CHRÁM TECHNOKRATOV: TOKIO

Takmer štrnásťmiliónová metropola, patriaca medzi najlepšie miesta na život. Jedno zo svetových technologických centier s rešpektom voči tradíciám, kde majú vlastný kostol aj programátori. Zaujímavá gastronómia, starobylá história a nekonečné množstvo turistických atrakcii. To všetko je Tokio.

Foto: Getty Images Hungary

Japonsko sa aj pre svoju geografickú polohu dlho vyvíjalo izolovane od ostatných častí sveta. Po druhej svetovej vojne, keď atómové bombardovanie Hirošimy a Nagasaki donútilo Japoncov ku kapitulácii, sa však všetko zmenilo. Krajina vychádzajúceho slnka pravidelne figuruje v prvej trojke najlepších miest na život, kde sa ľudia dožívajú jedného z najvyšších vekových priemerov na svete.

Faktom je, že iba jedna návšteva určite nestačí na spoznanie rozmanitosti krajiny, ktorá sa rozkladá na takmer siedmich tisíckach ostrovov. Vyše štyristo je obývaných, pričom už len kvarteto hlavných ostrovov – Honšu, Hokkaido, Kjušu a Šikoku – predstavuje osobité svety. Prvú cestu sa oplatí nasmerovať do hlavného mesta – vitajte teda v Tokiu.

Z HISTÓRIE: CISÁRI A ŠÓGUNI

Foto: 123rf

Tokio leží na najväčšom japonskom ostrove Honšu a do roku 1869 vlastne neexistovalo – respektíve malo ďaleko od súčasnej japonskej metropoly. Pôvodne mesto nieslo názov Edo a hrdilo sa starobylou históriou. Od roku 1603 bolo sídlom šóguna, počet jeho obyvateľov pokoril miliónovú hranicu už v 18. storočí. Mesto bolo premenované na Tokio, čo v preklade znamená „východné hlavné mesto", až v 19. storočí. Oficiálne sa ním stalo vtedy, keď padol šógunát a do mesta sa presťahoval vtedy 17-ročný cisár Meidži. Tokio je dodnes sídlom cisára, čo platí aj pre súčasného cisára Naruhita, ktorý nastúpil na trón v roku 2019. Prosperujúce mesto síce značne zničilo americké bombardovanie počas druhej svetovej vojny, keď Japonsko bojovalo po boku Nemecka. Za jedinú noc vtedy zahynulo stotisíc civilistov a zničená bola väčšina infraštruktúry Tokia. Po vojne sa však Japonci pustili do obnovy vojnou zničenej krajiny vrátane hlavného mesta. Za súčasnú podobu vďačí Tokio najmodernejším technológiám, ktoré riadia aj železničnú sieť a metro, ktoré nemá vo svete páru.

NAJZAUJÍMAVEJŠIE ATRAKCIE: OD TRADÍCIÍ K TECHNOLOGICKÝM ZÁZRAKOM

Foto: 123rf

Chrám Sensodži pri návšteve Tokia nesmiete vynechať.

Väčšina turistov navštívi ako prvú monumentálnu bránu Kaminari-mon, ktorá je so svojimi sochami a červenými lampiónmi neodmysliteľnou súčasťou tokijskej panorámy. Pôvodná brána bola postavená v roku 941 a vedie k ďalšej významnej pamiatke – chrámu Sensodži.

Obe ikonické stavby sa nachádzajú v Asakuse – „najhistorickejšej" štvrti mesta, pripomínajúcej svojimi úzkymi uličkami, rikšami a typickými reštauráciami dávne časy metropoly. Cisárska rezidencia sa rozprestiera uprostred dokonale upravenej zelenej oázy. Časť parku je voľne prístupná, do paláca je však vstup možný iba v rámci oficiálnej exkurzie, na ktorú sa oplatí zaregistrovať už týždne vopred.

Starobylé a moderné prvky Tokia sa symbolicky spájajú v Kanda Mjodžine. Do tohto šintoistickeho chrámu, postaveného v 13. storočí, sa chodia modliť domáci, keď majú problémy v oblasti obchodu alebo technológií.

Štvrť Šindžuku predstavuje modernú tvár metropoly s typickými mrakodrapmi. Časť Kabukičo láka rušným nočným životom, Akihabara s charakteristickými neónmi zas vábi nadšencov najmodernejších technológií.

Známou a často fotografovanou atrakciou mesta je križovatka Šibuja v rovnomennej štvrti, kde sa cez zložitý systém priechodov pre chodcov valí obrovská masa ľudí.

​ZÁKLADNÉ FAKTY:

Foto: unsplash

Na križovatke Šibuja je ľahké sa stratiť.

  • Počet obyvateľov: 14 miliónov
  • Rozloha: 2 188 km2
  • Rok vzniku: 1869
AMI MÉG ÉRDEKELHET