Túrázni mész? 8 tipp kánikulai kiránduláshoz

Kiváló tippeinken kívül egy fő tippünk van: legyen tó vagy folyó az útvonal mellett...

Fotó: Unsplash


Kánikulában az erdő még mindig sokkal hűvösebb a városoknál, de azért ott is tud meleg lenni. Ezért összeszedtünk néhány tippet azoknak az elszánt túrázóknak, akik 25 fok felett is kimerészkednek.

Ha tapasztalatlan túrázó vagy, akkor 30 fok feletti hőségben inkább el se indulj, vagy ha már nincs visszaút, akkor tartsd be szigorúan a következő pár könnyű szabályt, hogy ne történjen semmi gikszer. Rutinos zarándokként is vedd komolyan a tippjeinket, mert ha eddig nem is történt semmi rendhagyó, te is bármikor kerülhetsz veszélyhelyzetbe, hiszen minden baleset, eltévedés, hőguta úgy történik, hogy az illető azt feltételezi, vele ez úgysem fordulhat elő...

Indulj hajnalban!

Senki sem szeret a vakációja alatt korán kelni, de ha napfelkeltekor útnak indulsz, akkor órákat tudsz menetelni normális hőmérsékletben, és majd a legmelegebb órákban (11 és 14 óra között), az árnyékban szisztázhatsz. Így nagy valószínűséggel nem égsz le (persze naptejet egész nap kell használni), lesz időd kényelmesen megebédelni, plusz bepótolhatod a reggeli alvást a délutáni pihenő alatt.

Valamit tudnak a Közel-Keleten

Ellentmondásosnak tűnhet, de erős napsugárzásban az a legjobb, ha a tested nagy részét eltakarod. Kánikulában vékony, szellős kendőkkel, bő ingekkel, nadrágokkal indulj útnak, hogy fedd a bőrödet. Na és persze a nagy karimájú kalapról sem szabad megfeledkezni, forróságban hagyd otthon a baseball sapkát! Olyan fejfedőre lesz szükséged, ami a füledet és a tarkódat is árnyékolja. Lehet kapni lecipzárazható nadrágokat is, ezek nagyon praktikusak, hiszen egyszerre sort és hosszú nadrág, amit az időjáráshoz tudsz igazítani. Ha gyakran túrázol, érdemes technikai öltözetbe befektetni, amelyek elvezetik a nedvességet.

Fotó: Shutterstock

Napszemüvegen nem spórolunk

A napszemüveg egy olyan befektetés, amit sosem fogsz megbánni. A legjobb napszemüvegek sportoláshoz kialakított fazonok, erős, 400-as UV-védelemmel. Ha nem jár a napszemüveghez pánt, akkor szerezz be hozzá egy szárat – ezek általában könnyen száradó anyagból vannak és állíthatóak, lehet bőre és egészen szorosra is állítani.

Víz.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy kánikulában a vízpótlás életmentő – és ez nem túlzás! Sokan tévesen azt hiszik, hogy elég egy 2 literes palackot vinni egész napra, holott, az elvileg csak két órára elég. Óránként egy liter folyadékkal kell számolni (extrém hőségben, 40 fok körül 2 liter/óra), ne ezen akard megspórolni a táskád súlyát!

Plusz tipp: A szervezetünk egyszerre csak fél liter vizet tud hasznosítani, ezért érdemes beszerezni egy szívószálas tasakot (például a Decathlon 2 literes víztartályát), amiből mászás, gyaloglás közben is tudsz kortyolni párat. Arra figyelj, hogy a szívócsőben ne maradjon víz, mert az percek alatt felmelegszik, és nem a legjobb érzés meginni. Szívás után mindig fújj bele a csőbe, hogy a víz visszafolyjon a tasakba!

Só és cukor

Persze szénhidrátra is szükséged van, de a sókról, ásványi anyagokról se feledkezz meg! A fokozott izzadással a kálium és a nátrium távozik a legnagyobb mennyiségben. Vigyél a túrára tabletttát, elektrolitport (amit vízben kell feloldani), vagy palackozott sportitalt.

Csereruha és elsősegély

Néhány nélkülözhetetlen túrakellékből vigyél magaddal egy-egy plusz darabot. Zokniból mindig legyen egy pár a táskádban is. Amikor már nagyon izzadt a zoknid, cseréld le, és kösd a vizeset a táskádra, hogy megszáradjon, majd újra cserélj, ha kell. Emellett sebtapasz és bogárriasztó spray is mindig legyen nálad!

Válassz jó ösvényt!

Ha jól választod meg az útvonalat, nagy eséllyel minden rendben lesz. Az indulás előtt csekkold az időjárást, a tűzveszélyt, és általánosságban erre a 3 tényezőre figyelj: az árnyék és a víz mennyisége (vannak-e kutak, vendégházak az út mentén), valamint az útvonal emelkedése.

Ismerd fel a hőguta jeleit!

Nemcsak magad miatt jó, ha tudod a tüneteket, másnak is szüksége lehet a segítségedre, ha rosszul van. A lüktető fejfájás, a hányinger, a szédülés, az izomgörcs, a zavartság, az izzadás hiánya esetén azonnal hívni kell a mentőket és árnyékba kell menni!

AMI MÉG ÉRDEKELHET