Nessie nyomában az elvarázsolt Skót-felföldön

Gyalogosan vagy kétkeréken, tavasszal, nyáron vagy ősszel.

Fotó: Shutterstock

A tündérek, Harry Potter és a kelták földjén ezernyi patak, vízesés, kolostorrom és legenda várja a különlegességre nyitott túrázókat. Hosszabb és rövidebb gyaloglások, sarki szél és a lehető legkiszámíthatatlanabb időjárás – ez a Skót-felföld.

A Skót-felföld korántsem csak egy tájegysége Skóciának. Nemcsak, hogy elkülönül nyelvileg, kulturálisan és természeti értékeit tekintve is, de itt lakik Nessie, a legendás víziszörny, itt törnek az ég felé Nagy-Britannia legmagasabb hegyei és sokak szerint a legszebb tájai is itt találhatók. A felföldi időjárásról egy régi mondás azt tartja, ha nem tetszik, menj húsz percet egy másik irányba, és garantáltan mást találsz ott. De azt is mondják, hogy itt egyetlen nap alatt megtapasztalhatod mind a négy évszakot… Zordan süvítő szelek, türkizkék óceán, kolostorromok és tündérek lakta völgyek: ez vár arra, aki bemerészkedik Skóciába.

Bőkezű skótok

Ha a whiskylepárlókról vagy a túrautak számáról van szó, a kelta eredetű gael nyelvet beszélő felföldiek nem éppen szűkmarkúak. Bár a whisky receptje és ötlete az írektől vándorolt át a skótokhoz, manapság itt készül a világ leghíresebb párlata, ráadásul az infrastruktúra nagy részét a Skót-felföldön kell keresnünk. Gondolhatnánk, hogy mindez a barátságtalan időjárás következménye, de a felföldiek úgy tartják: a nyári átlagosan 18 Celsius-fokos klímájuk egyszerűen tökéletes, a tavasz kissé nedves, az ősz pedig kissé fagyos, de minden évszakban érdemes ellátogatni hozzájuk.

Azonban az ízletes gabonapárlat mellett szerencsére gyalogos és biciklis túrautakban sem szűkölködnek a ködös vidéken. Ezek közül az egyik legújabb útvonal persze hol máshol is vezethetne, mint a Loch Ness körül?!

www.youtube.com

Scotch Whisky Trail - Scotland's Famous Highland Distilleries

​Irány a Loch Ness 360!

A 129,5 kilométeres túra a Highlands nem hivatalos fővárosából, Invernessből indul, és hat nap alatt 3 ezer méter szintemelkedést kell leküzdeni rajta. Persze teljesíthető egy-egy szakasza is külön-külön, illetve ki- és beszállni is számos pontján lehet, Inverness csak az ajánlott rajthely.

A Loch Ness nemcsak a vízi szörny miatt híres, hanem mert 37 kilométeres hosszával és 133 méteres átlagos mélységével (a legmélyebb pontja 227 méterre van a felszíntől) több vizet tárol, mint Anglia és Wales tavai együttesen. A Loch Ness 360o pedig ezt a tavat kerüli meg, miközben újra és újra eltávolodik, majd visszatér a partokhoz.

A 130 km-es gyaloglást sokféleképpen feloszthatjuk, de a bevett mód a hatnapos teljesítés, ahol a legrövidebb napi adag a 13 km Invermoristontól Fort Augustusig, a leghosszabb penzum pedig az első napi 32 km Invernessből Drumnadrochitba.

www.youtube.com

Loch Ness 360 bikepacking pt1

A túra a keleti parton a Great Glen Way (GGW) nyomvonalát és jelzéseit követi, nyugaton pedig átvált a mókussal jelölt South Loch Ness Trailre (SLNT), de mindkettő nagyon lelkiismeretesen van jelezve, így nem olyan könnyű eltévedni rajta. Ezzel együtt ajánlott a hagyományos, papír alapú térkép és a szintén hagyományos, le nem merülő iránytű használata.

Útközben elképesztően változatos tájakon haladunk: miközben történelmi és kevésbé patinás, ám annál hasznosabb hidakon gyalogolunk át, erdőket és a vidékre oly jellemző lápréteket keresztezünk, csodálatos vízesések és kőfalak határolják utunkat. Hol a hegyek közt elzárva, hol birkalegelőkön haladunk, de időnként megnyílik a táj, és rálátni az évezredes mítoszokat tápláló Loch Nessre is.

Mindezt ráadásul biciklivel is teljesíthetjük, sőt, erre az esetre extra tippeket is kapunk ahhoz, hogy mikor érdemes az alsó utat választani, hogyan kerülhetjük el a járhatatlan szakaszokat, vagy éppen hol kell figyelnünk az útkereszteződésekre. Mivel a LN 360o kifejezetten új útvonal, minden infó naprakész, a tájékozódás pedig szinte gyerekjáték – kivéve ködben.

​Skócia gyöngyszeme: Isle of Skye

A Highlands egyik legkedveltebb úticélja Skye szigete, amely olyan élményt nyújt, mintha egy fantasy filmbe csöppentünk volna. Az ég felé meredő csipkés sziklacsúcsok, varázslatos vízesések és az óceán illatát hozó szél kísér utunkon, ha nekivágunk a rengeteg túraösvény valamelyikének.

Az Isle of Skye Trail a leghosszabb lehetséges választás a maga 128 km-ével, de ha inkább a rövidebb túrákra szavaznánk, akkor is érdemes eltölteni a szigeten minimum 3–4 napot. Akár a 11 km hosszú Quiraingot választjuk, akár a közönségkedvenc és teljesen másvilági 4,5 km-es Old Man of Storrt, vagy a 16 km hosszan a tengerig vezető MacLeod’s Maidenst, mindenképpen maradandó élményben és kellemes izomlázban lesz részünk.
A tűhegyes sziklákhoz és a jeges szélhez nem árt kesztyűt húzni, az eső teljes mértékben elkerülhetetlen, a kedvező időjárási ablak viszont ajándék. Rossz időben ugyanakkor fel lehet fedezni a környék számos képzőművészeti boltocskáját, vagy meg lehet tervezni a másnapi utat. Ami azért is fontos, mivel a jelölések elég elnagyoltak, a mobilhálózat lefedettsége pedig alkalmat ad a meditatív túrázásra. Ezzel együtt a sziget annyira felkapott, hogy nyárra szállást és asztalt is érdemes előre foglalni – a világ állítólag legszebb kiránduló helyén.

Fotó: Shutterstock

​Pokoli csúcs – a Ben Nevis

Itt, a Skót-felföldön található a Brit-szigetek legmagasabb csúcsa, ami azért még így is jócskán elmarad a Himalájától. Viszont a magasság nem minden!

Bár a hegy csupán 1350 méter magas, az Északi-sarkról akadálytalanul érkező szelek tesznek róla, hogy rászolgáljon az ördögi névre. A nehezebbik úton a hegy évente szed halálos áldozatokat is, de nekünk nem kell ezt a kihívást választanunk: az Old Bridle Path-on – ha nem is kényelmesen – biztonságosan megközelíthető a csúcs. Maga az út Fort William felől 17 km hosszú, de van benne 1300 m szintemelkedés, így kb. 6–7 óra alatt tehető meg sportosabb kondícióval.

Ha pedig megettük a csúcscsokit, akkor másnap benevezhetünk a Ben Nevis meredek szikláiról lezúduló vízesések sétájára. Ezen a 16 km-es gyalogláson a cél a Steall Falls, Skócia második legnagyobb vízesése, ahova patakokon átgázolva és végül egy keskeny, drótból készült függőhídon juthatunk el, kb. 4–5 óra alatt megtéve a kitűzött távot.

Fotó: Shutterstock

Az ördög hegye

​Rettenthetetleneknek – a West Highland Way

A West Highland Way (WHW) valamivel nagyobb falat az egynapos túráknál. Glasgow-tól nem messze, Milngavie-ból indul, és 154 km megtétele után ér Fort Williambe – ahonnan már meg is támadhatjuk a Ben Nevist, vagy akár folytathatjuk utunkat a Great Glen Way-n.

Délről észak felé haladva szokás végigmenni rajta, már csak azért is, mert a déli szakaszai könnyebbek, és mire a nehezebb északi részre érünk, már hozzászokunk a kihíváshoz. Bonthatjuk 5, 7 vagy akár 8 napra is a túrát (egy profi ultrafutó persze akár egyetlen nap alatt is letudhatja), kerékpárral pedig 3–4 nap a kényelmes teljesítés időtartama.

Lápréteken, meredek hegyoldalakon, legelőkön és mezőkön visz keresztül, miközben megcsodálhatjuk a varázslatos tavat, Loch Lomondet, vagy épp átsétálhatunk a Bond-regények írója, Ian Fleming korábbi birtokán, a Black Mount Estate-en.

A túra legmagasabb pontja 550 méteren az Ördög lépcsője (Devil’s Staircase), de ha ez nem is tűnik nagy mászásnak, a teljes táv során összesen 3 ezer méternyi szintemelkedést kell leküzdenünk.

Útközben szembe jönnek a Trainspotting, a Rettenthetetlen, a Rob Roy és a Harry Potter ikonikus tájai – ne csodálkozzunk tehát, ha ritmikus menetelésünkből a Hogwarts/Roxfort Expressz riaszt fel.

Ha pedig be akarjuk lopni magunkat a helyiek szívébe, tanuljuk meg a WHW rendes, skót gael nevét: Slighe na Gàidhealtachd an Iar.

Fotó: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET