Backcountry sízés – mi is ez és hogyan fogjunk hozzá?

Fotó: Shutterstock

Fedezzük fel a síelés örömeit a maga természetes közegében, az érintetlen hó és a valódi természet világában. Az élmény biztosan újradefiniálja majd a téli sportokról alkotott elképzeléseinket. Az alábbiakban összefoglaljuk a „túrasízés” legfontosabb tudnivalóit és megválaszoljuk azt a kérdést is, miért vált egyre népszerűbbé és hogyan is kezdhetnénk bele a saját backcountry kalandunkba.

Mi a backcountry sízés?

A síelésnek ez a vállfaja az érintetlen természet felfedezéséről szól, arról, hogy a dugig telt síközpontok helyett az ellenőrizetlen terepet választjuk. A backcountry sízők maguk jutnak fel a dombok tetejére, a lesikláshoz pedig speciális felszerelést használnak, mint például túrasíző vagy telemark kötéseket, állítható emelkedő hevedereket, állítható hosszúságú síbotokat.

Fotó: Shutterstock

Miért jó a backcountry sízés?

  • Fedezzük fel az érintetlen természetet: szökjünk meg a tömeg elől és élvezzük a valódi, érintetlen havas tájakat.
  • Fitnesz és kaland egyszerre: mozgassuk meg az egész testünket a dombokra való feljutás és az utánozhatatlan élményt nyújtó lesiklások során.
  • Hagyjuk magunk mögött a turistaáradatot: felejtsük el a felvonóra való sorban állást, a teljesen benépesült lejtőket, és élvezzük a havat a saját tempónkban.

Hogyan fogjunk hozzá?

Fotó: Shutterstock

Tanulás:

Elsősorban a biztonságunkra ügyeljünk, végezzük el a lavinabiztonsági tanfolyamot és sajátítsuk el a túrasízés alapjait.

Felszerelés:

Ne sajnáljuk az anyagiakat túrasíző vagy telemark sílécek, sícipők, kötések, emelkedő hevederek és lavina esetére szolgáló biztonsági eszközök megvásárlására.

Fizikai erőnlét:

Kardio- és erősítő gyakorlatokkal készüljünk fel a fizikai terhelésre. Könnyebb, jól járható túraútvonalakkal kezdjünk, és csak fokozatosan váltsunk igényesebb terepre.

Fotó: Unsplash

Csatlakozzunk egy közösséghez:

Ismerkedjünk meg tapasztalt sízőkkel, akik értékes tanácsokkal láthatnak el, ugyanakkor kellemes társaságot is jelenthetnek.

Első a biztonság:

Lavinabiztonság: sajátítsuk el a lavinákkal kapcsolatos alapvető tudnivalókat, figyeljük az időjárás-előrejelzéseket, és ismerkedjünk meg a biztonsági felszerelések használatával.

Időjárási körülmények:

Tájékozódjunk az időjárási viszonyokról és a túrasízésre gyakorolt hatásukról.

Kommunikáció:

Beszélgessünk az esetleges veszélyekről és arról, hogyan kell reagálni az ilyen helyzetekre.

A backcountry sízés a kaland és a felfedezés egyedi kombinációja. Ha ügyelünk a biztonságra, megfelelő tudással rendelkezünk és egy nagyobb közösséggel indulunk túrasízni, a téli táj eddig ismeretlen szépségei tárulnak fel előttünk. Kellő felszereléssel és hasznos információkkal a tarsolyunkban már ezen a télen is nekivághatunk a nagy kalandnak!
AMI MÉG ÉRDEKELHET