Jamie Oliver szerint ebben a hozzávalóban rejlik a tökéletes pizza titka

Ha betartjuk ezt az apróságot, otthonunkban is könnyen előteremthetjük az igazi olasz hangulatot.

pizza a sütőben sül
Ha a tésztáját elkészítettük, a nehezén túl is vagyunk a pizzakészítésnek. De vajon milyen szabályokat kell betartanunk ahhoz, hogy a világ egyik legnépszerűbb ételének alapja tökéletesre sikerüljön? A brit sztárséf szerint egyetlen alapanyag határozza meg a minőséget.

Jamie Oliver régóta abban hisz, hogy a 00-s búzaliszt használata a legalkalmasabb egy pizzatésztához. Ez egy apróbb szemű liszt, amelyet használva tésztánk sokkal jobban képes összeállni. Ha azonban nem találunk ilyet a boltok polcain, ne csüggedjünk: a fehér kenyérliszt szintén jó, azonban csak az, amelynek magas a gluténtartalma.

Ez is érdekelhet: Pizza vagy kínai? Megvannak a világ legnépszerűbb gyorsételei

Hozzávalók 4 közepes méretű pizzához

  • 50 dkg 00-s pizza- vagy kenyérliszt;
  • fél tk só;
  • 7 g szárított élesztő;
  • fél tk cukor;
  • 3,2 dl víz;
  • 2 ek olívaolaj.

Elkészítése

Fotó: Nadya Spetnitskaya/Unsplash

Illusztráció.

Első lépésként keverjük a sót liszthez, majd a halom tetején alakítsunk ki egy mélyedést. Egy másik edénybe a vízzel, olajjal és cukorral futassuk fel az élesztőt – nem kell túlpihentetni, elég neki 3-4 perc.

A felfutott élesztőt öntsük a liszthez, majd egy villával, a kráter közepétől haladva, körkörös mozdulatokkal egységesítsük a masszát. Ha többnyire összeállt, akkor belisztezett kézzel addig dagasszuk, amíg egy sima és rugalmas tészta nem lesz belőle – olvasható a Sóbors cikkében.

Ezt követően helyezzük a tésztát egy belisztezett tálba, majd fedjük le egy nedves konyharuhával, és kelesszük legalább egy óráig, de jobb esetben akár egy egész napot.

Ezt is olvasd el! A séf ajánlja: 5 meglepő pizzafeltét

Amennyiben a masszánk a duplájára nőtt, akkor dagasszuk át ismét, és formázzunk belőle annyi kisebb gombócot, ahány pizzát szeretnénk belőle készíteni. Az sem gond, ha nem szeretnénk az összeset egyből kisütni: ebben az esetben a maradék gombócokat befóliázva tegyük el a hűtőnkbe.

Sütés előtt nagyjából 15-20 perccel érdemes véglegesen kinyújtani – közel fél centiméter vastagságúra – a tésztánkat, de fontos, hogy ilyenkor már nem kell keleszteni.

Majd végezetül szórjuk meg pár fűszerrel és helyezzük el rajta a kívánt feltéteket, mielőtt 220-250 fokon készre sütnénk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET