A megvalósult reneszánsz: Toszkána

Pisa, Firenze, olajfák dombja... Aki bejárja ezt a vidéket, biztosan újjászületik.

Fotó: Shutterstock

Természeti, művészeti és kulináris gazdagságának köszönhetően Toszkána már régóta Európa egyik legvonzóbb turisztikai célpontjának számít. A reneszánsz bölcsőjét Olaszországon belül is az egyik legromantikusabb régiónak tartják, ahol minden az életörömről szól. A városok pazar palotákkal és egyedülálló műkincsekkel büszkélkedhetnek, a lenyűgözően szép vidék pedig édenkerti harmóniát sugároz.

Firenze

Fotó: Shutterstock

Aligha van még egy olyan város, ahol olyan mélyen tekinthetnénk be a reneszánsz világ szívébe és lelkébe, mint a toszkán fővárosban, Firenzében. A város szimbóluma a világ egyik legnagyobb katedrálisa, a gyönyörű Santa Maria del Fiore, azaz a Duomo di Firenze. Hatalmas kupolája a reneszánsz korban műszaki csodának számított. Közvetlenül mellette található a Campanile di Giotto harangtorony, amelyről csodálatos kilátás nyílik a környékre. A számos nevezetes múzeum közül a Galleria degli Uffizi tűnik ki a reneszánsz festmények és szobrok hatalmas gyűjteményével. Firenze leglátványosabb épített kincsei közé tartozik a gazdagon díszített Palazzo Vecchio, amely egykor a nagyhercegek székhelye volt, ma városháza. Az Arno folyó felett átvezető, aranyművesek boltjaival beépített Ponte Vecchio hídon átsétálni szinte kötelező program, akárcsak a Piazzale Michelangelo kilátóhelyről gyönyörködni a város panorámájában.

Pisai ferde torony

Fotó: Shutterstock

Ez a különös torony – Torre Pendente – Olaszország egyik legismertebb épülete, Pisa jelképe. A Campo dei Miracoli (Csodák mezeje) tér fő látványosságainak egyike, ahonnan könnyen elérhető a dóm (Duomo), a keresztelőkápolna (Battistero) és a temető (Camposanto). Nem mindennapi élményben lesz részünk, ha 294 lépcsőjén fellépkedünk a ferde torony tetejére. Pisában járva kihagyhatatlan a Piazza dei Cavalieri, a Borgo Stretto és a Borgo Lago, valamint a Piazza delle Vettovaglie. A város leggazdagabb reneszánsz kori gyűjteményével a Museo dell'Opera del Duomo rendelkezik, ahol ezüstből készült remekműveket, lenyűgöző hímzéseket, szobrokat és festményeket tekinthetünk meg.

Livorno

Fotó: Shutterstock

A Ligur-tenger partján fekvő bájos város Olaszország egyik fontos kikötője és turisztikai központja is egyben. Mint minden kikötőváros, Livorno is évszázadok óta különböző kultúrák találkozópontja volt. A 16. század végén egy leginkább kereskedőkből álló, jelentős zsidó közösség élt itt, amelynek emlékét a zsinagóga (Tempio Maggiore) őrzi. Livorno leghangulatosabb városrésze a La Venezia, egy Velencét idéző, csatornákkal szabdalt negyed.

Val d’Orcia

Fotó: Shutterstock

Val d'Orcia látképének meghatározó elemei a lankás dombokon és völgyekben hosszan húzódó szőlő-, illetve olajfaültetvények és a gabonamezők. A helyi gasztronómia alapja az úgynevezett „la cucina povera", amelyet szó szerint szegény konyhának lehet fordítani. Ez azt jelenti, hogy még manapság is „igazi" ételeket készítenek hagyományos és saját termesztésű alapanyagokból. Tipikus előétel a bruschetta – sült kenyér paradicsommal, bazsalikommal és fokhagymával. Helyi specialitás a paradicsomos kenyérleves, a pappa al pomodoro, valamint a pici con briciole – zsíros, vastag spagetti, zsemlemorzsába forgatva. Ennek a tésztaételnek egy másik változata a pici all'aglione, amelyet paradicsomos-fokhagymás mártással, illetve raguval, gombával tálalnak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET