5 tipov na zaujímavé výlety na motorke po Európe

Motocyklová sezóna je v plnom prúde a ak ešte nemáte dovolenku v jednej stope za sebou, pravdepodobne už máte nejakú destináciu naplánovanú. Ak však rozhodovanie nechávate na poslednú chvíľu, možno sa necháte inšpirovať našimi tipmi, ktoré nájdete v nasledujúcich riadkoch.

Foto. O. Vrškový


 Cesta je cieľ

Dali sme dohromady päť populárnych a zaujímavých ciest, ktoré každoročne prilákajú množstvo motorkárov. Môžete namietať, že niektorá z „vychytených“ oblastí v našich tipoch chýba. Samozrejme, v Európe, ale aj na našom maličkom Slovensku máme nespočetne veľa ciest a cestičiek, ktoré sú niečím výnimočné a úžasné. Týchto päť destinácií teda berte len ako naše tipy... Nakoniec samotná cesta je cieľ! Tak už len natankovať kvalitné prémiové palivo EVO Plus s trojitým efektom pred dlhou trasou a môžeme vyraziť na cesty. Veľa šťastných kilometrov...

1. Grossglockner – Rakúsko

Motofan.sk

Vyhliadka Kaiser Franz Josefs Höhe

Grossglockner High Alpine Road sa tiahne v tesnej blízkosti najvyššieho vrchu Rakúska, štítu Grossglockner. Uvidíte na nej úžasnú prírodu podhorských lúk a pasienkov, ale aj vysoké skalnaté štíty. Počítajte však s tým, že vstup na túto cestu je spoplatnený, prejdenie vrátnice na motorke vás aktuálne vyjde na rovných 30 eur. Cesta cez horský priesmyk meria 48 km a zavedie vás do centra najväčšieho národného parku Rakúska, ktorý sa rozprestiera na hraniciach medzi provinciami Salzburg, Tirolsko a Korutánsko. Najvyšším bodom horskej cesty je Edelweissspitze, ktorá sa nachádza vo výške tesne nad 2 500 m. Na dohľad sú však aj vyššie hory, hneď niekoľko trojtisícových vrcholov, prvenstvo v tomto smere patrí spomínanému štítu Grossglockner s nadmorskou výškou 3 798 m. Ľudia prechádzali týmito miestami už pred viac ako 3 500 rokmi. Kelti aj Rimania, zlatokopi aj otroci... Grossglockner High Alpine Road spája dedinky Fusch v Salzburgu a Heiligenblut v Korutánsku. Slávnostne otvorená bola v lete roku 1935. Odmenou za zdolanie serpentín sú nielen výhľady počas samotnej cesty, ale aj vyhliadka Kaiser Franz Josefs Höhe, pomenovaná po habsburskom cisárovi, ktorý ju sám navštívil. Dnes sa tu nachádza poschodové parkovisko, návštevnícke centrum, vyhliadková veža a môžete sa tešiť aj na gastronómiu. Čakajú vás jedinečné výhľady na zasnežený Grossglockner či 8 km dlhý ľadovcový lalok Pasterze a Johannisberg. Grossglockner High Alpine Road sa každoročne otvára na prelome apríla a mája, po tom, čo ju od vrstiev snehu očistia veľké snežné frézy, ktoré skonštruoval cestný inžinier Franz Wallack ešte v roku 1954. Prístupná býva spravidla do konca októbra až začiatku novembra.

Vzdialenosť od Bratislavy je približne 500 – 600 km, podľa trasy, ktorú si zvolíte.

2. Timmelsjoch – Rakúsko a Taliansko

Foto. Arne Hückelheim

Timmelsjoch


Ďalší z ikonických priesmykov, ktorý je pre nás pomerne dobre dostupný v priebehu jedného dňa, sa nachádza na hraniciach Rakúska a Talianska. Označenie Timmelsjoch je veľmi dobre známe, no nenechajte sa pomýliť ani výrazom Passo del Rombo, ako ho nazývajú Taliani. Vysokohorský priesmyk s nadmorskou výškou 2 474 m n. m. je spojnicou cez Ötztalské Alpy na hranici Rakúska a Talianska. Spája dolinu Ötztal v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko s dolinou Val Passiria v talianskej provincii Južné Tirolsko. Výstavba tejto cesty trvala štyri roky a otvorená bola v lete roku 1959. Pre motorkárov je zaujímavá nielen cesta plná zákrut či scenérie, ktoré ponúka okolitá príroda, ale aj múzeum, ktoré sa nachádza na rakúskej strane v dedinke Hochgurgl. Top Mountain Crosspoint Museum bolo otvorené v roku 2016, no už v roku 2021 ho zachvátil rozsiahly požiar, ktorý ho kompletne zničil. Jeho obeťou sa stali aj viac ako tri stovky vystavených historických motoriek, medzi ktorými nechýbali ani veľmi vzácne kúsky. Miestni vizionári a motocykloví nadšenci Attila a Alban Scheiber sa však nevzdali a ešte v tom roku múzeum doslova „vstalo z popola“. Len 10 mesiacov po požiari bolo otvorené nové – väčšie rozlohou aj počtom exponátov. Dominujú motorky, no nájdete tu aj zopár kúskov historických áut, ale aj iné zaujímavé a netradičné vozidlá.

