Ősi épületek is leomlottak a törökországi földrengésben

2000 évig bírta a vár.

gaziantep torokorszag foldrenges
Fotó: Shutterstock

Évszázadonként maximum egyszer fordul elő ennyire heves, 7-7,9-es erősségű földrengés, ami február 6-án volt tapasztalható Törökország és Szíria területén. A természeti katasztrófát nemcsak a modern, hanem az ókori vagy történelmi épületek is megszenvedték, ki jobban, ki kevésbé. A gaziantepi várat, bár megsérült, úgy tűnik, meglehetősen stabil alapokra építették.

Február 6. előtt:

Fotó: Shutterstock

Az antepi (Gaziantep másik elnevezése) vár a Bizánci Birodalom uralma alatt épült, kezdetben őrtoronyként funkcionált, majd a 6. században egy szintén erős földrengés után felújították, azóta állt a mostani földrengés előtti állapotában. Ezt azonban már nem bírta ki, a pusztító februári rengésben nemcsak a bástyák rongálódtak meg, de a várfal is leomlott.

Vár a földrengés után:

Fotó: Getty Images

Gaziantep Törökország hatodik legnagyobb és az egyik legrégebben lakott városa, amit sosem hagytak el a lakói, a település tehát évezredek óta folyamatosan lakott. A mostani földrengés hatalmas károkat okozott Délkelet-Törökországban: a vár mellett található, a 17. században épült történelmi Şirvani-mecset kupolája és keleti fala is részben leomlott, hasonlóan a Gaziantep vár több falához. A törmelékek a környező utcákra gurultak, kidöntve a történelmi emléket körülvevő kerítést is. Az ókori épületben ma múzeum, a Panoráma Múzeum működik, amely a török függetlenségi háborút mutatja be.

AMI MÉG ÉRDEKELHET