Najväčšia športová výzva: Ironman

Predstavte si, že zaplávate takmer štyri kilometre vo vode. Hneď nato nasadnete na bicykel a prejdete na ňom zo všetkých síl 180 kilometrov. A hneď z neho sa rozbehnete a dokončíte vzdialenosť maratónu - 42 kilometrov. To všetko za jediný deň. Aj toto ľudské telo dokáže. Vitajte vo svete triatlonu a Ironmanov.

Foto: Shutterstock

Pod Iron Manom si veľa z nás predstaví postavičku od Marvel Comics. Je však rozdiel, ako sa to píše. Ak to napíšete spolu, ide o jedny z pretekov dlhých triatlonov, ktoré organizuje Svetová triatlonová korporácia (World Triathlon Corporation – WTC). No tí, čo pretekajú na súťaži Ironman, nemajú od sily komiksového Iron Mana ďaleko.

Aký je triatlon Ironman

Foto: Shutterstock

Aby sme boli presnejší v číslach, na Ironmanovi sa pláva 3,86 km (čo je energetický ekvivalent behu na 15 km), na bicykli sa jazdí 180,25 km (čo je vzdialenosť autom z Bratislavy na Liptov) a beží sa 42,2 km (čo je presná vzdialenosť maratónu). Väčšina pretekov sa začína ráno o siedmej hodine a na to, aby ste dostali označenie Ironman, musíte preteky dokončiť do polnoci toho istého dňa. Časový limit je 17 hodín. Pre vytrvalostných športovcov je Ironman ultimátnym športovým výkonom, o ktorý sa mnohí usilujú po dlhé roky. Na ceste za týmto výkonom mnohých čaká medzistanica – niečo ako polmaratón pre bežcov. Ironman 70.3 je polovičným Ironmanom vo všetkých svojich troch disciplínach.

Tradičný Ironman na Havaji – Kona

www.youtube.com

2019 IRONMAN World Championship - Kona, Hawaii

Najznámejší svetový triatlon, na ktorý je tiež veľmi ťažké sa dostať a kvalifikovať, je ten, ktorý sa koná na Havaji. Oficiálny názov je Ironman World Championship, ale každý ho pozná ako Konu. Koná sa totiž v komunite Kailua-Kona už od roku 1978 a je jesenným vyvrcholením mnohých pretekov pod licenciou Ironman po celom svete. Pretekárov tu skutočne otestujú ťažké podmienky. Na otvorených pláňach ostrova fúka silný vietor a tunajšie čierne lávové kamene sálajú dvojnásobok tepla, ktoré z pretekárov žmýka aj tie posledné zvyšky síl. A aj keď sa na tieto preteky asi len tak nedostanete, stojí za to si pozrieť už len dokument plný inšpiratívnych príbehov športovcov.

Najťažší triatlon na svete – Norseman

www.youtube.com

Zalaris Norseman 2021 - UNTOLD

Zdá sa vám pretekať v spaľujúcej horúčave to najhoršie? Skúste nórske preteky Norsemean Xtreme Triathlon. Tento triatlon nie je licencovaný pod značkou Ironman, no k jeho vzdialenostiam pridáva iné neskutočné veličiny. Preteká sa štartom z lode do ľadových vôd fjordu Hardanger až k mestu Eidfjord. Stoosemdesiat kilometrov na bicykli sa pre vás začne 40-kilometrovým stúpaním až do nadmorskej výšky 1 200 metrov nad morom a s klesaním do výšky len 190 metrov nad morom. Po tomto vás v meste Austbygdi čaká maratón. Po prvých 25 kilometroch na rovine príde záver – prudké stúpanie až na horu Gaustatoppen vo výške 1 880 metrov nad morom. Týchto neasistovaných pretekov sa zúčastní každoročne asi len 300 súťažiacich. Každý z nich pritom musí mať podporný tím s autom, ktorý pomáha s jeho občerstvením a zachraňuje v prípade vyčerpania a odstúpenia zo súťaže.

Slovenský extrémny triatlon – Oravaman

vimeo.com

ORAVAMAN 2021 - The storm

Aj na Slovensku máme extrémne podujatia pre všetkých milovníkov triatlonu. Najznámejší je Oravaman. Tento triatlon sa začína dvomi kolami 2 km plávania v Sielnickej zátoke v Liptovskej Mare. Následne triatlonistov čaká 90 km na bicykli. Počas nich trikrát po sebe prekonajú horský prechod Huty, kde sú stúpania aj 12 % a nazbierajú tak 1 750 výškových metrov. Nasleduje polmaratón. V Zuberci sa začína 21 km trailový beh, ktorého čerešničkou je 7,7 km stúpanie na vrch Brestová vo výške 1902 m n. m., po ktorom nasleduje veľmi náročný a technický beh dole kopcom až k penziónu Pribiskô, kde je záver tohto 113 km dlhého triatlonu s prevýšením 3 000 metrov. Preteky sa zvyčajne konajú v polovici júla.

Najväčšie triatlonové podujatie na Slovensku

www.youtube.com

The Championship 2021_official aftermovie 2021

Ironman a extrémne triatlony vás mohli doteraz skôr odradiť, než motivovať. No s triatlonom to môžete skúsiť aj jednoduchšie. Najznámejším miestom konania triatlonov na Slovensku je x-bionic sphere v Šamoríne. Ten hostí najväčšie triatlonové podujatie krajiny – The Championship. Zasúťažiť si tu môžete v rôznych vzdialenostiach. Výstižný názov Tryathlon je 300 m plávania v bazéne, 13 km bicykel a 3 km beh. Sprint triatlon je 750 m vo vode, 20 na bicykli a päť kilometrov behu. Olympijský triatlon je dvojnásobok každej vzdialenosti Sprint triatlonu. A samozrejme The Championship, ktorý je polovičným Ironmanom.

AMI MÉG ÉRDEKELHET