zmena plavby je bežná vec: Hoci má každá plavba svoj plán, počítajte s tým, že sa môže zmeniť. More a počasie si vedia prichystať svoje prekvapenia a pokiaľ nedovolia bezpečne zakotviť, môže lodná spoločnosť prístavy vymeniť v iné dni (čo sa stalo nám),alebo aj deň v prístave zrušiť. Toto sa stalo ľuďom na predchádzajúcej plavbe, a tak dostali od Costy kompenzáciu 80 eur kreditu na svoju lodnú kartu, ktorú mohli minúť ľubovoľne na lodi.
AMI MÉG ÉRDEKELHET