Cestujete sami? Tu je niekoľko užitočných tipov pre vás!

Foto: Unsplash / Guilherme Stecanella

Čoraz viac ľudí v dnešnej dobe zvažuje, že na dovolenku pôjdu sami. Tu je niekoľko tipov, ktoré môžu pomôcť, ak si v tomto roku chcete vyskúšať sólo cestovanie aj vy.

V tejto forme cestovania je lákavé práve to, čo je pre mnohých aj prvotným zdrojom strachu: byť sám v neznámej krajine. To však vôbec nie je také strašidelné, ako to môže znieť na prvé počutie, práve naopak! Pozitívom takýchto ciest je, že nie ste zodpovední za nikoho iného, nikomu sa nemusíte prispôsobovať a môžete ísť kam sa vám len zachce.

TU JE VŠAK NIEKOĽKO UŽITOČNÝCH RÁD, ABY STE SVOJU PRVÚ SÓLO CESTU MOHLI ABSOLVOVAŤ POKOJNEJŠIE A S VÄČŠOU ODVAHOU.

NA ÚVOD SI NAPLÁNUJTE KRÁTKU CESTU

Foto: Unsplash / Myles Tan

Hoci myšlienka cesty okolo Európy môže byť lákavá, radšej si na úvod vyberte kratšiu cestu a vyskúšajte „v malom“, ako to zvládate sami. Na začiatok môže byť ideálny napríklad predĺžený víkend.

Tiež môže byť dobré, ak sa namiesto ďalekých destinácií vyberiete do krajiny, ktorá je relatívne blízko k vášmu domovu. Je tiež rozumné vybrať si ubytovanie v blízkosti väčších miest, lebo v mestách zvyčajne hovorí viac ľudí po anglicky a aj ponuka služieb je väčšia, ako v menších dedinách.

RADŠEJ SA UBYTUJTE V HOSTELI

Foto: Shutterstock

Aj keď chcete stráviť čas na pláži, alebo spoznať rušný mestský život, počas cestovania je fajn, ak sa môžete s niekým porozprávať alebo poradiť. V hosteloch stretnete mnohých – aj sólo – cestovateľov, ktorí často sú v podobnej situácii ako vy. Pri výbere hostela použite väčšie stránky, napríklad Hostelworld – ale vždy si prečítajte hodnotenia a charakteristiku daného miesta, aby vás na ubytovaní nič neprekvapilo.

Táto rada sa nevzťahuje len na hostely, ale na každý typ ubytovania: pre istotu si zoberte svoje cennosti so sebou v taške, a môže sa zísť aj malý zámok.

DÁVAJTE SI POZOR NA CENNOSTI

Foto: Unsplash / Jose Louis Espindola

Stačí trocha prípravy a neprekvapia vás ani nečakané situácie: pred odchodom sa napríklad oplatí zobrať so sebou aj náhradný telefón (aj SIM kartu) ako aj druhú platobnú kartu pre prípad, že by ste stratili svoju tašku (alebo by vám ju ukradli). Tieto veci nechajte na hoteli. Nie je zlý nápad poslať si pred odchodom kópiu všetkých svojich dokumentov na mail, alebo si ich zobrať so sebou vo vytlačenej podobe. Z hľadiska bezpečnosti sa zíde aj ľadvinka, ktorá je blízko tela a tak je oveľa menšia šanca, že niekto ukradne veci v nej schované.

POVEDZTE NIE

Foto: Unsplash / Chen Mizrach

Ak cestujete s väčšou skupinou, návšteva tej-ktorej historickej pamiatky je takmer povinným bodom programu. Ak však cestujete sami, nikto vás do ničoho nenúti. Ak by ste najradšej celý deň ležali na pláži pri mori, tak to aj spravte. Nemusíte mať výčitky svedomia, že ste oželeli nejakú „povinnú pamiatku“.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET