7 tipp, ha Tokióba utazol, és nem akarsz sokkolódni

A japánok vendégszeretők és kulturáltak, de itt más szabályok érvényesek.

Tokio
Fotó: Getty Images

A LonelyPlanet újságírója, Rob Goss húsz évet élt Tokióban, így „bennfentes” tippjei is vannak a turisták számára. Arra azonban mindenkinek számítania kell, hogy Japán igenis kultúrsokk, és nem, nem ugyanazok a szokások, az életvitel és az attitűd, mint Európában (ahol persze szintén heterogén). Nézzük, mire érdemes odafigyelni!

  • Figyelj a gyógyszereidre! – Bár szinte bármihez hozzá lehet jutni a tokiói üzletekben, a csomagolásokon ritkán szerepel angol nyelven az adott gyógyszer leírása. Annak is járjunk utána, hogy legális-e az adott orvosság Japánban. Például tilos behozni az országba bármit, ami amfetamint tartalmaz, valamint a behozható gyógyszermennyiségnek is van egy limitje.

Fotó: Pixabay

  • Néhány tipp – A nyár forró és párás, erre érdemes felkészülni, a nyár előtti csapadékos időszakban pedig érdemes esőkabát helyett esernyőt használni, mivel ilyenkor az extrém pára könnyedén szaunát varázsolhat a zárt kabátokból. Ha teaceremóniára látogatnál, olyan ruhát ajánlott felvenni, amiben könnyedén le lehet térdelni a tatamira, a szusi-éttermekben pedig neveletlenségnek számít erős parfümöt viselni, mivel az átható illatok megzavarják az ízek élvezetét.
  • Egy kis földrengés, egy kis tájfun – Mivel Japánban évente mintegy kétezer alkalommal érezhető valamiféle földrengés, a helyiek már hozzászoktak a jelenséghez. Tokióban az épületek nagyjából 90 százaléka földrengésálló. Május és október között viszont megeshet, hogy egy tájfun éri el a várost, ami hatással van a tömegközlekedésre és az üzletek nyitvatartására is.
  • Legyen néhány hasznos appod! – Tájékozódásra tökéletes a Japan Travel by Navitime nevű applikáció, ami amellett, hogy útvonaltervező funkciót tartalmaz, tájékoztatja a felhasználókat az autóbérlési lehetőségekről és az időjárásról is. A biztonság kedvéért ajánlott letölteni a Safety Tips nevű alkalmazást is. Az alkalmazás képes vészjelzéseket küldeni és rengeteg információt tartalmaz arról, mit kell tenni földrengés, cunami vagy tájfun esetén. Ezen felül segít az angol nyelven beszélő orvosok megtalálásában is.

Fotó: Getty Images

  • Ne add egy hét alá! – Két nap alatt is rengeteg dolgot meg lehet látogatni, de ahhoz, hogy igazi élményben legyen részünk, érdemes rászánni legalább egy hetet a városra. Ráadásul így egynapos program keretében ellátogathatsz a kamakurai templomokhoz és síremlékekhez, vagy megcsodálhatz olyan világörökségi helyszíneket, mint Nikkō.
  • Sörözni szabad, de csak kulturáltan! – Tokióban nyugodtan sörözhetünk a parkban, hiszen nem tilos alkoholt fogyasztani a közterületeken – már ha elmúltunk 20 éves. A lényeg, hogy tiszteljük a környezetünket: ne legyünk hangosak és takarítsunk el magunk után! Japánban az összes drog illegális.
  • A japánok is különbséget tesznek az emberek között – A japánok ugyanúgy diszkriminálnak, mint ahogy élnek: csendesen. Nagy valószínűséggel európaiként nem fog semmi negatívum érni, leginkább az afrikai, illetve a délkelet-ázsiai emberek tapasztalhatják a hátrányos megkülönböztetést. Az egyneműek párkapcsolatára nincsen semmilyen tiltó törvény, a metrókon és a vonatokon viszont reggelente külön kocsit tartanak fentt a nők számára, mivel gyakori, hogy zaklatják őket.
AMI MÉG ÉRDEKELHET