Domov najlepších plodov mora na svete

Milovníci morských plodov dobre vedia, že spoznávaním tých najlepších kuchýň sveta si v Nórsku prídu na svoje. Za gastronomickým cestovaním do Škandinávie sa vyberte do srdca krajiny a mesta Trondheim.

Foto: Visit Trondheim

Stred Nórska a jeho mesto Trondheim sa pýši najtradičnejšími chuťami krajiny a jeho región Trøndelag niesol v roku 2022 titul Európsky región gastronómie. Sila a chute neskrotenej prírody sa tu miešajú na tanieri a spájajú sa tu plody lesa s plodmi mora. To všetko podčiarknuté hlavným motívom tunajšej kuchyne – čerstvosťou. Morušky, sobie mäso a k tomu ryby z jazier a morské plody. Rozmanitosť prírody sa tu premieta do denných menu a tak na svojom tanieri nájdete aj kvalitné mliečne výrobky a čerstvú zeleninu. Nórska strohosť sa stretla s inovatívnosťou a dnes je Trondheim jedna z hlavných chuťových destinácií Európy.

Centrum severských chutí

Foto: @ebs_photography

Ak máte radi všetko severské, návštevu Trøndelagu neoľutujete. Po dňoch spoznávania prírody, hôr, fjordov, morí – si na záver vždy doprajete chuť, ktorá z nich pochádza. A to tým najnetradičnejším spôsobom. Šéfkuchári celého sveta vyzdvihujú Trøndelag ako domov najlepších plodov, aké nám more dáva. Treska, losos, kraby a homáre, najmä z okolia ostrovov Frøya a Hitra, sa podávajú v najlepších reštauráciách sveta. Samotný 170-tisícový Trondheim má tri michelinské reštaurácie (Fagn, Credo a Speilsalen) a obrovské množstvo reštaurácií a pouličného jedla. Pridajte k tomu pomaly pestovanú zeleninu z regiónu Fosen, mliečne výrobky z Rørosu a miestnu kreativitu – a slinky už nezastavíte.

Čo musíte v Trondheime ochutnať

Foto: Visit Trondheim

V prvom rade sú to homáre a kraby, ktoré sú čerstvo vylovené z čistých vôd nórskeho pobrežia. Vyvážajú sa do celého sveta, no nikde to nemôžu označiť ako „catch of the day“, čiže dnes ulovené. Kedykoľvek tu siahnete po rybe, nikdy nešliapnete vedľa – či už preferujete morské, alebo tie sladkovodné.

Flatbrød  a majstrovstvá sveta syrov

Foto: Visit Norway

Na raňajky skúste miestne údeniny s tenkým chrumkavým chlebom s názvom Flatbrød a k tomu niektoré z mnohých miestnych syrov. K syrom a údeninám nielen zo sobieho mäsa patrí omáčka z horských bobúľ – tradičných čučoriedok a brusníc, či menej zvyčajných morušiek. Mimochodom, koncom októbra tohto roku hosťuje Trondeheim Majstrovstvá sveta syrov, kde 250 porotcov bude posudzovať viac ako 4 000 rôznych syrov. Typickým miestnym syrom je modrý syr Kratkar, ale ak si jazyk nepolámete, môžete si spomedzi miestnych syrových pochúťok objednať aj Gangstad Gårdsysteri, Eggen Gardsysteri, Munkeby monastery, Elvekanten Ysteri, Hitra Gårdsmat, Grindal Ysteri, Orkladal Ysteri.

Lefse, nórska variácia tortilly

Foto: Visit Norway

Jemná a tenká placka je základom mnohých kuchýň – od indického roti po mexickú tortillu. Nórska verzia tohto jedla s názvom lefse môže byť jednoduchá, keď si čerstvo upečené cesto necháte potrieť maslom, posypať cukrom a škoricou. Alebo môže byť sofistikovaná, keď do lefse schováte čokoľvek zo severskej kuchyne vo wrape. Prekrojené rolky lefse s názvom lefseruller sú nórsky spôsob tapasu. Rolky plnené jemným roztierateľným syrom, lososom a kôprom môžete bežne dostať ako „finger food“ na nórskych večierkoch. S lefse sa stretnete aj v pouličnej kuchyni. Nóri totiž do týchto placiek kladú párky tak, ako mi ich kladieme do rožka.

AMI MÉG ÉRDEKELHET