Tri zážitkové vedecké centrá pre deti aj dospelých

Prázdniny už odpočítavajú svoje posledné dni, a tak deti, ako aj ich rodičia, sa postupne musia preklopiť z letného režimu na ten rutinný. To zahŕňa aj obnoviť chuť detí učiť sa nové veci – a ako lepšie to urobiť, ak nie výletom za interaktívnymi zážitkami?

Foto: VIDA!

Počasie koncom augusta už dokáže byť vrtkavé, a tak sa nedá spoľahnúť, že posledné prázdninové dni budete tráviť pri vode alebo na horách. No nielen tam sa dajú podniknúť zaujímavé výlety. Zo západného Slovenska je to len na skok k trom interaktívnym centrám, ktoré zábavno-poučnou formou pomôžu znovu aktivovať mozgové bunky naplno. A to nielen u detí, ale aj u tínedžerov a dospelých.

VIDA! Brno

Foto: VIDA!

Ukážka fungovania srdca vo VIDA!

Zábavný vedecký park pre popularizáciu vedy VIDA! v druhom najväčšom českom meste je len hodinu jazdy autom za hranicami. Jeho stála interaktívna expozícia predstavuje desiatky vedeckých fenoménov v štyroch základných oblastiach ako planéta, civilizácia, človek a mikrosvet. Počas leta si tu naviac užijete zábavu nielen v klimatizovanej hale. Za pekného počasia sa odohrávajú predstavenia aj vonku. Sami tak určujete výsledok pokusu Bez hraníc či pokusy Ľad nad zlato s ľadom, vodou a parou. Rodina si tu užije aj počas programu s pokusmi pod názvom Súboj živlov. Vstupenky si môžete zakúpiť priamo v ich e-shope. Otvorené je denne od 9.00 do 18.00, cez víkendy od 10.00. Sledujte však na webe dni, kedy je pre technickú údržbu či natáčanie televízií zatvorené.

GPS: 49°11'08.9"N 16°35'03.2"E

Futura, Mosonmagyaróvár

www.youtube.com

FUTURA 1 percben

Len pol hodiny jazdy autom z Bratislavy je vzdialené zážitkové centrum Futura v Maďarskom Mosonmagyaróvári. Interaktívne prírodné centrum ponúka 5D premietanie či virtuálny vesmírny let v planetáriu. Pre odvážnych je tu možnosť preskúmať zásah bleskom, vysoké napätie aj prechádzku po visutom moste. Zažijete pritom všetky elementy – vodu, zem, vzduch aj oheň. Vedecký hravý dom dopĺňajú lekcie o astronómii aj predstavenie vynálezov Nikola Teslu. Na návštevu si preto vyčleňte aspoň tri až štyri hodiny. Až do začiatku novembra je tu otvorené denne od 10.00 do 18.00, v zime a na jar sa otváracie hodiny skrátia od štvrtka do nedele.

GPS: 47°51'12.4"N 17°16'47.2"E

Aurelium, Bratislava

Foto: Aurelium

Za vedeckými zážitkami však netreba chodiť za hranice. Zážitkové centrum vedy Aurelium sa nachádza aj priamo v našom hlavnom meste. V tomto koncepte, ktorý spája školu, múzeum a zábavný park, sa každý môže empiricky naučiť, ako rôzne mechanizmy vedy fungujú. Vstup sa odporúča od veku 12 rokov. Exponáty hravou interaktívnou formou vzdelávajú nielen o matematike, základných fyzikálnych javoch či chémii a materiáloch. Viac sa tu spolu s tínedžermi naučíte aj o odvetviach, ktoré sú dnes na výslní: robotika, automatizácia, svetlo a svetelná technika či človek, obnoviteľné zdroje a ekológia. Otvorené je od utorka do soboty, vždy od 9.00 do 15.00.

GPS: 48°10'54.7"N 17°09'52.4"E

AMI MÉG ÉRDEKELHET