Tipy na správne opaľovanie

Priznajme si to. Všetci po tom túžime. Ísť na dovolenku, poriadne si oddýchnuť a vrátiť sa s krásnou hnedozlatou farbou. Dovolenkové obdobie je v plnom prúde. Niektorí z vás už majú dovolenku za sebou, iných to ešte len čaká.

Foto: Shutterstock

Aj keď väčšina z nás milujeslnkom pobozkanú pokožku, je dôležité uvedomiť si, že opálenie je v skutočnosti znakom poškodenia kože. Telo vystavené UV žiareniu začne produkovať extra dávku melanínu, aby chránil našu pokožku pred slnkom. Melanín vytvára na koži hnedý pigment, ktorý sa prejaví ako opálenie. Keďže je pokušenie krásne sa opáliť príliš veľké, tu sú naše tipy, ako sa slniť čo najbezpečnejšie.

Aké sú riziká opaľovania?

Foto: unsplash

UV žiarenie spôsobuje rýchlejšie starnutie pokožky, než si uvedomujeme. Na pleti sa vytvoria vrásky, pigmentové škvrny a ochabne pokožka. Príliš dlhý pobyt na slnku bez opaľovacieho krému spôsobí spálenie pokožky, ktorá sa vysuší a neskôr začne lúpať. Jediné spálenie od slnka môže exponenciálne zvýšiť šance na rakovinu kože. Ako sa bezpečne opáliť?

Pripravte si pokožku

Foto: unsplash

Základom je hladká pokožka. Ak chcete docieliť rovnomerné opálenie a zabrániť rýchlemu zošúpaniu, investujte do dobrého pílingu. Ten odstráni všetky odumreté bunky. Najlepšie je začať týždeň predtým, ako sa plánujete opaľovať, aby nebola pokožka citlivá. Môžete aj trochu podvádzať a začnite sa pred dovolenkou natierať samoopaľovacím krémom každé dva-tri dni.

Vaša strava sa počíta

Foto: Pixabay

Pri opaľovaní zohráva úlohu aj jedlo, ktoré jete. Je dokázané, že konzumácia niektorých druhov ovocia a zeleniny pomáha pripraviť vašu pokožku zvnútra. Betakarotén a lykopén nachádzajúce sa v potravinách zvyšujú ochranu pokožky pred UV žiarením a sfarbia ju do oranžova. Preto sa zamerajte na mrkvu, paradajky, marhule či dyňu, prípadne siahnite po beta-karoténových doplnkoch. Po opaľovaní si objednajte sushi alebo rybu. Tučné ryby sú bohaté na omega-3 a majú tiež protizápalové účinky. Horká čokoláda je plná flavonoidov, ktoré môžu pomôcť chrániť pred spálením, zatiaľ čo kofeín pomáha znižovať riziko rakoviny kože.

Opaľovací krém je váš najlepší priateľ

Foto: Pexels

Ale ak sa natriem, tak sa neopálim! Poznáte túto frázu? Ak existuje jeden krok k opáleniu, ktorý nesmiete preskočiť, je to aplikácia ochrany pred slnkom. Najbezpečnejším spôsobom, ako získať rovnomerné opálenie a nespáliť sa, je použiť ochranný faktor SPF so širokým spektrom UVA a UVB ochrany, ideálne 30 alebo 50. Číslo udáva, koľkokrát dlhšie môžete zostať na slnku oproti tomu, keby ste sa nenatreli. UVA lúče spôsobujú starnutie pokožky a možné alergie či rakovinu kože. UVB lúče prenikajú do vrchnej vrstvy kože a spôsobujú spálenie. Ak krém navyše obsahuje antioxidanty, pôsobí aj proti tvorbe vrások. Siahnite tiež po krémoch či olejoch, ktoré nezaťažujú životné prostredie a zdravie.

Ako dlho zostať na slnku?

Foto: Pexels

Nezabudnite sa pravidelne otáčať a natierať každé dve hodiny. Celý deň ležať na slnku sa neoplatí, lebo po určitom čase je pokožka neschopná produkovať melanín. V priemere sa telo dokáže opaľovať dve až tri hodiny denne. Dĺžka pobytu na slnku sa líši od typu pleti. Typ 1 a 2 (svetlá pokožka) sa ťažko opáli a typ 3 a 4 (tmavšia pokožka) sa opáli veľmi rýchlo. Je vhodné nájsť si tieň a robiť si prestávky, aby pokožka vychladla. Ideálne v čase od 12.00 do 16.00. Nezabudnite používať tiež slnečné okuliare.

Po opaľovaní sa hydratujte

Foto: unsplash

Nielen po opaľovaní, ale aj počas opaľovania je dôležité udržiavať pokožku hydratovanú. Hydratujte zvnútra aj zvonka. Pite veľa vody a používajte krém s vysoko hydratačným účinkom. Ak ste si spálili pokožku, schlaďte ju vlažnou vodou a natrite aloe vera, panthenolom či krémom s kyselinou hyalurónovou, ktoré koži pomôžu udržať vlhkosť a liečiť sa.

Vyhýbajte sa soláriu

Foto: Pixabay

Len dvadsať minút v soláriu je ekvivalentom stráveným niekoľko hodín na ostrom slnku bez použitia opaľovacieho mlieka. V soláriu dostanete trikrát viac UV žiarenia, ktoré prenikne do pokožky hlbšie ako slnko, takže poškodenie je oveľa väčšie a riziko rakoviny sa zvyšuje o 75 %. Navyše sa do tela nedostane žiadny vitamín D.

AMI MÉG ÉRDEKELHET