Top 10 krajín pre rok 2022 – podľa Lonely Planet

Tak ako každý rok, aj koncom roku 2021 zostavil prestížny austrálsky publikačný dom Lonely Planet rebríček top 10 pre krajiny aj mestá na nasledujúci rok. Mnohokrát týmto udá trend, kam sa vydá množstvo turistov v nasledujúcom roku. Inšpirujte sa preto aj vy destináciami, o ktorých budeme aj my písať viac behom nasledujúcich 365 dní.

Foto: Getty Images Hungary


Egypt

Foto: unsplash

Pre nás zo Slovenska je toto tradičná destinácia úniku za teplom a slnkom bez dlhých letov. Pandémia, pochopiteľne, Egyptu, ktorý sa spoliehal na turizmus, veľmi uškodila. Ale na druhej strane sa tu teraz stretnete s omnoho prázdnejšími rezortmi. Lonely Planet pozýva najmä na výlet do bohatej histórie a kultúry Egypta – od pyramíd v Gize cez Starú ríšu až po návštevu tradičných trhov souqs a fascinujúce archeologické nálezisko Abú Sumbul, neďaleko hraníc so Sudánom.

Malawi

Foto: unsplash

Vnútrozemská krajina v juhovýchodnej Afrike je vklinená medzi Tanzániu, Zambiu a Mozambik. Zažiť tu môžete to, čo sa už inde vytratilo pod tlakom turizmu. Túry na divoký vrch Mt. Mulanje či na mysterióznu plošinu Zomba sú snom každého turistu. Na brehoch jazera si užijete ako pri mori, pričom oddýchnuť si môžete aj na kajakoch, pri šnorchlovaní či potápaní v jeho čistých vodách. Menej známe sú možnosti safari a pozorovania divokých zvierat, ktoré tu nie sú také masové ako v Keni, a tak si môžete vychutnať najautentickejšiu Afriku.

Nepál

Foto: Pixabay

Raj turistov kombinuje túry s výhľadmi na najvyššie vrchy sveta, splav divokých riek, putovanie za spirituálnym hľadaním seba v zlatých budhistických chrámoch až po pozorovanie divokej zveri v džungli. Posuňte svoje vnímanie tejto krajiny ako miesta len pre extrémnych horolezcov a objavte túry dostupné pre všetkých v tomto najnovšom batôžkárskom raji sveta.

Omán

Foto: Pexels

Krajinu susediacu so Spojenými arabskými emirátmi poznajú našinci predovšetkým z pohľadu rezortných turistov, ktorí neopustia svoj rezort počas celého pobytu. To je však škoda. Lonely Planet nabáda, aby ste túto arabskú krajinu spoznali hlbšie. Jej pokojná atmosféra, prirodzený rast bohatstva a nenápadnosť z nej robia ideálnu destináciu na spoznávanie kultúry a prírody Arabského polostrova. Od známej mešity v Maskate po starodávne opevnenia a divokú prírodu, ktorá je tu, na rozdiel od našich končín, v znamení piesočnej žltej, dokáže očariť tých, ktorí otvoria svoju dobrodružnú myseľ.

Anguila

Foto: unsplash

Skutočný karibský raj leží východne od Dominikánskej republiky. Anguilla je zámorské územie Veľkej Británie a biely piesok pláží sa tu mieša s tieňom miestnych paliem, pod ktorými si vychutnáte skvelé grilované jedlo a drinky s rumom. K tomu krištáľovo čistá voda, kúpanie... Treba však počítať s menším počtom letov, drahými luxusnými hotelmi a vyšším rozpočtom ako daň za tento exotický raj.

Slovinsko

Foto: Pexels

Asi jediná destinácia, ktorú zo zoznamu nemusíme predstavovať vôbec. Slovinsko označil Lonely Planet za jednu najzelenších destinácií planéty. Má Julské Alpy, zelené údolia, krátke pobrežie Jadranského mora. Odporúča výstup na Triglav, návštevu Predjamského hradu aj ochutnanie miestnych jedál, ktoré sú zmesou talianskej, rakúskej, maďarskej a balkánskej kuchyne.

Belize

Foto: unsplash

Krajina ležiaca južne od mexického Yucatánskeho polostrova dokáže ponúknuť džungle strednej Ameriky aj chuť Karibiku. Po Austrálii je tunajšia koralová bariéra druhá najväčšia na svete a pri potápaní tu uvidíte viac ako 500 druhov rýb. V divokej džungli môžete v národných parkoch vidieť voľne žijúcich tapírov, vrešťanov či dokonca jaguárov. K tomu celému mayská kultúra, ktorej skalnaté chrámy a prírodné jaskyne za ničím nezaostávajú za známejším Mexikom.

Maurícius

Foto: Pexels

Mark Twain raz povedal, že najprv bol stvorený Maurícius, až potom nebo – podľa jeho vzoru. Ostrov preslávený modrou známkou tiež ponúka viac než prvoplánové až gýčovo nádherné pláže. Keď sa vydáte do vnútrozemia, objavíte divočinu, ktorá akoby cúvala v čase a na chvíľu zabudnete, že klíma Zeme sa rúti do záhuby. V tomto raji rastlín a zvierat nájdete aj pokojné staré koloniálne sídla, kde vypustíte slovo čas zo svojich slovníkov. Aj preto sa Maurícius stáva top 3 destináciou pre rok 2022.

Nórsko

Foto: Pixabay

Keď je raz niečo jednou z najkrajších krajín sveta, je ťažké nedať ju na zoznam. Dychberúce fjordy, vodopády, obrovské skalné masívy, hlboké lesy. Do toho zasaďte typické červené nórske domy, možnosť putovania za polárnou žiarou, kozmopolitnú atmosféru a veľmi civilizovanú spoločnosť, ktorá má tak ďaleko od divokých Vikingov, ako sa len dá. No na svoju minulosť je stále hrdá a udržiava ju pri živote. K tomu už len prvotriedne lahôdky z lososa a najčerstvejších rýb a už sedíte pri vyhľadávači leteniek do Osla.

Cookove ostrovy

Foto: Pixabay

Na absolútnom vrchole odporúčaných destinácií pre rok 2022 sú Cookove ostrovy. Na rozlohe dvoch miliónov kilometrov štvorcových Tichého oceánu sa nachádza 15 malinkých bodiek – ostrovov, ktoré sú súčasne odľahlé, ako i dostupné, moderné aj tradičné. Odľahlosť a nedostupnosť týchto jedinečných ostrovov ich robí tým lákavým v dnešnom svete, kde už každý videl všetko. Ale silnú polynézsku kultúru, miestnu kávu, drinky a jedlá, ako i úchvatné jaskyne vás pohltia rovnako, ako aj rozľahlosť oceánu navôkol. Skutočným klenotom južného Pacifiku je napríklad lagúna Aitutaki, obklopená množstvom malých, neobývaných ostrovov. Tu budete najšťastnejšími stroskotancami sveta.

AMI MÉG ÉRDEKELHET