Vzdialenosť od Bratislavy je zhruba 700 km podľa konkrétnej trasy.

2. Timmelsjoch – Rakúsko a Taliansko

Foto. Top Mountain Motorcycle Museum

V dedinke Hochgurgl natrafíte na úžasné múzeum venované predovšetkým motorkám.


Ďalší z ikonických priesmykov, ktorý je pre nás pomerne dobre dostupný v priebehu jedného dňa, sa nachádza na hraniciach Rakúska a Talianska. Označenie Timmelsjoch je veľmi dobre známe, no nenechajte sa pomýliť ani výrazom Passo del Rombo, ako ho nazývajú Taliani. Vysokohorský priesmyk s nadmorskou výškou 2.474 m n. m. je spojnicou cez Ötztalské Alpy na hranici Rakúska a Talianska. Spája dolinu Ötztal v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko s dolinou Val Passiria v talianskej provincii Južné Tirolsko. Výstavba tejto cesty trvala štyri roky a otvorená bola v lete roku 1959. Pre motorkárov je zaujímavá nielen cesta plná zákrut, či scenérie, ktoré ponúka okolitá príroda, ale aj múzeum, ktoré sa nachádza na rakúskej strane v dedinke Hochgurgl. Top Mountain Crosspoint Museum bolo otvorené v roku 2016, no už v roku 2021 ho zachvátil rozsiahly požiar, ktorý ho kompletne zničil. Jeho obeťou sa stali aj viac ako tri stovky vystavených historických motoriek, medzi ktorými nechýbali ani veľmi vzácne kúsky. Miestni vizionári a motocykloví nadšenci Attila a Alban Scheiber sa však nevzdali a ešte v tom roku múzeum doslova „vstalo z popola“. Len 10 mesiacov po požiari bolo otvorené nové – väčšie rozlohou, aj počtom exponátov. Dominujú motorky, no nájdete tu aj zopár kúskov historických áut, ale aj iné zaujímavé a netradičné vozidlá.

Vzdialenosť od Bratislavy je zhruba 700 km podľa konkrétnej trasy.

3.  Great St. Bernard Pass – Švajčiarsko a Taliansko

Foto. M. Cigánik

Great St. Bernard Pass spája Švajčiarsko a Taliansko.


Keď si chceme zajazdiť v Alpách a obdivovať ich nádheru, nemôžeme obísť Švajčiarsko. Táto krajina ponúka nespočetne veľa horských ciest a cestičiek, ťažko z nich vybrať len jedinú destináciu. Skvelou voľbou pre dobrodruhov na dvoch kolesách je napríklad priesmyk Great St. Bernard Pass. Táto ikonická trasa, nachádzajúca sa na pomedzí Švajčiarska a Talianska, patrí medzi motorkármi k tým najpopulárnejším. Cesta je obklopená zelenými lúkami, krásnymi horskými potokmi a jazerami, ale aj majestátnymi alpskými vrchmi. Okolitá príroda vás očarí a výhľady stoja za to... Z jednej strany sa nachádza Mont Blanc a na opačnej strane najvyšší vrch Švajčiarska – Matterhorn. Za dobrého počasia môžete oba tieto vrcholy vidieť, keď zastavíte na parkovisku na hranici týchto dvoch štátov a peši sa vydáte po skalnatom teréne na vrch Pointe de Drône s krásnymi výhľadmi aj na iné okolité štvortisícovky. Okrem prírodných krás má Great St. Bernard Pass bohatú históriu. Je známy aj kláštor, ktorý bol založený už v 11. storočí a nachádza sa na vrchole priesmyku. V minulosti bol dôležitým centrom cestovania v Alpách. Navštevovali ho obchodníci, pútnici a vojská. Kláštor však môžete navštíviť aj dnes, objavovať jeho zaujímavú históriu, ako aj nádhernú zbierku umenia.

Vzdialenosť od Bratislavy je necelých 1 200 km.

