2021-ben már turisták is lemerülhetnek a Titanichoz

Idén májustól már néhány szerencsés turista is részt vehet a Titanic roncsait felmérő legújabb tudományos célú merülésen.

Fotó: Facebook

Az 1912-ben elsüllyedt óceánjáró roncsai miatt eddig évente több ezer turista hajózott el az Atlanti-óceánon a roncs fölött, most pedig közelről, tengeralattjáróról szemlélhetjük meg a legendás hajót.

A hajókatasztrófa óta eltelt több mint 100 év alatt csak pár száz kutató, tudós, egy-két filmkészítő, –rendező juthatott le a hajóroncshoz. Eddig úgy tervezik, 2021 májusa és júliusa között összesen 6 merülés lesz, és mielőtt azt hinnénk, hogy az UNESCO világörökségét turistákkal akarják elárasztani, gyorsan leszögezte a kutatóvállat, hogy 9 fős expedíciókról van szó, amely alatt tanulmányozzák majd a hajó körüli óceánt és magát a roncsot.

Fotó: oceangateexpeditions.com

Az OceanGate Expeditions kutatócég tengeralattjárós Titanic-túrákat szervez, ezek célja az elsüllyeszthetetlennek hitt luxushajó roncsainak állapotfelmérése a több mint száz évi pusztulás után. A professzionális csapathoz 2021-ben már turisták is csatlakozhatnak, de a potom 125 ezer dolláros részvételi díj nem bámészkodós kirándulásra, hanem egy tényleges expedícióban való szerepvállalásra szól.

Ilyen egy ilyen kalandtúra az óceán mélyén:

www.facebook.com

Titanic-Survey-Expedition.mp4

A jelentkezőktől a fizikai kritériumok megléte és az elméleti felkészülés mellett aktív részvételt várnak a kaland előtt, közben – a helyszínen fotók, videók és lézerszkennerek segítségével dokumentálják a roncs állapotát – és az utómunkálatokban is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET