Túrázz, hogy jobban élj!

Egészségesebb lesz tőle a tested, a lelked és az elméd is.

mezítláb
Fotó: Shutterstocl
Akár hideg van, akár meleg, mindig érdemes kimenni a természetbe sétálni egy nagyot. Lehet ez egy magashegyi, bevállalós túra vagy egy könnyű kirándulás a közelben - mindenképp jót tesz. Íme, a túra pozitív hatásai.

Jót tesz a szívnek

Tekintettel arra, hogy a szívbetegség és a stroke vezető halálozási ok mind a nőknél, mind a férfiaknál a világ számos országában – ahogyan nálunk is –, mindent meg kell tenni a visszaszorítására. Erre kiváló megoldás a túrázás, ráadásul lélekemelő is. A New York-i Szívdiagnosztikai Központ szerint ez a fajta testmozgás csökkenti a rossz, és növeli a jó koleszterin szinjét. Sőt, javítja a vérkeringést is, csökkentheti vagy megelőzheti a magas vérnyomást, korrigálja a szívműködést és mérsékelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ha mindezt ráadásul meredek utakon és egy közepesen nehéz hátizsákkal teszed, az növeli ezeket a szervezetedre irányuló jótékony hatásokat. Egy tornatermi hagyományos kardió edzés sokkal kevésbé stresszoldó és hangulatjavító, mint egy intenzív kirándulás a szabadban. Ráadásul a rendszeres túrázóknál lényegesen lecsökken az akut szívroham kockázata is.

Csökkenti a szorongást

Túrázás során jellemző az „itt-és-most” állapot megélése, vagyis a valós időben jelenlét, ha ráadásul a tempó megtartására koncentrálsz, az oly mértékben kényszerít összpontosításra, hogy kevés időd marad azon morfondírozni, milyen melóval vagy elmaradva, vagy mit kellene mondanod a holnapi meetingen. Ha sikerül ráhangolódnod a körülölelő természetre, csökkenhet a hétköznapi szorongásod, és az esetleges elengedési problémádból fakadó fájdalmad is tompulhat. A ráhangolódás legjobb módja, ha a túra során minden érzékszervedet használod, és csak arra koncentrálsz, hogy milyen érzés a friss levegő az arcodon, a levelek susogó hangja, és hogy mindent körülleng a harmónia. Bizonyos értelemben ez egy olyan meditáció, amit később az otthoni környezetben is alkalmazhatsz.

Kalóriát éget

Fotó: Shutterstock

Egy hosszabb hegyen-völgyön át vezető túra alkalmával a tested különböző kihívásoknak van kitéve, más-más izomcsoportokat használsz, különböző intenzitással. Ez tökéletesen megfelel egy intervall edzés alapjának: a csúcsra felérés közben intenzívebb az oxigéncsere, és az energiabefektetés, de amikor felértél, vagy épp aláereszkedsz, akkor pihenőszakasz következik. És mivel a túrázás automatikusan beépíti ezeket az intervallumokat, ez egy hatékony kardió edzés típus, ami hozzásegít a kalória elégetéséhez.

Összhangban az élettel

Amikor olyan sebességgel haladsz túrázás közben, amilyen sebességre „tervezték" a testet és az elmét – óránként 3-5 kilométer/óra között –, akkor lépést tartasz a természetes környezet nyugodt ritmusával, és ezáltal jobban összhangba kerülsz a körülötted lévő világgal. Amikor éppen alkonyatkor majszolod el a magaddal hozott szendvicset, közben a közeli forrás csobogását hallgatod, és odaszüremkedik az elmédbe az őszi avar illata, akkor meghálálhatod mindazt, amit az élettől kaptál, és örökké emlékezni fogsz erre a pillanatra.

Hasznos dolgokat tanulsz

Fotó: Shutterstock

Nem kell egy brutális nehézségű túrára benevezned és Bear Grylls-ként végigküzdeni magad rajta csak azért, hogy néhány, a túlélés szempontjából jól hasznosuló készséged fejlődjön. Már a modern kényelemtől való távolmaradás is nagy tanítómester. Megismerkedhetsz a vadon élő állatokkal, megtanulhatod azonosítani a fafajokat, növénytípusokat, de kihívást jelenthet a tűzgyújtás egy átnedvesedett erdőben is.

A kevesebb több

Miközben csak egy hátizsákkal a hátadon élvezed a bolygó szépségét, könnyen észreveheted, hogy valójában milyen kevés dologra van szükséged az életben. Legyen egy menedék, ami szárazon tart, ruhák, amikben nem fázol vagy megvéd a napfénytől, és étel, ami energiát ad. Azzal, hogy csak a legszükségesebbekre csupaszítod le a cuccaidat, közelebb jutsz a gondolathoz, hogyan lehetsz legjobb partnere a környezetednek – ezzel pedig már el is jutottál a fenntartható, boldog élet gondolatához. Csak így tovább! Próbálj havonta legalább kétszer, legalább néhány órás túrázást beilleszteni az életedbe, és rögtön érezni fogod a pozitív hatásokat magadon!

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET