8 tipov pre príjemný štart do cyklistickej sezóny

S jarným slnkom a teplejším počasím prichádza aj obdobie, kedy sa mnohí z nás chystajú vyraziť na svoje prvé jarné jazdy na bicykli.

Foto: Unsplash / Phillipe Oursel

Nech už ste úplný nováčik alebo len chcete pokračovať tam, kde ste predchádzajúcu sezónu skončili, tu je niekoľko dôležitých tipov, ktoré vám pomôžu urobiť z vašej jazdy bezpečný a príjemný zážitok.

1. Jarný servis je nutnosťou

Pred tým, ako sa vydáte na cestu, uistite sa, že váš bicykel je v dobrom stave. Skontrolujte brzdy, reťaz, pneumatiky a osvetlenie. V prípade, že údržba bicykla vám nič nehovorí, navštívte cyklo servis a údržbu svojho bicykla nechajte na profesionálov

2. Kondičku zvyšujte postupne

Pre svoje prvé jarné jazdy si vyberte pohodlné trasy, ktoré budú primerané vašej jarnej cyklokondícii. Zvoľte cestu s menej frekventovanou premávkou, aby ste si mohli postupne zvyknúť na bicyklovanie.

V neposlednom rade nezabúdajte na to, že sedenie na bicykli vyžaduje pár skúšobných jázd, kým si zvyknete a nebude to nepríjemne bolieť. Dobré nohavice s gélovou výplňou pomáhajú, každopádne – treba počítať s tým, že prvé kilometre príjemné nie sú nikomu.

3. Zvoľte vhodné oblečenie:

Oblečte sa do vrstiev, ktoré môžete počas jazdy pridávať alebo vyzliekať podľa potreby. Nezabudnite ani na cyklistické rukavice, slnečné okuliare, prilbu a ďalšie ochranné vybavenie podľa potreby.

4. Hydratujte:

Aj keď sa zdá, že vonku nie je také horúco, ako v lete, pri jazde na bicykli môžete rýchlo vypotiť veľké množstvo vody a minerálov. Majte pri sebe dostatok vody, pravidelne sa hydratujte počas celej jazdy, prípadne svoju jazdu naplánujte okolo bufetu, benzínky či reštaurácie.

5. Dodržiavajte dopravné pravidlá:

Foto: Unsplash / Angelo Pantazis

Ilustračné foto

Jazda na bicykli je spojená s rovnakými zákonmi a pravidlami ako jazda s autom. Držte sa vždy dopravných predpisov a rešpektujte ostatných účastníkov cestnej premávky.

6. Nezabúdajte na údržbu:

Foto: Unsplash / Nico Iseli

Po každej jazde je dôležité bicykel skontrolovať a vyčistiť. Pravidelná údržba predlžuje životnosť vášho bicykla, zabezpečuje bezpečnosť počas jazdy a pôsobí preventívne proti neželaným nepríjemným situáciám spojených s opravou bicykla, ktorým sa dalo predísť.

7. Buďte pripravení na neočakávané situácie:

Nezabudnite so sebou vziať malú praktickú sadu náradia a základné náhradné diely ako dušu či malú pumpu na nafukovanie pneumatík. To vám môže ušetriť veľa problémov v prípade defektu alebo iných drobných porúch.

​8. Jazdite s ostatnými:

Ak máte možnosť, skúste ísť na jazdu s partiou známych. Okrem toho, že to iste bude zábava, môžete sa navzájom inšpirovať čo sa týka techniky jazdy či zaujímavých cyklo lokalít.

S týmito tipmi by ste mali byť pripravení na svoje prvé jarné kilometre na bicykli. Pamätajte, že dôležité je ísť vlastným tempom a vždy sa cítiť pohodlne. No a to najdôležitejšie zo všetkého - užívajte si jazdu, pohyb a krásy jari!

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET