Túrázz végig Anglia tengerpartján! 2.

Ha nem jutna idő midenre, ezeket semmiképp se hagyd ki az England Coast Path-en!

Fotó: Shutterstock

Az első részben bemutattuk a monumentális angol túraútvonalat, ami végig a tengerparton vezet. Most pedig néhány rövidebb túrát ajánlunk, kiragadva a Coast Path legszebb szakaszait - ha valaki esetleg nem tudná azonnal az egészet végigjárni.

A Hartland-félsziget

Ha délnyugatról, a sorrend szerinti első szakasztól indulunk, mindenképpen ejtsük útba. Clovellytől nem messze varázslatos tájra érünk: vízesések, delfinek, vidrák, öreg erdők és a Docton Mill, ahol a régi malmot körülölelő, arborétumszerű kertben sétálhatunk, és egy díjnyertes teázóból csodálhatjuk a többezer nárcisz virágzását.

Yorkshire-i kalandozások

Fotó: Shutterstock

Az északkeleti szakasz nemcsak a névadó puding miatt érdekes, hanem mert a világirodalom annyi regénye játszódik itt. Ha tehát belevágunk, feltétlenül kukkantsunk be Robin Hood's Bay-be, egy kicsi, de annál elképesztőbb halászfaluba, meredeken kanyargó, keskeny utcákkal, homokos stranddal és gyönyörű, színes kis házakkal. És a 13. századi monumentális rom, a Whitby apátság is kötelező.

Walmer Castle

www.youtube.com

Postcard from Walmer Castle and Gardens, Kent | England Drone Footage

Az England Coast Path délkeleti szakaszán álló erődítménynek nemcsak lenyűgöző formája, történelme van, de csodálatos kertje is. A Tudorokhoz tartozott korábban, ez lett az öt legfontosabb délkeleti kikötő felügyeletét ellátó állami megbízott székhelye. E minőségében lakta például a 19. században Wellington hercege (aki ugye egyben a gumicsizma angol elnevezésének névadója is). Parkjában (játszótérrel és teázóval) egy egész napot el lehet tölteni, a fűszernövények, sövények, az ínycsiklandó konyhakert vagy épp az anyakirálynő jól szabott tujái között.

Híres mesterségem címere: England Coast Path

Hol: Anglia, Austtól a walesi határig

Táv: 4500 km

Szakaszok száma: 5 tájegység, 67 szakasz

Tervezhető itiner: nationaltrail.co.uk

Sorozatszám: 15. nemzeti túraút

AMI MÉG ÉRDEKELHET