3.  Great St. Bernard Pass  - Švajčiarsko a Taliansko

Foto. M. Cigánik

Great St. Bernard Pass


Keď si chceme zajazdiť v Alpách a obdivovať ich nádheru, nemôžeme obísť Švajčiarsko. Táto krajina ponúka nespočetne veľa horských ciest a cestičiek, ťažko z nich vybrať len jedinú destináciu. Skvelou voľbou pre dobrodruhov na dvoch kolesách je napríklad priesmyk Great St. Bernard Pass. Táto ikonická trasa, nachádzajúca sa na pomedzí Švajčiarska a Talianska, patrí medzi motorkármi k tým najpopulárnejším. Cesta je obklopená zelenými lúkami, krásnymi horskými potokmi a jazerami, ale aj majestátnymi alpskými vrchmi. Okolitá príroda vás očarí a výhľady stoja za to... Z jednej strany sa nachádza Mont Blanc a na opačnej strane najvyšší vrch Švajčiarska – Matterhorn. Za dobrého počasia môžete oba tieto vrcholy vidieť, keď zastavíte na parkovisku na hranici týchto dvoch štátov a peši sa vydáte po skalnatom teréne na vrch Pointe de Drône s krásnymi výhľadmi aj na iné okolité štvortisícovky. Okrem prírodných krás má Great St. Bernard Pass bohatú históriu. Je známy aj kláštor, ktorý bol založený už v 11. storočí a nachádza na vrchole priesmyku. V minulosti bol dôležitým centrom cestovania v Alpách. Navštevovali ho obchodníci, pútnici a vojská. Kláštor však môžete navštíviť aj dnes, objavovať jeho zaujímavú históriu, ako aj nádhernú zbierku umenia.

Vzdialenosť od Bratislavy je necelých 1200 km.

4. Col de la Bonette – Francúzsko

Foto. Motofan.sk

Drsnú horskú atmosféru vám na jeseň môže „spestriť“ aj sneženie.

Francúzske Alpy máme síce trochu viac „od ruky“, ale pokiaľ patríte k dobrodruhom, ktorým hltanie kilometrov nerobí problémy, určite tu budete mať čo obdivovať. Zaujímavou destináciou je horské sedlo Col de la Bonette. Nachádza sa v národnom parku Mercantour na hraniciach Alpes-Maritimes a Alpes-de-Haute-Provence, čiže oddeľuje Prímorské Alpy a Provensálske Alpy. Natrafíte tu aj na najvyššie položenú asfaltovú cestu v Európe. Samotné sedlo Col de la Bonette vrcholí vo výške „len“ 2 715 m n. m., no ešte je tu vrchol Cime de la Bonette s výškou 2 860 m n. m. a okolo neho vedie cestička, ktorej najvyšší bod sa nachádza vo výške 2 802 m n. m. Kolorit drsnej prírody dokresľujú aj historické kamenné stavby, napríklad aj vojenský tábor Camp des Fourches. Cesta je v zime uzavretá a hlavne na sklonku sezóny vás môže zastihnúť aj horšie počasie – dážď, či dokonca sneženie. Ak sa tak stane a budete sa chcieť zohriať, nemáte to ďaleko na vychýrené francúzske Azúrové pobrežie. Zbehnete „dolu“ do Monaka a odtiaľ môžete pokračovať do susedného mesta Nice, či ďalej do Cannes, Saint Tropez...

Vzdialenosť z Bratislavy je zhruba 1 300 km, závisí to od konktétnej trasy.

5. Transalpina – Rumunsko

Foto. O. Vrškový

Cestu obklopujú krásne lúky aj skalné masívy.

Teraz pre zmenu zamierime smerom na východ, respektíve juhovýchod. V rumunskom mestečku Sebes sa začína cesta 67C. Číslo veľa nehovorí, no oveľa známejší je názov Transalpina. Horská cestička lemovaná potokmi, ale aj väčšími vodnými plochami ponúka úžasné výhľady. Keď dorazíte do mestečka Obarsia Lotrului, máte viacero možností. Ak sa rozhodnete pokračovať rovno na juh, po Transalpine, čaká na vás jej najkrajší úsek s novým asfaltom. V týchto miestach však križuje Transalpinu cesta značená ako 7A. Či sa po nej rozhodnete ísť smerom na západ do Petrosani, alebo na východ do mesta Brezoi, nebudete ľutovať. Tieto úseky sú menej známe, menej frekventované, ale rozhodne stoja za to! Ak už budete v Brezoi, môžete pokračovať ďalej na východ – buď krátkou obkľukou po frekventovaných cestách, prípadne skratkami cez malé dedinky a po šotolinových cestách... Zakrátko dorazíte na ďalšiu notoricky známu horskú cestu Transfagarasan. Mestečko Sebes, ako východiskový bod vášho putovania po Transalpine, je od Bratislavy vzdialené zhruba 700 až 800 kilometrov podľa trasy, ktorú si zvolíte.

AMI MÉG ÉRDEKELHET