Citrón ako hlavná hviezda trojchodového menu

Dávame si ho do čaju, dresingu alebo len tak do pohára s vodou. No napadlo vám niekedy, že citrón môžete zapojiť do všetkých jedál trojchodového menu? Prinášame vám recepty na grécku citrónovú kuraciu polievku, tresku s citrónom a citrónový cheesecake.

Foto: Shutterstock

Citrón je veľmi zdravý nielen vďaka obsahu vitamínu C, ale aj jeho kombinácii s flavonoidmi, čím nás chráni pred infekciami. Zlepšuje pevnosť väzív, urýchľuje rast vlasov a nechtov, urýchľuje hojenie rán, obsahuje karotenoidy, vitamíny B, fosfor, draslík, sodík, vápnik aj železo. Odbúrava zlý cholesterol, spomaľuje rast nádorov, viaže ťažké kovy, neutralizuje nadprodukciu kyselín v žalúdku, predchádza páleniu záhy a aktivizuje činnosť pečene. Prečisťuje aj žlčník a obličky a odstraňuje zápach z úst svojimi prirodzenými antiseptickými vlastnosťami. Dosť dôvodov na to, aby ste si uvarili z citrónov celé trojchodové menu.

Grécka kuracia citrónová polievka Avgolemono

www.youtube.com

Greek Lemony Chicken Avgolemono Soup, 2 WAYS!

Do väčšieho hrnca vložte celé kurča, dve mrkvy, dva stonkové zelery, štyri strúčiky cesnaku, bobkový list, čierne korenie, soľ, štipku kurkumy a zalejte to dostatkom studenej vody. Po jej zovretí nechajte vývar, nech sa pomaly varí pri nižšej teplote asi hodinu až hodinu a pol. Následne vyberte kurča aj zeleninu, sceďte vývar cez sitko, aby bol číry. Ten vráťte do hrnca. Oberte mäso z kurčaťa a dajte ho späť do vývaru, koľko len chcete, a zvyšok si odložte na iné jedlo. Pridajte hrnček ryže - ideálne typu arborio, ktorá obsahuje veľa škrobu a urobí polievku lahodne krémovou. Pridajte pol lyžičky soli a nechajte variť asi 15 minút. Medzitým odšťavte tri citróny a oddeľte žĺtka od bielok z ôsmich vajec. Bielka jemne ručne vyšľahajte, pridajte žĺtka a následne šťavu z citrónov. Do tejto zmesi pridávajte naberačky z vývaru a miešajte, kým sa misa neoteplí. Vráťte do polievky nakrájanú zeleninu a vlejte citrónovú zmes do polievky. Stačí povariť päť minút a vaša kuracia citrónová polievka na grécky spôsob je hotová.

Treska na citróne s petržlenom

Foto: Shutterstock

V miske zmiešajte tri polievkové lyžice citrónovej šťavy a 3 lyžice roztopeného masla. Do inej misky vsypte štvrť hrnčeka hladkej múky, soľ, červenú papriku a čierne korenie a všetko premiešajte. Zoberte štyri filety z tresky a obaľte ich najprv v masle s citrónom a následne v múke. Položte na plech alebo do zapekacej misy potretej olivovým olejom. Polejte zvyškom roztopeného masla s citrónom a pečte pri 200 stupňoch asi 15 minút. Na záver posypte čerstvým parmezánom a nastrúhanou citrónovou kôrou. Pozor, použite len citrónovú kôru z bio citrónov, ktoré neboli chemicky ošetrované. Podávajte so zemiakmi.

Citrónový cheesecake

V mixéri rozmixujte asi 200 g maslových sušienok a zmiešajte ich asi so 100 g mäkkého masla. Túto zmes natlačte do okrúhlej formy vyloženej papierom na pečenie vrátane okrajov. Po 10 minútach na 180 stupňoch vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Kým sa pečie korpus, zmixujte 750 g mascarpone s 200 g kyslej smotany a 250 g práškového cukru. Postupne primiešajte dva žĺtky, štyri celé vajcia a päť lyžíc múky. K tomu pridajte nastrúhanú kôru z bio citróna. Túto zmes vylejte na korpus a vložte pri rovnakej teplote do rúry na ďalšiu štvrťhodinu. Nezabudnite cheesecake vybrať z formy ešte za horúca. Na vrch si pripravte polevu. Nad parou vyšľahajte tri vajcia, 3 lyžice práškového cukru, kôru a šťavu z troch citrónov a keď krém zhustne, odstavte ho z variča a pridajte lyžicu masla, ktorú doň vmiešate. Vychladnutú polevu vylejte na vychladnutý cheesecake.

AMI MÉG ÉRDEKELHET